Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Vineri, 20 Martie 2009 02:00

Eticheta în Afaceri

În afaceri este important nu doar CE faceţi, dar şi CUM o faceţi. De aceea vom examina în continuare eticheta în business, or, modul în care sunteţi îmbrăcat, ce comportament aveţi sau cum vorbiţi vă poate influenţa serios activitatea.

Iar pentru ca aceasta activitate să fie una de succes trebuie de respectat câteva reguli simple, dar importante.

Subiecte interzise.
Chiar dacă partenerul de afaceri este o cunoştinţă foarte bună şi atmosfera întrevederii devine binevoitoare, evitaţi să abordaţi trei subiecte: banii, maladiile şi copiii. Indiferent de situaţia financiară, starea de sănătate, succesele sau dezamăgirile provocate de proprii copii, păstraţi această informaţie pentru rude şi persoanele apropiate, or, business-ul şi problemele personale sunt incompatibile.

Amabilitate şi iarăşi amabilitate.
Indiferent de postul pe care îl ocupaţi în cadrul firmei şi de poziţia ierarhică vizavi de cei prezenţi fiţi amabili şi deschişi cu toată lumea. În aşa fel veţi câştiga încrederea şi respectul audienţei.

Atenţie la vestimintaţie.
Fiţi atenţi la modul în ce şi cum vă îmbrăcaţi. Alegeţi vestimintaţia adecvată pentru situaţia respectivă, îmbracămintea trebuie să fie curată, plăcută şi în nici un caz ţipătoare, deoarece cât nu ar fi de straniu, dar cel mai mic neajuns privind exteriorul vă poate afecta imaginea de businessmen serios. Doamnelor li se recomandă să evite fustele prea scurte şi bluzele prea decoltate.

Mirosul!
Aroma joacă un rol deosebit de important, deoarece chiar de la început îi permite interlocutorului să-şi creeze o anumită impresie despre dvs. Mirosul care trebuie să predomine este cel al curăţeniei, indiferent de anotimp şi vremea de afară, pentru că multă lume nu respectă această condiţie simplă, dar foarte importantă. Nu uitaţi şi de parfumul pe care îl folosiţi. Pentru întîlnirile de afaceri evitaţi parfumurile cu arome prea dulcii sau izbitoare şi în nici un caz nu folosiţi prea mult parfum.

Încălţămintea.
Acest detaliu puţin însemnat, la prima vedere, necesită o atenţie maximă din partea dvs., fiindcă atrage atenţia persoanelor cu care lucraţi. Încălţămintea trebuie să fie curată în orice circumstanţe, deoarece aceasta va demosntra celor din jur că sunteţi stăpân pe orice situaţie. Pentru a evita situaţiile neplăcute pe vreme urîtă vă recomandăm să aveţi la îndemână cele necesare pentru curaţarea încălţămintei.

Mersul este esenţial.
O persoană încrezută în sine are un mers ferm şi liniştit, nu-şi tîrîie picioarele şi nu-şi schimbă viteza cu care se deplasează. Un businessmen adevărat are o ţinută dreaptă şi frumoasă. În timpul mersului nu se recomandă ca mâinile sa oscileze prea puternic, iar pasul trebuie să fie nici prea mare, dar nici prea mic. Doriţi să deveniţi un om de afaceri de succes? Atunci îndreptaţi-vă umerii, ridicaţi bărbia, strîngeţi-vă burta şi mergeţi înainte!

Detalii mici, dar importante.
Există câteva detalii mici, dar extrem de importante, care pot avea un rol decisiv în afaceri. Aşadar:

Nu ţineţi mâinile în buzunare, or, dacă ele vor fi la vedere aceasta va spori nivelul de încredere faţă de dvs.

Nu staţi cu spatele faţă de audienţă, iar dacă acest lucru este inevitabil – scuzaţi-vă.

Nu vă spijiniţi de perete sau alte obiecte din apropiere atunci când purtaţi o discuţie cu cineva.

Nu loviţi cu degetele în masă şi nu fredonaţi motive muzicale, deoarece aceasta irită şi distrage atenţia. Creaţi în jurul dvs. o atmosferă plăcută şi agreabilă.

Nu vă aşezaţi prea degajat, pentru că acest lucru denotă lipsă de cultură, dar nu o faceţi nici prea timid (pe margine), fiindcă aceasta va confirma nesiguranţa dvs. Trebuie să vă aşezaţi confortabil şi elegant.

Rîsul este un lucru salutabil, însă acesta nu trebuie să depăşescă limitele unei întrevederi de afaceri. Evitaţi să izbucniţi în hohote de rîs şi să gesticulaţi activ doar pentru că cineva din colaboratori a povestit un banc. În asemenea situaţii glumele au menirea să detensioneze situaţia, iar zâmbetul dvs. vine doar să confirme că respectaţi interlocutorul şi vă este placută compania lui.

Cine salută primul?
Oricât nu ar părea de straniu, dar puţină lume ştie că în conformitate cu eticheta, doamna prima trebuie să întindă mâna pentru salutare. De asemenea, primii trebuie să întindă mâna pentru salutare persoanele mai în vârstă sau cele care ocupă funcţii mai înalte. Bărbaţii întotdeauna trebuie să se ridice atunci când saluta pe cineva, iar doamnele doar atunci când salută persoane mai în varstă sau persoane importante. Totodată, bărbatul urmează primul să salute o doamnă.
În cazul în care cineva intră în încăpere trebuie să-i salute pe toţi cei prezenţi. De asemenea, întotdeauna trebuie de salutat persoanele care fac parte din anturajul cunoscutului, partenerului sau colaboratorului dvs.

Este important şi felul cum strîngeţi mâna. Astfel, palmele trebuie să fie în poziţie verticală, iar puterea strângerii de mâna egală din ambele părţi.

Acestea sunt doar câteva sfaturi importante privind comportamentul de care trebuie să daţi dovadă în anumite situaţii. Desigur, cineva poate spune că pentru Moldova aceste recomandări nu sunt obligatorii şi că în ţara noastră business-ul înca nu a ajuns la un asemea nivel, iar aceste „mărunţişuri” în mare parte sunt trecute cu vederea. Însă eticheta în afaceri nu va fi respectată niciodată, atâta timp cât dvs. nu veţi începe să rescpectaţi aceste reguli importante, pentru că cultura, stilul, exteriorul plăcut, educaţia şi inteligenţa întotdeauna au atras succesul.

 

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика