CE banner 1160x100 NEW

728x485 1 b05f8a56490b37dd0437b3045467ade51500x1000 0xV9dVhrbt 9715426256925148249

Medicii avertizează asupra unui aspect mai puțin cunoscut, care poate avea consecințe grave și chiar mortale. Femeile și vârstnicii cu anumite afecțiuni sunt mai expuși acestui risc, iar primele simptomele pot evolua rapid către forme severe.

Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează cu privire la pericolul intoxicației cu apă și oferă informații esențiale despre cum poate fi recunoscută și gestionată. Intoxicația cu apă poate avea consecințe grave și chiar mortale, indiferent de cantitatea de apă băută, dar contează cât de repede este consumată.

Avertisment privind intoxicația cu apă

„Atenție, nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi mortală. Nu contează cât bei, ci cât de repede bei! O pacientă de 35 de ani nu a mai putut fi salvată după ce a ingerat 2 litri de apă în mai puțin de jumătate de oră.

Nediagnosticată la tip hiperhidratarea cauzată de consumul excesiv de apă (cantități foarte mari de apă în intervale scurte de timp) poate crea mari probleme de sănătate.

Până când legea Ciuhodaru privind predarea educației pentru sănătate și a noțiunilor de prim ajutor în toate școlile din România va fi votată de Parlament:

Intoxicația cu apă poate duce la scăderea drastică a nivelului de sodiu din sânge (hiponatremie).

Oricine poate fi afectat (indiferent de vârstă).

Rata de mortalitate este foarte mare (de peste 50% dacă sodiul din ser este mai mic de 105 mEq/).

Riscul e mai mare la femei (mai conștiincioase privind hidratarea) și vârstnici cu patologii ce favorizează intoxicația cu apă (cardiace, renale, metabolice, neurologice și psihice).

Primele simptome: senzația de greață și dureri de cap urmate de astenie, dificultăți de vorbire, vertij (amețeli), dezorientare, confuzie ajungând în formele severe: convulsii, comă și deces,

Prim ajutor: solicitați intervenția medicală imediată. (!!!) Nu dați pacientului să mănânce sau să bea absolut nimic. Inițiați suportul vital de bază în caz de stop cardio-respirator.

Întotdeauna vorbim de o urgență ce trebuie evaluată și tratată la spital.

Rapiditatea intervenției este esențială. Nu temporizați prezentarea la spital.

Nu uitați că tratamentul e în funcție de cauză și severitate clinică. Poate include restricție hidrică, administrarea de sodiu (inclusiv soluții saline injectabil), diuretice.

Ce trebuie să reținem?

1. Prevenția este cea mai importantă

2. Persoanele cu risc vor bea apă doar atunci când apare senzația de sete.

3. NU aplicați principiul hidratării preventive.

4.(Eventual) consumul de mâncăruri mai sărate înainte și după efectuarea unui efort susținut și prelungit.

5. Întotdeauna vorbim de o urgență ce trebuie evaluată și tratată la spital.

6. Vreau ca aceste „Noțiuni de prim ajutor” să fie predate în toate școlile din România. Legea Ciuhodaru a fost depusă în Parlament. Sper să susțineți și acest demers”, a transmis medicul Tudor Ciuhodaru.

capital.ro

кукуруза

Mare atenție la porumbul fiert! Medicul infecționist Carmen Dorobăț avertizează că trebuie să fim foarte atenți la igiena celui care prepară porumbul. Dorobăț spune că boala poate pândi oriunde și mai ales în apă. De aceea, cei care merg în concediu trebuie să aleagă cu grijă piscina sau locul de scăldat.

Un cunoscut medic infecționist face recomandări pentru a ne proteja de microbi în acest sezon, scrie capital.ro.

Doctorul Carmen Dorobăţ trage un semnal de alarmă în ceea ce privește porumbul fiert şi spune că trebuie să fim foarte atenţi la cel care manevrează oala sau grătarul în care se fierbe sau coace porumbul.

Atenție la igiena mâinilor celor care ne vând porumbul

„Dacă vedem că este o persoană la care igiena mâinilor lasă de dorit, nu are șervețele, nu are condiții să se spele pe mâini, dacă recipientul nu are tot ce îi trebuie, trebuie să avem rețineri.

Să preferăm să cumpărăm din piață și să îl preparăm acasă, dar dacă nu avem timp, să îl cumpărăm din locuri care sunt controlate din punct de vedere medical.

Porumbul poate duce la toxiinfecție alimentară pentru că tot ceea ce este aliment și tot ceea ce nu respectă condițiile de igienă, poate să aibă o încărcătură bacteriană care să determine toxiinfecție alimentară”, a declarat medicul infecționist Carmen Dorobăț, pentru DCMedical.

Apa piscinei să nu miroasă

Cunoscutul medic a detaliat și modul cum trebuie ales locul de scăldat sau piscina unde vrem să ne răcorim. Dorobăț a recomandat să evităm piscinele care au apă în care se observă mizerie sau a cărei apă prezintă mirosuri.

„Să meargă în piscine controlate epidemiologic. Să vadă dacă apa este curată, dacă simt vreun miros în neregulă, iar dacă observă că este la depărtare de ceea ce ar însemna un control din partea Direcțiilor de Sănătate Publică, piscinele respective, să evite.

Să prefere piscine care sunt în zone cunoscute, controlate”, a mai spus Carmen Dorobăț.

Nici Litoralul Mării Negre nu i-a scăpat din atenție infecționistului.

„Pentru litoral sunt două zone care trebuie avute în vedere și anume este vorba de alimentație. Nu ne alimentăm din zone care nu sunt controlate. Atenție la alimente, la termenul de garanție, în special la alimentele bazate pe proteine, lapte și derivate, carne și derivate.

Pot apărea toxiinfecțiile alimentare. Atenție la mușcăturile de țânțari care pot fi locul de plecare al unei posibile boli infecțioase.

Vacanța trebuie organizată cu precauții minime și să ne bucurăm de acest timp de respiro”, a mai spus medicul infecționist Carmen Dorobăț.

f95ec60d 88a9 405f bd27 0139f97c15d6În cadrul ședinței de miercuri, Guvernul a aprobat un proiect privind lichidarea (dizolvarea) acestei zone libere și transferul proprietății acesteia către administrația Otaci (11 clădiri cu o suprafață totală de peste 920 de metri pătrați, precum și mijloace fixe).

Otaci-Business a fost creată în raionul Ocnița pentru a impulsiona dezvoltarea regiunii de nord-est a Republicii Moldova, scrie infomarket.md.

În nota explicativă a hotărârii de guvern se menționează că, în 25 de ani de activitate, această zonă liberă nu a înregistrat rezultate financiare semnificative și nu a devenit o politică de creștere regională care să contribuie la dezvoltarea economică și la crearea de locuri de muncă. La sfârșitul anului 2022, în Zona Liberă Otaci erau rezidente 10 companii, dintre care doar 4 aveau activitate economică. Având în vedere expirarea oficială a zonei în aprilie 2023 și lipsa de activitate economică în zonă, s-a decis ca Otaci-Business să nu fie prelungit. Astfel, după lichidarea Zonei Otaci-Business, numărul zonelor de întreprinderi libere din Moldova se va reduce la șase: Expo-Business-Chișinău, Ungheni-Business, ZEL Bălți, zonele de întreprinderi libere din Tvardița, Vulcănești și Taraclia.

зама

Murăturile sunt foarte populare în rândul gurmanzilor pentru că sunt suficient de acre încât să se potrivească oricărui fel de mâncare. Nutriționiștii spun că sporesc sănătatea intestinului, dacă sunt puse la apă cu sare, scrie capital.ro.

