Pericolul din carnea de porc. ”Sunt bacterii care rezistă la temperaturi foarte mari”

Să fiți atenți de unde cumpărați carnea de porc. Este foarte important să cumpărați carnea doar din unitățile autorizate, iar cei care vor tăia porcul în gospodării sunt sfătuiți să ducă carnea la un laborator. Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit la Antena 3 CNN despre pericolele la care se expun oamenii care consumă carnea de porc preparată greșit sau cumpărată din locuri neautorizate.
„Românii ocupă locuri fruntașe în Europa, privind consumul de carne de porc. Dacă ați consumat carne infectată este foarte important să mergeți la spital, mai ales dacă apare febra, tulburările digestive sau respiratorii.
Din punct de vedere infecțios, riscurile sunt foarte importante. În carnea de porc sunt foarte multe bacterii care pot provoca boli grave.
Trebuie respectate cu strictețe normele de igienă, iar carnea trebuie preparată corect. Nu depozitați carnea crudă alături de alte alimente din frigider. Încercați să consumați doar carne bine preparată termic. Este doar o soluţie, deşi nu întotdeauna rezolvă problema. Sunt bacterii care rezistă la temperaturi foarte mari.
Printre cele mai întâlnite simptome sunt: diaree, dureri abdominale, dureri musculare sau fenomene neurologice şi chiar decese. Printre cele mai comune simptome sunt starea de rău, scăderea apetitului, scăderea în greutate, iar în cele mai severe cazuri se poate ajunge la convulsii, atunci când parazitul migrează spre creier.
Când vine vorba de gravide, listerioza poate duce la riscul de avort, de naștere prematură, lucruri care nu sunt de neglijat. Prevenția este cea mai importantă în astfel de situații.
Din punct de vedere alimentar, carnea de porc asigură jumătate din aportul necesar proteic în fiecare zi, 15% din cantitatea de fier şi 15% din cantitatea de zinc”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru.
Cât câștigă proprietarii lanțului de farmacii Felicia Lucia și Dorian Berdos

Așadar, câte afaceri dețin familia Berdos și care sunt veniturile acestora?, - scrie BusinessPages.
Farmacii
1. Farmacia Felicia, care are peste 150 de filiale în toată Moldova, este împărțită între soți. Dorian deține 60,56% din companie, în timp ce Lucia deține 39,43%. Această farmacie, de altfel, a fost printre cele mai profitabile patru farmacii din țară în 2022. Profitul său a fost de 6,2 milioane de lei la o cifră de afaceri de 943,2 milioane de lei.
În pofida faptului că veniturile din vânzări au crescut cu 244,4 milioane de lei pe parcursul anului, profitul a scăzut cu 3,6 milioane de lei. Acest lucru s-a datorat, cel mai probabil, extinderii personalului cu 121 de angajați până la 480 și deschiderii de noi farmacii.
2. Felicia nu s-a oprit doar la medicamente, așa că a deschis o companie subsidiară care comercializează ochelari, lentile și accesorii - Optica Felicia. Aceasta are 16 filiale în Republica Moldova și 34 de angajați.
Din 2021 până în 2022, Optica Felicia și-a majorat veniturile de aproape 17 ori, până la 33,08 milioane de lei. Însă, odată cu veniturile, au crescut și pierderile: cu 192,8 mii de lei, până la minus 695,9 mii de lei.
3. Farmacia Salut aparține tot familiei Berdos, mai exact firmei lor, Birivofarm. Potrivit datelor publice, în ciuda unor venituri de 58,9 milioane de lei în 2022, aceasta a suferit o pierdere de minus 7,4 milioane de lei. Are patru filiale și 135 de angajați.
4. În 2021, familia Berdos a cumpărat o altă companie farmaceutică, Grin-Farm. Dar dacă atunci avea 295 de angajați, cifra de afaceri depășea 983 de milioane de lei, iar profitul net se ridica la 50,5 milioane de lei, anul trecut indicatorii au fost mult mai slabi. Astfel, numărul de angajați a scăzut la zero, veniturile au scăzut de cinci ori, iar pierderile au ajuns la minus 4,5 milioane de lei.
Sectorul beauty
5. Familia Berdos are, de asemenea, un salon de frumusețe, Cristis Aesthetic Beauty Clinic. În 2022, compania a adus venituri de 11,42 milioane de lei, cu 1,7 milioane de lei mai mult decât în anul precedent. În același timp, profitul a scăzut de 27 de ori, de la 2,21 milioane de lei la 81,4 mii de lei. Profitul a scăzut, probabil, din cauza investițiilor făcute în noul sediu al salonului.
Numărul de angajați, de altfel, a scăzut cu o singură persoană, în 2022 fiind 32 de angajați. Cu toate acestea, activele companiei s-au înjumătățit aproape față de anul precedent, ajungând la 5,4 milioane de lei.
Hoteluri
6. Familia deține un cunoscut hotel de design în capitală, BERD'S, care anul trecut și-a mărit veniturile din vânzări de 1,8 ori - de la 13,06 milioane de lei la 23,86 milioane de lei. Cu toate acestea, profitul net al anului a scăzut ușor, cu 440.000 de lei, la 1,33 milioane de lei. Activele companiei au totalizat aproape 174,2 milioane de lei în 2022.
De menționat că personalul a ajuns la 53 de persoane, în creștere cu 10 angajați pe parcursul anului. În același timp, o noapte de cazare în hotel costă de la 189 de euro la 1010 euro. Apropo, hotelul nu are doar camere de hotel, ci și un restaurant și un spa.
Bani
7. Lucia deține o casă de schimb valutar Valut-Atlant, în centrul orașului, care este administrată de soțul ei, Dorian. Comparativ cu anul 2021, în 2022, veniturile acestei firme aproape că s-au dublat, ajungând la 286,9 mii de lei, iar profitul net a crescut de 15 ori, ajungând la 162 mii de lei.
IT
8. Fiul familiei Berdos, Cristian, are, de asemenea, propria companie, Cloud Technologies, care se presupune că se ocupă cu stocarea și tehnologia cloud. Compania este administrată de Lucia.
În cei trei ani de existență, firma încă nu a înregistrat profit. Astfel, în 2020, pierderile sale au fost de minus 148,7 mii de lei, în 2021 - minus 260,8 mii de lei, iar în 2022 - minus 931,2 mii de lei. Cel mai probabil, toți banii au fost folosiți pentru investiții în dezvoltarea companiei.
În același timp, Cloud Technologies a început să genereze venituri din vânzări abia anul trecut - 1,13 milioane de lei. Activele sale au ajuns atunci la 367,8 mii de lei.
Prețurile unei parcări din centrul Chișinăului au șocat cetățenii

În centrul Chișinăului a apărut o nouă parcare.
Prețurile pentru serviciile acesteia au șocat pur și simplu locuitorii și oaspeții capitalei și au provocat un val de indignare în comentariile de pe rețelele de socializare, scrie noi.md.
Astfel, pentru o oră de parcare este percepută suma de 100 de lei, o oră și jumătate - 150 de lei, 2 ore - 200 de lei și 2,5 ore - 250 de lei.

Sarea îți face bine. Nu există o doză alimentară recomandată

În general, sarea ne face bine. Însă, fie că este vorba de absența ei sau de o cantitate prea mare, excesele pot deveni periculoase pentru sănătatea organismului. Aporturile de referință dietetice din SUA afirmă că nu există suficiente dovezi pentru a stabili o doză alimentară recomandată sau un nivel toxic pentru sodiu (în afară de riscul de boli cronice). Din acest motiv, nu a fost stabilit un nivel de aport superior tolerabil (UL – doza zilnică maximă puțin probabil să provoace efecte dăunătoare asupra sănătății), conform Harvard.
Care sunt semnele de deficiență (prea puțină sare) și care sunt semnele de toxicitate (prea multă sare în organism)?
