
Miercuri, 31 Mai 2017 17:29
De la 300 la 800 de euro! Persoanele fizice vor putea trece peste graniță bunuri „mai scumpe” fără a plăti taxe vamale
Persoanele fizice vor putea trece peste graniță bunuri de 800 de euro fără a plăti taxe vamale. Decizia a fost luată astăzi în cadrul ședinței Guvernului și urmează să fie aprobată și de Parlament, - comunică uimedia.info.Până în prezent cetățenii moldoveni puteau introduce și scoate din țară doar bunuri de până la 300 de euro fără a plăti taxe vamale. Autoritățile motivează decizia că în prezent suma nu mai corespunde necesităților și realităților economice actuale.
Prevederea se referă doar la persoane fizice și la bunurile pentru uz personal, care nu sunt destinate uzului comercial sau activității de producție.
>>pe larg
Publicat în
Business Noutăţi
Miercuri, 31 Mai 2017 16:26
Soluții privind cultivarea căpșunilor în seră de la Fermierul Dmitrii Bass

Construcția serei cu forțele proprii
Mărimea serei în care sunt cultivate căpșunile este de 60 pe 100 de metri și a fost construită după proiectul elaborat chiar de Dmitrii Bass. Schițele necesare au fost transmise unui inginer care a făcut toate calculele necesare, a fost procurată materia primă: barele de oțel care au fost montate apoi cu un sistem de prindere și acoperite cu folii de calitate.

Creșterea căpșunilor în seră constituie un avantaj în primul rând pentru culturile timpurii, care riscă să fie afectate de geruri și de calamități naturale.
Pelicula sau folia unei sere face ca fructele să primească mai multă căldură și lumină, și totodată le protejează de razele ultraviolete periculoase.
Cultivarea soiului de căpșuni Marmolada
În luna august 2016 agricultorul a sădit căpșunile de soi Italian Marmolada sau Marmelad, cum îl numesc mulți producători locali. Acestea au dat roadă la începutul lunii mai, fiind livrate către o parte din rețelele de supermarket-uri din Chișinău. Scopul fermierului a fost să aibă o recoltă în extrasezon, când prețul la fructe este destul de înalt.
Soiul se caracterizează prin coacere medie şi roadă bogată. Fructele sunt măşcate, cu masa în jur de 40 – 80 g, iar planta e rezistentă la temperaturi scăzute. Soiul dă roadă o singură dată pe an.

Îngrijirea și polenizarea
Ca îngrășământ a fost utilizat complexul de tip NPK, cu o formulă echilibrată în conținutul de Azot, Fosfor și Potasiu, care garantează o fertilizare bogată în substanțe nutritive cu rezultate directe asupra creșterii calității și cantității căpșunilor. Iar pentru a combate insectele dăunătoare frunzele au fost stropite cu sulfat de cupru (piatră vânătă).
De-a lungul rândurilor, au fost instalate echipamentele de irigare necesare și folia de mulcire neagră care se utilizează pentru eliminarea ierburilor și insectelor dăunătoare.

Este interesant faptul că polenizarea se face în mod natural prin albine, un stup aflându-se chiar la capătul îndepărtat al serei. Astfel, când e nevoie, fermierul deschide stupul și ridică trapele laterale, iar albinele pur și simplu își fac treaba.
Lupta împotriva calamităților naturale
Cea mai mare provocare pentru un agricultor o reprezintă calamitățile naturale, iar anul acesta natura i-a testat din plin pe fermierii autohtoni.
Ninsorile care au căzut pe 20 și 21 aprilie cu siguranță aveau să distrugă întreaga roadă de căpșuni, dacă acestea erau cultivate în câmp. În această perioadă căpșunile numai înflorise, iar nivelul de zăpadă căzut practic acoperea jumătate de seră și se lăsa cu greu pe acoperișul ei. Dmitrii Bass a fost pus în fața alegerii de a deschide ferestrele și trapele pentru ventilare și de a pierde o mare parte din roadă sau de a aștepta și spera că sera va rezista acestei greutăți enorme. Spre fericirea fermierului, totul s-a terminat cu bine.
La începutul lunii mai însă, în satul Humulești au căzut precipitații puternice, de lungă durată care au avut un efect mult mai devastator. Apa care s-a revărsat de pe dealurile din împrejurime a rupt folia, a pătruns în seră, iar nămolul a acoperit și afectat considerabil plantele.