Bacteriile sănătoase care se dezvoltă în timp ce se murează ajută la buna funcționare a sistemului digestiv. În plus, sunt considerate ceea ce mulți numesc „alimente cu calorii negative”. La superlativ se vorbește și despre zeama de murături, considerată, și ea, miraculoasă. După o sesiune de exerciții grele sau lungi, o cană de zeamă de murături poate ajuta corpul să-și revină mai repede la nivelurile normale de electroliți, potrivit Today.com.

Carlos Alcaraz a câștigat turneul de la Wimbledon și pentru că a băut zeamă de murături?

Când jucătorul de tenis Carlos Alcaraz a câștigat, zilele trecute, turneul de la Wimbledon, comentatorii sportivi au dezvăluit că a băut zeamă de murături în pauzele epuizantei finale, de aproape cinci ore.

Dr. Jordan Metzl, medic de medicină sportivă la Spitalul de Chirurgie din New York, spune că zeama de murături, folosită ca agent anti-crampe în timpul exercițiilor fizice, este unul dintre subiectele sale preferate. „Cu siguranță funcționează și o folosesc pentru mulți dintre pacienții mei, în special la jucătorii de tenis. Este un truc bun”, susține Metzl.

De ce zeama de murături oprește crampele

Crampele musculare – contracții musculare bruște, involuntare și adesea dureroase – sunt foarte frecvente și apar adesea în contextul exercițiilor fizice sau pe timp de noapte, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină. Acestea afectează de obicei picioarele, brațele, mâinile sau abdomenul. Înainte de a câștiga turneul de la Wimbledon, Alcaraz a pierdut un meci-cheie la Openul Francez, spunând că „am început să am crampe musculare fiecare parte a corpului”.

Metzl a început să analizeze zeama de murături ca o modalitate simplă de a trata crampele musculare, după ce a observat că bicicliștii și alți sportivi o folosesc. Studiul său, publicat în 2022 în The American Journal of Gastroenterology, a implicat persoane cu leziuni hepatice care suferă adesea de crampe musculare. În cadrul studiului, aproape 70% dintre pacienții care au băut zeamă de murături când a început un episod cu crampe musculare au spus că acestea au încetat, comparativ cu 40% care au băut apă.

Acidul din saramură declanșează un reflex nervos

Descoperirile s-ar putea aplica tuturor celor care se confruntă cu crampe musculare, deoarece mecanismul este același, spune medicul. ”Oamenii pot presupune că sportivii beau zeamă de murături pentru a-și crește nivelul de electroliți. Dar se pare că o fac pentru că acidul din saramură declanșează un reflex nervos în gât și are loc înainte ca zeama de murături să ajungă în stomac, notează el. „Când acidul intră în gură și atinge partea din spate a gâtului, acolo există un receptor nervos, sensibil la acid. Când acel receptor se declanșează, comunică cu măduva spinării unde au loc crampele”, spune acesta. „Este doar un nerv, care se declanșează într-o buclă. Și apoi acel semnal spune „Stop”, afirmă el.

Nutriție cu zeamă de murături

Există două tipuri de zeamă de murături, spune Matthew Black, dietetician la Ohio State Wexner Medical Center.

Una este o soluție de sare și apă, care duce la fermentație și conține bacterii bune sub formă de probiotice. Cealaltă este o soluție de sare și oțet, care nu implică fermentație și nu conține probiotice. Black este îngrijorat de conținutul mare de sodiu al ambelor și crede că nu sunt bune pentru sănătate. ”Sunt foarte sărate”, spune el.