Deficiența de sare din corp
Hiponatremia este termenul folosit pentru a descrie cantitățile anormal de scăzute de sodiu din sânge.
Vărsăturile în exces, diareea și transpirația pot provoca hiponatremie dacă se pierde sare în aceste fluide care sunt expulzate din organism.
Uneori, acumularea anormală de prea mult lichid în organism poate duce la hiponatremie, care ar putea proveni din boli precum insuficiența cardiacă sau ciroza hepatică.
Hiponatremia apare și la adulții în vârstă, în special la cei care trăiesc în instituții de îngrijire pe termen lung sau în spitale, la cei care iau medicamente sau au afecțiuni ce epuizează organismul de sodiu, ducând la hiponatremie.
În cazuri rare, pur și simplu, consumul de prea mult lichid poate duce la hiponatremie dacă rinichii nu pot elimina excesul de apă.
Simptomele hiponatremiei pot include: greață, vărsături, dureri de cap, stare mentală alterată sau confuzie, letargie, convulsii, comă.
Toxicitatea sării
Prea mult sodiu în sânge se numește hipernatremie. Această afecțiune acută se poate întâmpla la adulții în vârstă care au deficiențe mentale și fizice care nu mănâncă sau beau suficient sau care sunt bolnavi cu febră mare, vărsături sau infecție care provoacă deshidratare severă.
Transpirația excesivă sau medicamentele diuretice care epuizează corpul de apă sunt alte cauze.
Când sodiul se acumulează în sânge, apa este transferată din celule și în sânge pentru a o dilua. Această schimbare de lichid și acumularea de lichid în creier pot provoca convulsii, comă sau chiar moartea.
Adunarea suplimentară de lichid în plămâni poate cauza dificultăți de respirație. Alte simptome ale hipernatremiei pot include: greață, vărsături, slăbiciune, pierderea poftei de mâncare, sete intensă, confuzie, afectarea rinichilor.
Ce ne trebuie, de fapt, din sare?
Termenii de „sare” și „sodiu” sunt adesea folosiți în mod interschimbabil de către majoritatea furnizorilor de servicii medicale, dar sunt diferiți. Sarea este clorură de sodiu (NaCl), un compus chimic compus din aproximativ 40% sodiu și 60% clorură. Sodiul este un mineral, unul dintre elementele care se găsesc în sare, și poate fi găsit în mod natural în alimente precum legume, lapte, carne și crustacee.
Încă din vremea civilizațiilor antice, sarea a fost o parte uriașă a alimentației umane. A fost folosită pentru a conserva alimentele, deoarece bacteriile nu se pot dezvolta în prezența unei cantități mari de sare.
Corpul uman are nevoie de o cantitate mică de sodiu pentru a conduce impulsurile nervoase, a contracta și a relaxa mușchii și pentru a menține echilibrul adecvat de apă și minerale. Se estimează că avem nevoie de aproximativ 500 mg de sodiu zilnic pentru aceste funcții vitale. Dar prea mult sodiu în dietă poate duce la hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral. De asemenea, poate provoca pierderi de calciu, dintre care unele pot fi extrase din oase.
Nu trebuie să consumăm sare?
În 2013, OMS recomanda ca un adult sa consume mai putin de 2 g sodiu pe zi (ceea ce inseamna 5 g sare) si cel putin 3,51 g potasiu pe zi.
Sodiul este necesar pentru contractilitatea și relaxarea musculară adecvată, echilibrul fluidelor și minerale și semnalizarea nervoasă adecvată. Doar consumul constant de exces de sodiu poate dăuna corpului.
Potrivit Departamentului de Sănătate și Servicii Umane, aproape jumătate dintre adulții din SUA au hipertensiune arterială. De aceea recomandă un consum de maxim 2.300 de miligrame (mg) de sodiu pe zi. Însă dieta americană standard este de obicei bogată în alimente ultraprocesate, cum ar fi chipsuri, pâine și fast-food. Toate acestea sunt de obicei bogate în sare adăugată.