Din cauza acestor fenomene, roada nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor, au existat pierderi și de aceea agricultorul nici nu a putut face o evaluare obiectivă a cantității recoltate în acest an.
Totodată, fermierul a menționat că datorită încercărilor pe care l-a pus natura în acest an, a devenit mult mai puternic și mai experimentat. Sera de căpșuni a reușit să reziste la două calamități naturale colosale, care au loc poate o dată la o sută de ani, iar acest lucru îi dă o doză de optimism pentru dezvoltarea acestei afaceri în viitor.
Vizita la plantația de căpșuni a fost realizată în cadrul campaniei Drumul Fructelor, organizată de proiectul Madein.md care va avea lor pe parcursul întregului sezon agricol.
Sursă: madein.md
Publicat în
Idei
Luni, 29 Mai 2017 18:11
Docsancom - ferma model din sectorul zootehnic
Ferma SRL „Docsancom” a fost fondată în anul 2007, cu 66 bovine holshtain din Olanda, fiind prima din țară care a investit în urma colapsului anilor 90.În prezent, la fermă sunt înregistrate 350 vaci mulgătoare și un total efectiv de 702 capete de bovine. Productivitatea medie a bovinelor înregistrată pentru 2016 este de 8235 l/ an, iar productivitatea record înregistrată în 2016 este de 54 l/zi (16470 l/an).
Laptele produs la fermă este prelucrat la fabrica de produse lactate „Oloi Pac”, iar zilnic se procesează aproximativ 10000 litri. Totodată, „Docsancom” are statutul de fermă de prăsilă și, pe lângă producția de lapte, se produce material biologic cu un potențial genetic înalt.
Publicat în
Business Noutăţi
Duminică, 28 Mai 2017 16:33
Fermierul Vutcărău produce anual aproximativ şapte milioane de butași de viţă de vie
A decis să-şi construiască viitorul acasă şi a investit în viticultură. Vorbim despre Vasile Vutcărău din satul Sireți, raionul Străşeni, care gestionează propria pepinieră.
Anual, el produce aproximativ şapte milioane de butași de viţă de vie. Fermierul şi-a deschis şi o mică vinărie în preajma podgoriilor sale.
"I-au în mână stângă un butaş portaltoi, în mâna dreaptă un ochi altoi şi la maşina de altoit le fixează, le uneşte şi asta este însăşi procesul de altoire."
Timp de trei ani, Vasile Vutcarău a muncit într-o pepinieră de viţă de vie din Franţa, unde a învăţat procedee tehnologice de îngrijire a butaşilor. În 2001 a revenit acasă şi şi-a deschis propria afacere.
"La început am altoit în jur la 60 mii butaşi. Din 2001 anual tot măream volumele, aşa că de la 60 mii butaşi la momentul de faţă altoim peste 6 milioane", a afirmat producătorul butaşi de viţă de vie, Vasile Vutcărău.
"Butaşii altoiţi ei sunt scufundaţi într-un amestec de parafină fierbinte, la temperatura de 80-82 de grade. Parafina conţine hormoni de creştere şi fungicide."
Înainte de a fi plantaţi în câmp, butaşii altoiţi trebuie să stea în rumeguş de lemn sau în apă, la o temperatură de aproape 35 de grade.
"Încă nu sunt formate rădăcinele, dar dacă le vom mai ţine câteva zile în aceste condiţii, numai decât se vor firma şi rădăcinele", a spus producătorul butaşi de viţă de vie, Vasile Vutcărău.
Agricultorul are aproximativ 40 de soiuri de viţă de vie, dintre care 15 sunt tehnice. Pe lângă pepinieră, bărbatul are şi o mică vinărie.
"Luând exemplu de la marele pepinieri europene, mai ales cele din Franţa şi Italia, care au în incinta pepinierii sale obligator o mini vinărie, unde îşi testează clonele respectiv în vinuri", a spus producătorul butaşi de viţă de vie, Vasile Vutcărău.
Un butaş altoit de viţă de vie poate fi cumpărat cu aproximativ 15 lei.
publika.md
Publicat în
Business Noutăţi
Vineri, 26 Mai 2017 13:49
În Moldova a început producerea pastelor făinoase pasteurizate după tehnologie italiană
Compania Rusale Paste SRL din satul Cărpineni, raionul Hîncești a lansat o linie de producere a pastelor făinoase după tehnologie italiana, din făină de tip „Durum“. Noile produse sunt fabricate sub marca comercială Carpini.Apariția acestui produs pe piața autohtonă a apărut și din motivul că în Moldova avem un număr foarte mare de pizzerii și restaurante, în al căror menu există numeroase bucate de origine italiană, precum lasagna, ravioli și diverse bucate din paste.
La moment întreprinderea oferă produse ca Ghocchi, Capellini, Fettuccine, Maccheroni, Lasagna, Linuine, Ravioli și altele.
Din spusele directorului companiei Serghei Chirinciuc, produsele Rusale Paste se deosebesc de cele importate din Italia prin faptul că nu sunt congelate sau uscate. Pastele sunt comercializate în stare proaspătă, reci. Ambalajul conține un gaz inert, ce permite produsului să fie păstrat la frigider până la 60 de zile.