Probioticele din zeama de murături fermentate

Probioticele din zeama de murături fermentate ar putea oferi unele beneficii pentru menținerea nivelurilor sănătoase de bacterii intestinale, spune Black. El recomandă consumul altor produse fermentate, mai puțin sărate, cum ar fi iaurtul și chefirul. Cu toate acestea, Tapper spune că o lingură de zeamă de murături nu conține atât de mult sodiu și este o terapie simplă, sigură și ieftină mai ales pentru cei care au crampe musculare.

cine este diana noua concurenta de la bravo ai stil tanara vine din republica moldova0

Bravo, ai stil a primit cu brațele deschise o nouă concurentă. Iată cine este Diana, tânăra care luptă pentru titlul de cea mai stilată femeie din România! Aceasta vine tocmai din Republica Moldova.



Cine este Diana, noua concurentă Bravo, ai stil!

Diana Vulturu, în vârstă de 27 de ani, este cea mai recentă concurentă de la Bravo, ai stil! 2023. Tânăra a venit în cadrul show-ului de modă cu gândul să pună mână la titlul de cea mai stilată femeie din România, dar și pe premiul cel mare în valoare de 100.000 de lei, scrie wowbiz.ro.

Diana și-ar fi dorit să accepte provocarea Bravo, ai stil! Încă din primul sezon, fiind convinsă de abilitățile sale stilistice, însă abia acum și-a făcut curaj.

Tânăra este pasionată de haine, însă în trecut a lucrat într-un domeniu total diferit. Primele venituri au fost încasate din job-ul pe care la avut la Camera Deputaților, însă a renunțat, întrucât nu îi plăcea rutina și a vrut ceva mult mai activ și care să o provoace zi de zi.

„Am lucrat în Parlamentul României, la Camera Deputaților. Știți cum e în Parlament, muți hârtia dintr-o parte în alta.

Nu mi-a plăcut să lucrez acolo. Mie nu-mi place să stau într-un singur loc.

Mie nu-mi place să stau la birou. În prezent, sunt model pentru un site de încălțăminte, dar mai pozez și pentru alte site-uri de îmbrăcăminte”, a declarat Diana Vulturu, conform libertatea.ro.

Noua concurentă este din Republica Moldova, Chișinău, și a venit în București în urma unui contract, pentru a face muzică. În cadrul competiției Bravo, ai stil!, Diana își dorește să propună cât mai multe ținute pe care le pot purta și persoanele obișnuite, la diferite evenimente.

„Sunt Diana, am 27 de ani, sunt din Chișinău și am venit la Bravo, ai stil ca să experimentez mai mult și să ies din zona mea de confort pentru că m-am săturat deja de stilul meu.

Eu am venit la București să fac muzică, în urma unui contract. Toată lumea din Chișinău știe că eu sunt cântăreață și am vrut aici, să mă promovez! Când am văzut că s-a deschis casting, mama a zis să merg și eu să încerc.

cablu 900x505Operatorii sistemelor energetice din România, Azerbaidjan, Georgia și Ungaria vor înființa în parteneriat o companie de tip joint-venture, prin intermediul căreia va fi implementat proiectul construirii în Marea Neagră a unui cablu submarin în lungime de aproape 1.200 de kilometri și cu capacitate de transfer de 1.000 MW, menit să interconecteze rețelele naționale de energie din Caucazul de Sud cu cea a Europei continentale și să aducă în UE, dar și în Balcani și Republica Moldova, energie regenerabilă produsă de azeri și georgieni.

Proiectul a fost oficializat la București, în decembrie anul trecut, la nivel de șefi de stat și de guvern, prin parafarea Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi, scrie bani.md.

Memorandumul de înțelegere în baza căruia va fi înființată compania joint-venture a fost semnat marți tot la București, de miniștrii de resort din guvernele celor 4 state. Operatorii de transport și sistem participanți sunt Transelectrica din România, AzerEnergi din Azerbaidjan, Georgian State Electrosystem (GES) din Georgia și MAVIR din Ungaria.