Conform estimărilor, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor afirmă că oamenii mănâncă 3.400 mg/zi. Corpul uman nu are nevoie de atâta sare pentru a-și îndeplini funcțiile, dar nevoile de sare pot varia. Sportivii, alergătorii și chiar și persoanele care pur și simplu fac sport în mod regulat pot avea nevoie de mai multă sare. Sodiul se pierde prin transpirație și, în funcție de cât de mult este deja în dieta ta, poate fi necesar să o adaugi în alimente pentru a înlocui pierderea. De asemenea, persoanelor cu sindrom de tahicardie ortostatică posturală (POTS), o afecțiune care afectează între unul și trei milioane de americani, trebuie să consume între 3.000 și 10.000 mg pe zi. Volumul de sânge este de obicei scăzut la acești pacienți, așa că creșterea aportului de sare și apă poate ajuta. Pe de altă parte, persoanele cu insuficiență cardiacă congestivă sau boli de rinichi ar putea avea nevoie să-și reducă aportul de sare, deoarece organismul lor nu o poate procesa eficient.
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, primele 10 surse de sodiu din dietele noastre includ: pâinea, pizza, sandvișuri, mezeluri, supe, gustări sărate (chipsuri, floricele de porumb, covrigei, biscuiți), pui, brânză, ouă, omlete.
Probleme pot să apară atunci când sarea din farfurie nu e doar cea adaugată la final. Produsele cu cantitatea cea mai mare de sare sunt concentratele de supe, sosul de soia si in general sosurile gata preparate, snacks-urile, mezelurile, sortimente de branzeturi, unt, margarine. Alimentele neprocesate conțin, evident, o cantitate mult mai mică de sare. Există alimente bogate în potasiu pe care este bine să le includem în dietă: fasolea și mazărea, nucile și alunele, spanacul, varza, pătrunjelul, morcovul și bananele.
Sărurile „naturale” sunt mai sănătoase decât sarea de masă?
Toate tipurile de sare sunt fabricate din clorură de sodiu, iar conținutul de nutrienți variază minim. Deși sărurile mai puțin procesate conțin cantități mici de minerale, cantitatea nu este suficientă pentru a oferi beneficii nutriționale substanțiale. Ceea ce face diferența între săruri este aroma și concentrația de minerale.
Cea mai utilizată, sarea de masă, este extrasă din zăcămintele de sare subterane. Este intens procesată pentru a elimina impuritățile, care pot elimina și urmele de minerale. Iodul, un oligomineral, a fost adăugat la sare în 1924 pentru a preveni gușa și hipotiroidismul, afecțiuni medicale cauzate de deficiența de iod.
Sarea Kosher este o sare cu granulație grosieră, nu conține de obicei iod, dar poate avea un agent antiaglomerant.
Sarea de mare este produsă prin evaporarea apei de ocean sau de mare. De asemenea, este compusă în mare parte din clorură de sodiu, dar uneori conține cantități mici de minerale precum potasiu, zinc și fier, în funcție de locul în care a fost recoltat.
Sarea roz de Himalaya este recoltată din minele din Pakistan. Nuanța sa roz provine din cantități mici de oxid de fier. Similar cu sarea de mare, este mai puțin procesată și rafinată și, prin urmare, cristalele par mai mari și conțin cantități mici de minerale, inclusiv fier, calciu, potasiu și magneziu.
Granulele de sare mai mari și mai grosiere nu trebuie folosite în rețetele de copt. Cel mai bine se folosesc presărate pe carne și legume înainte de gătit sau imediat după.
FMI, despre demiterea lui Armașu
Am luat act de acțiunile întreprinse brusc de Parlament aseară pentru demiterea guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu. Audierile și luarea deciziei au avut loc foarte rapid, ceea ce pune sub semnul întrebării dacă a fost asigurată corectitudinea procesului dat, și anume efectuarea unei analize și evaluări profesionale și juridice într-o manieră adecvată și completă, se arată în declarația Svetlanei Cerović, reprezentanta permanentă a Fondului Monetar Internaţional (FMI) în Republica Moldova.