Însăși procesul de producere a fost lansat acum o lună, iar deocamdată pastele sunt livrate doar către partenerii din rețeaua HoReCa. Directorul întreprinderii a ținut însă să menționeze că în curând acestea vor apărea și în rețelele de supermarketuri din țară.
Text: mybusiness.md
Traducere: madein.md
Publicat în
Start-up
Vineri, 26 Mai 2017 06:39
Cum meteorologul din Fălești a devenit fotomodel de talie mondială

După atâtea etichetări legate de frumusețea moldovencelor, e timpul să luptăm și pentru un loc în clasamentul frumuseții masculine! Spunem asta fiind profund inspirați de istoria lui Andrei Caras - un tânăr de la Sărata Veche (Fălești), care cucerește industria internațională a modelingului grație felului în care arată și se impune, chiar dacă nu s-a văzut niciodată model. Imaginea sa a ajuns pe paginile unor publicații celebre ca Esquire România, The Grand Magazine Romania, Esquire China, Forbes India, Maxim India, Glamour Malaezia, Luxuryvolt India ș.a., dar și în campanii ale unor branduri ca ACURA, Callino London, OFFERMANN, Charles and Keith, Cabbeen etc. În spatele acestui exterior remarcabil, am descoperit un bărbat care investește mereu în personalitatea sa, care știe să-și depășească fricile și care, după Bollywood, vrea să se filmeze și la Hollywood!
„Mă numesc Andrei Caras, am 26 de ani. Acum sunt în China, unde am un contract cu o casă de modă. După studiile pe care le-am făcut la L.T. „Grigore Vieru” din Sărata Veche, am decis să merg în România, înscriindu-mă la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare. Am ales specializarea Resurse Minerale și Mediu, după care am mers la Universitatea București ca să-mi fac masteratul și anume la Facultatea de Geografie, specializarea Meteorologie și Hidrologie. Am ales să studiez în România pentu oportunitățile de acolo.
Nici în umbra gândului nu am avut ideea să ajung să fac modeling vreodată, nu aveam nimic în comun cu această lume. Abia când am ajuns la facultate în România unii prieteni și colegi de cămin m-au întrebat de ce nu încerc să merg la castinguri, pentru că arăt bine și am și o înălțime corespunzătoare. Le spuneam că nu cred să am șanse; eram foarte pesimist din punctul acesta de vedere. După câteva castinguri, am descoperit că într-adevăr am abilitățile respective și pot să fac acest lucru. Așa am decis să continui.
Mai întâi am cunoscut câțiva designeri locali din Maramureș, am mers la prezentări, după care am participat la Mister Maramureș, unde am luat locul 3. Am participat apoi la ședințe foto pentru designeri și concursuri. Plecând să fac masteratul la București – Orașul Posibilităților chiar și în modeling, am trimis pozele mele la agenții, ca să văd cine mă acceptă, ca să-mi încep cariera în acest domeniu. Pozele mele au ajuns și la DEJAVU Model Management; le-am plăcut, am semnat contract cu ei și de atunci tot călătoresc!
Fac modeling de cca 4 ani. În acest răstimp am fost în Italia, Turcia, China, India, Cambodgia, Malaezia, Taiwan, iar acum urmează să plec în Thailanda, în SUA, la Miami și în Emiratele Arabe Unite, la Dubai.