″De acum înainte urmează negocierile între cele 4 companii, pentru a merge înainte cu studiul de fezabilitate și cu implementarea efectivă a acestui proiect foarte important. Nu există tranziție energetică fără transport de energie. Transportul ne ajută pe noi și pentru a duce curentul electric rezultat din supracapacitatea de producție din Dobrogea către vestul țării, deja avem această provocare″, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

″Acordul subliniază importanța energiei verzi și curate în combaterea încălzirii globale și prevenirea schimbărilor climatice, încurajând cooperarea reciprocă în domeniile energiei regenerabile, eficienței energetice și hidrogenului verde, în vederea creșterii securității sistemelor energetice și a stabilității aprovizionării. Părțile cooperează în asigurarea transportului și furnizării de energie electrică produsă din surse de energie regenerabile ale Azerbaidjanului și Georgiei către Europa. Părțile sprijină cooperarea în aplicarea de noi tehnologii și în dezvoltarea serviciilor de eficiență energetică și conservare a energiei. Acordul susține extinderea infrastructurii existente pentru tranzitul de energie electrică produsă din surse de energie regenerabilă către România și Ungaria prin Georgia și prin aceste țări către alte țări europene. Se examinează chestiunile tehnice și financiare privind proiectarea, construirea și operarea cablului de transport submarin de energie de la Marea Neagră. Acordul explorează oportunitățile de folosire a infrastructurilor existente pentru tranzitul hidrogenului verde″, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de Guvern de la București.

platou fructe

Prea mult pepene roșu este un șoc pentru ficat! Are o cantitate uriașă de fructoză și se află în topul fructelor care îngrașă cel mai mult.

Mare atenție la cantitatea de pepene consumată zilnic

Problema cu fructele este cantitatea, întrucât fructoza nu crește glicemia, însă îngrașă foarte mult și periclitează ficatul. Pepenele se bate pe locul 1 în topul fructelor care îngrașă cel mai mult cu strugurii și cireșele, atenționează nutriționistul Mihaela Bilic. Potrivit nutriționistului, fructoza merge direct în ficat, acesta o transformă în grăsime, care se vede direct pe abdomen, scrie money.ro.

Ca un sfat, medicul nutriționist spune că putem proceda ca în Asia, unde oamenii mănâncă pepene ca desert.

Doar că ei mănâncă fructul tăiat în bucățele, iar fiecare om ia o singură bucățică.

”Nu vă voi recomanda acum să mâncați cu bucățica, dar mâncați măcar cu felia. Dacă vreți să nu vă doară grăsimea acumulată brusc pe abdomen”, spune Mihaela Bilic.

Renovarea unui birou poate avea nu numai o semnificație estetică, ci și implicații practice importante pentru o companie și angajații săi. Un birou modernizat poate crea un mediu de lucru mai atractiv și poate crește satisfacția și loialitatea angajaților. În plus, o modernizare a birourilor poate ajuta o companie să atragă și să păstreze angajații talentați, precum și să își îmbunătățească imaginea în ochii clienților și partenerilor. În acest fel, reînnoirea birourilor poate avea un impact semnificativ asupra succesului și prosperității companiei.

Panda

Haideți să analizăm câteva idei posibile pentru a îmbunătăți mediul de lucru:

1. Utilizarea plantelor pentru a îmbunătăți interiorul. Plantele nu numai că adaugă un element natural unui birou, dar curăță și aerul și reduc nivelul de zgomot.

2. Înnoirea mobilierului și a decorului. Mobilierul vechi poate fi înlocuit cu mobilier nou, care este mai ergonomic și mai confortabil pentru angajați. Scaune de birou se uzează, de obicei, cel mai repede. De asemenea, se poate adăuga un decor nou pentru a crea o atmosferă mai atractivă.

3. Instalarea unui nou sistem de iluminat. Iluminatul are un impact semnificativ asupra stării de spirit și a productivității angajaților. Instalarea de noi corpuri de iluminat sau utilizarea de becuri LED poate îmbunătăți semnificativ calitatea iluminatului într-un birou.