Subliniem că independența băncii centrale este un element cheie al programului susținut de FMI, de rând cu consolidarea guvernanței și supremația legii în stat. Angajamentul față de independența Băncii Naționale a Moldovei și menținerea acestei independențe, precum și continuarea eforturilor de consolidare a guvernanței și a statului de drept sunt, prin urmare, esențiale pentru implementarea programului și pentru stabilitatea economică a țării”, scrie bani.md.
Guvernatorul BNM, Octavian Armașu a fost demis de la conducerea Băncii Naționale a Moldovei, în ședința de ieri a Parlamentului, cu votul a 81 de deputați PAS și PSRM.
Moldova va avea două noi centrale de cogenerare
Guvernul a autorizat construcția a două noi centrale eficiente de cogenerare cu o capacitate totală de 55 MW energie electrică și cel puțin 43 Gcal/h energie termică.
Acestea vor înlocui fosta CET-1 dată în exploatare încă în anul 1951 și vor contribui la majorarea capacității de producere interne a energiei electrice și asigurare a securității energetice a țării, scrie noi.md.
Centralele vor funcționa cu motoare cu ardere internă, care reprezintă o tehnologie flexibilă cu potențial și pentru echilibrarea sistemului energetic al Republicii Moldova - foarte necesar pentru dezvoltarea surselor regenerabile de energie. Totodată, noile centrale vor contribui la dezvoltarea sistemului de termoficare din municipiul Chișinău și asigurarea eficientă și fiabilă cu energie termică a consumatorilor.
Construcția celor două centrale este planificată pînă la finele anului 2025 și este sprijinită financiar de către Banca Mondială, în cadrul Proiectului de Îmbunătățire a Eficienței Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (PIESACET-2), iar valoarea lucrărilor este de 92 milioane de Euro.
Povestea surorilor vinificatoare din Moldova

Două tinere surori din localitatea Gîsca, regiunea transnistreană, au transformat pasiunea tatălui lor într-o afacere de familie. Alexandra Calașnic și Elizaveta Prihodko au recreat atmosfera unui chateau francez chiar în curtea părinților. Acum orice vizitator se poate bucura de experiența turistică oferită de crama Kislov – de la plantația de viță-de-vie, la curte și beci – toate adaptate specificului francez.
„Noi, împreună cu sora mea, am practicat viticultura încă din copilărie. Am plantat vița de vie fiind adolescente. Ne ocupam de plantare, de legarea viței și cunoșteam în totalitate toate aspectele îngrijirii viței-de-vie. Însă, atunci eram doar un simplu ajutor pentru părinți”, își amintește Alexandra Calașnic.
Alegerea numelui pentru vinărie nu a fost deloc întâmplătoare. Denumirea vinăriei este o moștenire transformată într-o legendă care pune în valoare întreaga afacere.
„Kislov este numele de familie al stră-străbunicului nostru. Este extrem de interesant că în 1914 întreaga zonă - câmpia și dealul – era acoperită de plantațiile lui de viță-de-vie, unde el cultiva strugurii acum 100 de ani”, relatează Alexandra.
În 2014, când tatăl lor a decis să planteze viță-de-vie acolo, au descoperit istoria podgoriei de familie. Astfel, la intrarea în cramă, turiștii află mai întâi legenda locului, apoi descoperă faptul că la Kislov tradiția și inovația sunt îmbinate armonios.
„Aceste teascuri sunt inima vinăriei noastre și le-am moștenit de la Alexandr Kislov, stră-străbunicul nostru. În prezent, ne folosim de ele și fac parte din munca noastră zilnică”, povestește Elizaveta.
În timp ce tatăl lor este responsabil de tehnologia de producție a vinului, cele două fiice au în gestiune planul de afaceri, promovarea vinăriei și atragerea noilor oportunități.