Marea mea ocazie a fost să joc într-un film indian – City. Am avut un rol secundar, însă a fost o experiență foarte frumoasă. M-am filmat timp de 4 zile, în Nordul Indiei, dar și la Bollywood. A fost una din realizările de care sunt mândru.
În modelingul masculin e foarte important să ai o înfățișare plăcută, trăsături atrăgătoare ale feței, o înălțime cuprinsă între 184 și 191 de cm. Eu am 1.90 m, aproape de limita maximă.
Trebuie să arăți bine, pentru că uneori pozezi și în lenjerie. Fața fără corp poate face modeling, dar nu și un corp bine făcut și „fără față”. În prim-plan e fața, după care corpul.
Există și sacrificii în ceea ce fac eu. Nu mănânc orice, țin diete, nu mănânc grăsimi, nu consum mult zahăr, încerc că mănânc cât mai multe alimente fierte, multe legume, fructe. Nu consum carne de porc, doar carne de pui și de vită. Mai mănânc și dulciuri, nu pot să fiu atât de strict. Încerc să duc o viață sănătoasă și să evit alimentele periculoase. Așa rămân sănătos și mă mențin în formă. Merg la sala de forță de 1-2 ori pe zi, alerg sau fac exerciții fizice cu greutăți.
Uneori trebuie să te trezești la 4 dimineața, pentru că un client are nevoie de tine la acea oră și atunci nu exită mofturi. În cariera asta trebuie să fii tot timpul pregătit. Citesc mereu articole despre cum trebuie să te menții în formă și deschid YouTube-ul pentru clipuri care se referă la pozat sau alte lucruri utile.
Am văzut foarte multe femei frumoase, dar la fel ca și fiecare bărbat, am target-ul meu. Îmi place mult atunci când partenera de lângă mine este înaltă și slabă. Sunt înnebunit după fetele înalte și slabe, e o plăcere a mea.
Cartea care mi-a schimbat viața îi aparține unui prieten foarte bun al meu, din România – Lorand Coza – „Confesiunile unui anxios”. Această carte abordează temerile vieții, problemele oamenilor și cum să le depășești. În general, sunt o persoană optimistă, dar există momente când pun la îndoială că voi reuși ceva, că mă prăbușesc, iar cartea respectivă m-a învățat să mă ridic.
Ador cinematografia, de aceea mi-aș dori mult să am contracte și în Statele Unite ale Americii: la Miami și New York. Am fost la Bolywood, iar acum îmi doresc să ajung la Hollywood, într-un film american cunoscut, care să ruleze prin cinematografele lumii. Mai am și dorința să muncesc în campanii mari pentru branduri de rangul Dolce & Gabbana. Cred că profilul meu s-ar potrivi perfect cu hainele și parfumurile acestei mărci. Să dea Domnul să se împlinească!”, ne-a mărturisit Andrei.
ea.md
Publicat în
Poveste de Succes
Joi, 25 Mai 2017 18:57
Pașaportul moldovenesc pe locul 54 în topul mondial
Conform henleyglobal.com, cu pașaportul moldovenesc (biometric) poți vizita 102 de țări fără viză, din 218 posibile, astfel suntem clasați pe locul 54 din 104. Vecinii noștri sunt clasați pe locul 21 și 58, astfel cu pașaportul român putem vizita 153 de țări, iar cu cel ucrainean doar 82.
Cel mai util pașaport se pare că este cel german, ei pot călători în 176 de țări, iar la sfârșitul topului este Afganistan, doar 24 de țări.
Topul a fost creat pe 1 ianuarie 2017, inclusiv cu orice reglementare privind la acea dată.
Iată clasamentul întreg:


A 2 pagină:

Sursă: altfel.md
Publicat în
Business Noutăţi
Joi, 25 Mai 2017 09:09
Joburi in Canada pentru soferii moldoveni cu cetatenie romana
Joburi pentru romani in Canada. O firma de transport din Canada vrea sa angajeze soferi romani de vehicule de mare tonaj, cu un salariu anual de aproximativ 50.000 de dolari canadieni (37.000 USD), informeaza Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Ilfov. Anuntul a fost plasat pe site-ul aceeasi institutii din Romania.
Firma canadiana de transport SGT 2000, unul dintre principalii transportatori din Canada, SUA si Mexic, angajeaza 10 soferi pe vehicule de mare tonaj pentru Canada, cu contracte pe perioada nedeterminata.
Potrivit Agentiei, contractul de munca incepe peste sase luni, cu o perioada de proba de trei luni. Angajatii au dreptul la 10 zile de concediu platit pe an, plus inca 8 zile legale libere. Salariul variaza in functie de distantele parcruse, dar media anuala va ajunge undeva la 50.000 de dolari canadieni (37.000 dolari americani). Persoanele interesate de aceste posturi trebuie sa fie soferi de transport marfa (categorie CE), capabili sa conduca vehicule pe distante mari (teritoriul Canadei si SUA), sa inspecteze vehiculele, sa faca raportari, sa manipuleze incarcaturile, sa transmita documente vamale, sa coordoneze operatiunile si clientii.
Anuntul a fost publicat de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Ilfov din Romania.
Persoanele interesate pot trimite CV-ul pe adresa de e-mail: . Pentru informatii suplimentare, puteti suna la nr. de telefon: 021.332.37.08/112 – Compartimentul EURES AJOFM ILFOV.
protv.md
Publicat în
Coffee News
Miercuri, 24 Mai 2017 18:07
Republica Moldova și-a dublat exporturile de caramel în UE în ultimii 3 ani
Europenii consumă din ce în ce mai multe produse fabricate în Moldova. Este și cazul dulciurilor, care sunt exportate în cantități tot mai mari spre statele Uniunii Europene.
Spre exemplu, Republica Moldova și-a dublat exportul de caramel în UE în ultimii 3 ani. Cel puțin, asta arată datele statistice publicate de Delegația Uniunii Europene în țara noastră.
Dacă în 2013 am exportat caramel în valoare de peste 300 de mii de euro, atunci în 2016, cantitatea exportată s-a ridicat la suma de aproape 680 de mii de euro.
Cifrele exporturilor din anul trecut arată o creștere de 37% față de 2015, 55% față de 2014 și de 121% față de 2013.
Publicat în
Business Noutăţi
Marți, 23 Mai 2017 13:19
Unitatea convențională va reveni la 20 de lei?

Unitatea convențională ar putea reveni la 20 de lei. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlamentul Republicii Moldova de către Adunarea Populară a Găgăuziei, care prevede modificarea și completarea Codului Contravențional.
„Reieşind din legea în vigoare unitatea convenţională pe baza căreia se calculau amenzile, a fost majorată de două ori şi jumătate. Adică de la 20 de lei la 50 de lei. Cu toate acestea, a existat o creştere nu numai a unităţii convenţionale, dar şi dimensiunea maximă a amenzii atât pentru persoanele fizice cât şi juridice. Respectiv, au crescut şi sumele amenzilor”, se spune în document.
Autorii proiectului argumentează necesitatea revenirii la 20 de lei a valorii unității convenționale prin faptul că salariile cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv a UTA Găgăuzia, sunt mici.
„Cu actualele tarife mari pentru serviciile comunale, gaz, energie electrică, precum şi preţurilor mari la benzină, motorină etc., populaţia practic supravieţuieşte din contul mijloacelor băneşti cîştigate peste hotarele Republicii Moldova. Creşterea mărimii amenzii, fără creşterea mărimii unităţii convenţionale, deja, în sine, este o avertizare drastică pentru contravenienţi”, menționează documentul.
Proiectul a fost elaborat cu scopul de a aduce unitatea amenzilor în concordanță cu situația socio-economică din țară.
Proiectul de lege respectiv urmează a fi dezbătut în cadrul comisiilor parlamentare, după care va fi inclus pe ordinea de zi a Parlamentului.
Bani.md amintește că la 29 iulie 2016, Parlamentul a decis ca unitatea convențională în Codul Penal din Republica Moldova, să fie majorată de la 20 de lei până la 50 de lei, iar la 27 octombrie 2016 modificarea a fost publicată în Monitorul Oficial.
La 16 martie 2017 a intrat în vigoare și modificarea unității convenționale în Codul Contravențional, aceasta fiind egalată cu cea din Codul Penal, adică la valoarea de 50 de lei.
bani.md
Publicat în
Business Noutăţi