4. Creați o zonă de relaxare. Este important să le oferiți angajaților un loc unde să se relaxeze și să se destindă în timpul zilei de lucru. De exemplu, poate fi amenajată o cameră specială de relaxare, unde angajații se pot relaxa, pot juca jocuri de societate sau pur și simplu pot vorbi unii cu alții.

5. Organizarea zonelor de lucru în colaborare. Birourile moderne se orientează din ce în ce mai mult către colaborare și munca în echipă. Acest lucru poate fi realizat prin crearea unor zone speciale de lucru în echipă, unde angajații pot comunica liber și pot face schimb de idei.

Acestea sunt doar câteva dintre ideile pe care le puteți folosi pentru a vă moderniza biroul și a crea un mediu de lucru mai confortabil. Alegerea finală depinde de nevoile și bugetul companiei.

Este foarte convenabil atunci când tot ceea ce aveți nevoie pentru a vă mobila biroul poate fi găsit într-un singur loc. Magazinul online PandaShop.md poate fi un astfel de loc pentru dumneavoastră. Cumpărarea dintr-un magazin online vă permite să obțineți produse de calitate de la producători de încredere, ceea ce vă asigură durabilitatea și fiabilitatea în utilizare. De exemplu, pe site puteți găsi populare scaune de birou Deco în sortiment. Și puteți profita, de asemenea, de un sistem convenabil de comandă și livrare, care economisește timp și efort.

398808 ORecentele atacuri rusești asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre vor avea impact și asupra pieței cerealelor din Republica Moldova. Va crește volumul tranzitat, dar și timpul de așteptare pentru transportatori. În aceste condiții, autoritățile vor să crească fluxul de transport al cerealelor ucrainene pe cale ferată, prin intermediul tronsonului Basarabeasca-Berezino, pentru a debloca traficul din Portul Giurgiulești și pentru a fluidiza tranzitul grânelor pe teritoriul Republica Moldova, transmite IPN cu referire la Radio Europa Liberă.

Cerealele ucrainene ajung în Republica Moldova pe cale terestră, prin punctele de frontieră de la granița cu Ucraina, inclusiv pe cale ferată, fiind transportate pe tronsonul Basarabeasca-Berezino, care a fost reconstruit în vara anului 2022. Ulterior, grânele, care tranzitează teritoriul Moldovei, sunt livrate pe piața UE prin intermediul Portului Giurgiulești și posturile vamale de la granița cu România.

Soluțiile, mecanismele și acțiunile pentru facilitarea tranzitului de cereale ucrainene sunt discutate de către reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare cu colegii din Ucraina și reprezentanții a cinci țări din Uniunea Europeană – România, Polonia, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, incluse în cadrul platformei Comisiei Europene pentru gestionarea crizei grânelor.

„Noi le spunem despre situația care este în Republica Moldova, inclusiv ca urmare a tranzitului de cereale și importul unor cantități mici pe teritoriul Republicii Moldova. Chiar dacă sunt cantități mici, pentru noi ar însemna cantități mari”, a spus Europei Libere secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban.

El a precizat că ceea ce discută autoritățile și pe alte platforme este despre ce măsuri trebuie să întreprindă de urgență pentru a facilita tranzitul cerealelor ucrainene pe cale ferată ca să fie deblocat traficul din portul Giurgiulești și pe calea terestră. „Aceasta ar redirecționa fluxul de grâne spre portul Reni, dar evenimentele se schimbă de la zi la zi. Am văzut atacurile asupra infrastructurii portuare de pe Dunăre, adică tot ceea ce am face noi, planurile noastre nu pot fi de lungă durată și soluțiile sunt supuse anumitor riscuri”, a spus Șarban.