Astfel, în 2022 tinerele au participat la concursul de granturi finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD. Așa au obținut suma de 15 mii de euro pentru a dota crama cu cele necesare.
„Crama și plantația de viță-de-vie nu sunt prea mari. Avem un număr restrâns de soiuri, așa că suntem interesate să experimentăm ceva nou. Pentru asta, avem nevoie de echipament suplimentar, echipament care, de altfel, este destul de costisitor. Datorită grantului am achiziționat butoaie de stejar franțuzesc și american, care ne-au permis să creăm o nouă linie de vinuri de calitate premium”, spune Alexandra.
„Recipientele de fermentare au o importanță imensă, deoarece calitatea vinului este determinată anume aici. Fără aceste tancuri de fermentare, nu putem lucra. Putem să operăm fără recipiente suplimentare, dar nu putem fără tancurile de fermentare... pentru că în aceste recipiente are loc procesul de fermentație, cel mai important proces”, explică Elizaveta.

Pe lângă butoaie, au mai fost achiziționate și alte tipuri de recipiente, fermentatoare, inclusiv un dopuitor și un etichetator.
„Acesta este dopuitorul/capsatorul nostru pe care l-am folosit înainte de a primi grantul. Înainte, fiecare sticlă era îmbuteliată manual, doar tata făcea asta, iar noi îl înlocuiam uneori. Era complicat fizic, dar acum bunica noastră face această operațiune cu doar două apăsări, una, două, așa că și ea este, de asemenea, implicată în proces”, povestește Elizaveta.
În afacerea de familie se implică toți – începând cu cele două surori, părinții și chiar și buneii. Deși este o afacere de familie, în cadrul vinăriei sunt create și locuri noi de muncă, astfel pe lângă familia extinsă mai sunt angajate alte patru persoane, care se implică cu aceeași dedicație. Prin urmare, la crama Kislov sunt produse aproximativ 6000 de sticle de vin anual.
„Ne preocupăm foarte mult de calitate, de la cultivarea viței de vie până la ultimul dop de pe sticlă. Totul se face manual, de noi, și suntem mândri de ceea ce le oferim oamenilor. Grantul ne-a ajutat să îmbunătățim și mai mult calitatea, astfel încât să putem satisface pe deplin cerințele noastre de producție”, mai adaugă Elizaveta.
Din cele peste 240 de vinării și crame înregistrate la Oficiul Național al Viei și Vinului poate fi mai complicat să te faci remarcat sau să-ți găsești unicitatea. Așa că pentru a fi diferite și pentru a le oferi vizitatorilor ceva special, Alexandra și Elizaveta au amenajat un cinematograf în aer liber.
„Este o idee unică, deoarece nimeni în regiunea noastră și în Moldova nu are un cinematograf în podgorii. Este ceva nou și romantic, iar oamenii sunt dispuși să vină de departe pentru a experimenta acest lucru”, spune Alexandra.
„Aici avem un cinematograf în aer liber, excursii, diverse evenimente, corporative, nunți. De asemenea, oferim cursuri de somelier. Așadar, avem o gamă largă de activități pe teritoriul nostru și vrem să le extindem și mai mult”, adaugă Elizaveta.
Alți 13 tineri antreprenori și antreprenoare precum Alexandra Calașnic și Elizaveta Prihodko au fost selectați/selectate prin concurs de programul Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, pentru a lansa sau pentru a dezvolta o afacere.
Programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.
Bancnotele EURO se schimbă! Anunț pentru cei cu euro la saltea

Se schimbă banii! Banca Centrală Europeană (BCE) se pregătește să schimbe fața bancnotelor euro, pentru prima dată în 20 de ani. Banca centrală a UE încearcă să înlocuiască ferestrele și podurile care au fost imaginea bancnotelor euro încă de la apariția lor.
Banca centrală a UE încearcă să înlocuiască ferestrele și podurile care au fost imaginea bancnotelor euro încă de la apariția lor. Bancnotele euro urmează să fie decorate fie cu râuri și păsări, fie cu imagini ale culturii europene, deoarece Banca Centrală Europeană reduce opțiunile, pentru prima reproiectare a monedei europene de la înființarea sa, informează Euronews.
