În Moldova, prețul mediu pentru o sticlă de vin este unul dintre cele mai mici din lume
În Moldova, prețul mediu pentru o sticlă de vin este unul dintre cele mai mici din lume - 1,63 euro. Și asta ținând cont de faptul că în 2022 vinurile moldovenești au crescut în preț cu 10-15%.
Unde puteți cumpăra cel mai scump vin?, - scrie Business Pages cu referire la Compare My Jet.
??Islanda — €17,25
??Norvegia — €16,54
??Coreea de Sud — €14,74
??SUA — €14,21
??Elveția — €12,76
??Australia — €12,63
??Finladna — €12,06
??Irlanda — €12,06
??Marea Britanie — €10,79
??Mexic — €10,53
Unde puteți cumpăra cel mai ieftin vin?
??Portugalia — €4,02
??Ungaria — €4,51
??Chile — €4,81
??Slovacia — €5,02
??Germania — €5,63
??Spania — €5,63
??Austria — €6,04
??Țările de Jos — €6,04
??Slovenia — €6,04
??Cehia — €6,23.
De la 1 ianuarie 2024, salariul minim în Moldova a fost majorat cu 25%
De la 1 ianuarie 2024, salariul minim în Moldova a fost majorat cu 25% - până la 5000 de lei.
Potrivit unei hotărâri de guvern anterioare, de la 1 ianuarie 2024, salariul minim este stabilit la 5000 de lei pe lună, cu un timp mediu lunar de lucru de 169 de ore, ceea ce va însemna 29,58 de lei pe oră, scrie infomarket.md.
Anterior, salariul minim în Republica Moldova în sectorul real și cel bugetar era același și se ridica la 4000 de lei pe lună, cu un timp mediu lunar de lucru de 169 de ore (23,67 lei pe oră). Majorarea salariului minim la 5000 de lei are drept scop asigurarea sustenabilității creșterii garanțiilor salariale minime pentru lucrători, precum și susținerea puterii de cumpărare a acestora. De asemenea, va asigura protecția celor mai vulnerabile categorii de lucrători; va contribui la lupta împotriva evaziunii fiscale și la formalizarea muncii.
În plus, veniturile bugetare vor crește ca urmare a creșterii deducerilor din impozite și taxe pe salarii. Un efect deosebit este așteptat într-o serie de sectoare - agricultură, piscicultură și silvicultură, recreere și divertisment, tranzacții imobiliare, servicii administrative și de sprijin, în care 17% până la 26% dintre angajați sunt plătiți între 4.000 de lei și 16% până la 23% între 4.000 și 5.000 de lei pe lună. De asemenea, salariul minim va fi aplicat la calcularea salariilor pentru munca simplă, necalificată, în sectorul public, în care lucrează aproximativ 36.000 de angajați din sectorul public.
Începând cu 31 decembrie 2023, se va aplica cota TVA de 8% pentru domeniul HORECA
Ministrul Muncii explică motivele majorării salariilor angajaților din Guvern
Autoritățile au cheltuit aproximativ 100 de milioane de lei pentru a majora salariile angajaților guvernamentali. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, spune că măsura a fost necesară pentru a atrage personal de înaltă calificare.
"Mai puțin de 100 de milioane de lei au fost alocate pentru a majora salariile a circa 1.200 de persoane. Avem nevoie de echipe profesioniste care să corespundă cerințelor actuale. Asta este ideea. Vrem să mărim salariile pentru că ne dorim să obținem rezultate", a declarat Buzu, în cadrul emisiunii Freedom de la TV8, scrie noi.md.
Totodată, el a precizat că în 2024, în mod prioritar, vor fi majorate salariile profesorilor și cadrelor academice. Mai mult, potrivit ministrului, vor fi identificate resurse și pentru majorarea salariilor asistenților sociali cu circa 15%. Salariul mediu pe economie ar putea crește anul viitor cu două mii de lei. Acesta va crește de la 11.700 de lei la 13.700 de lei. Salariul mediu lunar pe economie este utilizat la calcularea contribuțiilor de asigurări sociale, a cuantumului prejudiciului cauzat de infracțiuni, precum și a cuantumului prejudiciului cauzat de evaziunea fiscală a companiilor sau instituțiilor.