Șeful Serviciului analiza prețurilor de piață din cadrul Ministerului Agriculturii, Maxim Sârbu, a comunicat Europei Libere că volumul de cereale, tranzitat în perioada 1 iunie - 20 iulie curent, a fost de 43 314 tone de cereale, ceea ce reprezintă un volum normal, deoarece este începutul recoltei. Potrivit lui, anul trecut media lunară a volumului de cereale ucrainene care a tranzitat teritoriul țării a fost de 70 de mii de tone. El a spus că, din cauza bombardamentelor rusești asupra infrastructurii ucrainene de pe Dunăre, inclusiv asupra portului Reni, urmează să crească volumul tranzitat, dar și timpul de așteptare pentru transportatori.

Și președintele Asociației exportatorilor și importatorilor de produse agricole și cerealiere „Agrocereale”, Igor Tagadiuc, susține că atacurile rusești asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre vor avea impact și asupra pieței cerealelor din Republica Moldova. „Logic, fluxul de cereale ucrainene trebuie să crească, pe partea vestică, începând cu Polonia și terminând cu Republica Moldova, pentru că marfa trebuie valorificată. Giurgiuleștiul este suprasolicitat. Fluxul este foarte mare și de partea noastră, și de partea ucraineană. Acolo trebuie de făcut ceva pentru a fluidiza traficul, pentru că acolo e un blocaj total și aceasta ne crește costurile, inclusiv cele de logistică, de transportare și aceasta se reflectă în prețurile de achiziție”, a declarat Igor Tagadiuc.

Un studiu realizat de Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCDAT) arată că porturile Reni și Ismail de pe Dunăre aveau, înainte de război, cote de 4% și, respectiv, 2% în traficul de mărfuri și nave, iar, după declanșarea conflictului, acestea au ajuns la 33% și, respectiv, 28%.

02e7163b55118c9b9ecccf60662e0cd4Fiul lui Vlad Filat, Luca, este antreprenor în Dubai și accentuează că nu vrea să fie comparat sau să aibă vreo legătură publică cu tatăl său.

Într-un interviu pentru Bussines Insider, un site destinat știrilor din bussines și tehnologie, Luca a povestit că a beneficiat de sprijinul financiar al unei instituții pentru a se lansa în afaceri imobiliare, transmite Știri.md.

Bussines Insider scrie că Luca Filat a plecat la Londra în 2016 ca să-și facă studiile, iar în anul 2021 Guvernul Marii Britanii i-a confiscat circa 500.000 de lire.

Ulterior, banii au fost transferați autorităților din R. Moldova și folosiți pentru remunerarea asistenților personali care îngrijesc de persoane cu dizabilități severe.

Fiul lui Filat susține că a pierdut procesul nu pentru că acuzarea a dovedit că banii proveneau de la tatăl său, ci mai degrabă pentru că sarcina probei a fost plasată în mod nedrept asupra lui, iar pe lângă procesul de judecată, a avut de suferit și din cauza criticii oamenilor din jur.

"Umbra tatălui meu nu ar trebui să-mi întunece potențialul sau să definească cine sunt. Eu nu sunt tatăl meu. Sunt propria mea persoană", a declarat Luca Filat.

Consecințele procesului judiciar au dus la uși închise și la oportunități ratate, care odată erau la îndemâna lui Luca. Lumea a început să îl perceapă prin prisma acelui proces, catalogându-l drept o povară.

Luca crede cu tărie că toți copiii sunt separați de părinții lor, cu propriile identități, vise și capacități distincte. 

El refuză să permită ca acest proces să îi definească viitorul sau să fie singurul determinant al caracterului său.

Ca răspuns la trecutul său, Luca a refuzat să se lase definit de eșecuri și, în schimb, și-a propus să își facă un nume în Dubai.

El a creat în Dubai o campanie imobiliară, iar piața de acolo a oferit mediul perfect pentru ca afacerea sa să se dezvolte.

Știri.md amintește că, în 2021, Guvernul Marii Britanii a confiscat 456.068 de lire sterline, bani reținuți pe conturile bancare deținute de către Luca Filat, fiul fostului premier Vlad Filat.

Pagina 51 din 557