Se schimbă banii. După 20 de ani, e timpul să revizuim aspectul bancnotelor noastre
Se schimbă banii. BCE face pregătiri de revizuire a bancnotelor încă din 2021, consultând experți, dar și publicul, cu privire la un posibil nou aspect, aceasta fiind prima reproiectare majoră de la lansarea bancnotelor euro, în 2002.
„După 20 de ani, e timpul să revizuim aspectul bancnotelor noastre pentru a le face mai reprezentative pentru europenii de toate vârstele și din toate mediile”, declara, în vară, șefa BCE, Christine Lagarde.
„Ambele teme alese împărtășesc un fir comun de conectare între Europa și europeni”, a declarat Lagarde, precizând că asta se va face „în conformitate cu obiectivul nostru de a face bancnotele mai identificabile pentru oamenii de toate vârstele și mediile”.
Când vor ajunge noile bancnote în portofelul oamenilor
BCE nu pare să fi făcut un sondaj și despre modele de bancnote mai tradiționale, cum ar fi clădiri renumite sau figuri istorice, cel mai probabil temându-se că acest lucru ar provoca dispute între cele 20 de state membre ale zonei euro cu privire la cine sau ce ar trebui să apară pe bancnote.
Odată ce motivele detaliate vor fi elaborate, cele două opțiuni vor fi din nou prezentate publicului european, afirmă BCE, Cu toate acestea, noile bancnote nu vor ajunge în portofelul oamenilor decât la câțiva ani după ce decizia finală va fi vor fi luată, adică în 2026.
Utilizarea numerarului se află pe o tendință de scădere
Se schimbă banii. Pe măsură ce plățile digitale devin din ce în ce mai populare, în parte din cauza pandemiei, utilizarea numerarului se află pe o tendință de scădere și, potrivit BCE, a reprezentat doar 59% din plățile în punctele de vânzare fizice precum magazine și restaurante, în scădere de la 79% în 2016.
Pentru că unii parlamentari sunt îngrijorați de această tendință, Comisia Europeană a propus, în iunie, o nouă legislație pentru a proteja statutul numerarului ca mijloc legal de plată, promovând planuri pentru o nouă formă digitală a monedei euro.
Temele propuse pentru noile bancnote
În prezent, temele actualelor bancnote euro sunt relativ sobre. Pentru următoarele bancnote, au fost propuse teme precum:
- Cultura europeană;
- Valorile europene reflectate în natură;
- Râuri: apa vieții în Europa
- Mâini împreunate: Împreună vom construi Europa;
- Viitorul îți aparține;
- Europa noastră, noi înșine;
- Păsări: libere, rezistente, inspiratoare.
Consiliul Guvernatorilor vrea să selecteze tema până în 2024
Consiliul guvernatorilor vrea să selecteze tema pentru următoarea generație de bancnote până în 2024. După aceea, va avea loc un concurs de design. Ulterior, cetățenilor ar trebui să li se ceară din nou părerea.
BCE ar putea lua o decizie finală cu privire la proiectarea viitoare și momentul producerii și emiterii noilor bancnote în 2026.
Rusia ameninţă Moldova, Georgia şi Statele Baltice, avertizează ministrul german al Apărării
Rusia ameninţă Moldova, Georgia şi Statele Baltice, avertizează ministrul german al Apărării. Europa trebuie să se grăbească pentru a se asigura că se poate apăra mai bine, deoarece noi ameninţări militare ar putea apărea.
Orizontul de pericol este până la sfârşitul deceniului, în timp ce atenţia aliatului tradiţional, în materie de securitate, Statele Unite, se îndreaptă spre regiunea Indo-Pacific.
Rusia ameninţă Moldova, Georgia şi Statele Baltice
Aşa a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius. Rusia şi-a mărit considerabil producţia de armament, pentru a-şi susţine invazia din Ucraina.
Moscova ameninţă Statele Baltice, Georgia şi Moldova, a declarat Boris Pistorius, într-un interviu acordat Welt am Sonntag.
Între timp, Statele Unite îşi vor reduce probabil angajamentul militar în Europa, pe măsură ce se vor orienta mai mult spre zona Indo-Pacific, a arătat el.
"Noi, europenii, trebuie să ne angajăm mai mult pentru a ne asigura securitatea pe propriul continent", a declarat Pistorius, menţionând însă că va fi nevoie de timp pentru ca regiunea să îşi crească propria producţie de arme.
"Avem nevoie de 5-8 ani pentru a recupera decalajul, în ceea ce priveşte forţele armate, industria şi societatea", a estimat el.
Europa este clar că ar putea fi nevoită de asemenea să compenseze ajutorul american pentru Ucraina, dacă Washingtonul nu reuşeşte să convină asupra unei noi finanţări, a adăugat el, conform News.ro.
Alegerea unui guvern mai favorabil Europei, în Polonia, ar trebui să permită acum Triunghiului de la Weimar, format din Berlin, Paris şi Varşovia, să îşi dezvolte mai mult cooperarea militară, a mai spus Pistorius.
"Trebuie să ne dăm seama cum să ne stabilim cel mai bine pe flancul estic, pe baza planurilor de apărare ale NATO", a arătat el, precizând că doreşte să meargă în vizită în Polonia cât mai curând posibil, anul viitor.
Pistorius a mai declarat că deocamdată nu există perspectiva ca armata germană să repete misiuni la fel de ample ca cele pe care le-a desfăşurat în Afganistan şi Mali.
Analiza eficienței unui site web va ajuta o afacere să ajungă în topul Google

Un website eficient, cu un trafic ridicat, nu este doar o carte de vizită, ci un instrument puternic pentru creșterea vânzărilor.
Echipa VADSTUDIO ajută antreprenorii din Moldova să-și promoveze cât mai eficient site-ul. Principalele domenii pe care se concentrează echipa sunt PR-ul digital și promovarea SEO în Google.
Spre deosebire de publicitatea plătită, investiția în SEO este potrivită pentru cei care urmăresc rezultate pe termen lung. Un PR digital sau o strategie de promovare a imaginii vă va permite să vă diferențiați de concurenți și să consolidați reputația online a mărcii dumneavoastră.
Specialiștii companiei vor efectua un audit, vor studia cât de bine îndeplinește site-ul algoritmii de căutare Google.
Principalele criterii după care este evaluat site-ul:
1. Optimizarea SEO internă
Un set de măsuri destinate să îmbunătățească vizibilitatea unui website în rezultatele de căutare Google pentru a atrage mai mult trafic organic.
2. Profilul de linkuri al site-ului
Totalitatea tuturor conexiunilor externe care direcționează către site. Acest criteriu reflectă reputația și autoritatea site-ului, afectând poziția acestuia în clasamentul Google. Site-urile cu autoritate ridicată ajung adesea în top și, prin urmare, aduc mult trafic.
3. Usability - un indicator care arată că un website este simplu și ușor de utilizat. Un criteriu important pentru a crea o experiență plăcută și o interacțiune eficientă cu site-ul.
4. Performance - O măsură a performanței unui site web, inclusiv viteza de încărcare, stabilitatea, securitatea și eficiența generală în furnizarea de informații sau servicii pentru utilizatori.
5. Social - o măsură a activității în social media, care afectează, de asemenea, vizibilitatea și clasamentul unui site în motoarele de căutare.
Echipa VADSTUDIO își propune să studieze potențialul și punctele de creștere ale site-ului. Pentru a face acest lucru, este suficient să lăsați o solicitare pe site-ul vadstudio.md După aceasta, veți primi o analiză video și recomandări de la un optimizator experimentat.
https://drive.google.com/file/d/1b9XvKKj_d9-0gMnbOHQ3bUHgBn6WF50w/view?usp=drive_link