Suma prognozată pentru anul viitor se bazează pe principalii indicatori macroeconomici pentru perioada 2023-2026.
Fabrica de tutun ”Tutun CTC” din Chișinău a început producția de țigări comandate de Philip Morris International
Într-un interviu acordat agenției InfoMarket, Serkan Sagdic, director de operațiuni Philip Morris în Ucraina, Caucaz și Moldova, a declarat că producția a început la mijlocul lunii decembrie cu mărcile de țigări Bond Street.
În aprilie 2024, fabrica va începe să producă mărcile L&M și Chesterfield. Mai mult, compania examinează posibilitatea producerii mărcilor premium Parliament și Marlboro: în total, 13 tipuri de țigări, inclusiv țigări fine. Serkan Sagdic a mai spus că tutunul pentru producția din Moldova este importat de la o fabrică din Polonia, iar materialele conexe - de la alte fabrici din Europa. "Calitatea produselor de marcă PMI produse în Moldova nu diferă de calitatea produselor produse în alte fabrici", a declarat Serkan Sagdic. Potrivit acestuia, prima comandă se ridică la 200 de milioane de bucăți de țigări. Volumul total anual de vânzări al PMI în Moldova este de 900 de milioane de țigări. Pe termen lung, capacitatea de producție a Tutun-CTC poate fi majorată până la 1 miliard de țigări pe an, ceea ce ar putea permite exporturi. În același timp, în conformitate cu practicile PMI, o parte din producție este oricum importată, pentru a satura piața cu întreaga gamă de produse ale companiei. Vorbind despre producția de la Tutun-CTC, Serkan Sagdic a confirmat că Philip Morris intenționează să investească 3 milioane USD. Aceste fonduri sunt destinate achiziționării de mașini pentru inspectarea calității produselor, inclusiv a unui sistem de urmărire a tutunului "track and trace", dar mai ales - îmbunătățirii competențelor personalului fabricii. "Philip Morris este mândru să deschidă o unitate de producție în Moldova. Iar dacă începem un astfel de parteneriat, acesta este întotdeauna pe termen lung. Sunt țări în care lucrăm de 15-20 de ani. Pentru Tutun-CTC este, de asemenea, o oportunitate de a ridica standardele de calitate, siguranța muncii și procesele operaționale la nivelul internațional înalt aplicat în PMI", - a subliniat directorul de operațiuni pentru producție Philip Morris în Ucraina, Caucaz și Moldova.
Întrebat de ce PMI nu și-a deschis propria producție, dar a încheiat un acord cu un partener, el a spus că o astfel de practică este aplicată de companie în 31 de fabrici din întreaga lume, în țări mici, unde volumul pieței face ca astfel de investiții să fie neeconomice. De asemenea, acest lucru a fost posibil datorită creșterii cotei de piață a Philip Morris International (PMI) în Moldova, care a crescut cu 7 puncte procentuale, ajungând la peste 40% în 2023. Vorbind despre piața ucraineană, Serkan Sagdic a menționat că PMI a fost nevoită să închidă o mare fabrică de producție din regiunea Harkov, în timp ce echipamentele și materiile prime rămân acolo. Această fabrică răspundea nu doar cererii din Ucraina, dar și din Moldova și ale altor țări. În prezent, producția PMI în Ucraina se realizează în baza instalațiilor închiriate ale Imperial Tobacco, la Kiev. Dar PMI planifică deja să investească 30 de milioane de dolari pentru a lansa o nouă producție a fabricii sale în regiunea Lviv. Întrebat care ar fi fost șansele ca Moldova să obțină producția PMI dacă nu ar fi existat războiul din Ucraina, Serkan Sagdic a spus că acestea ar fi fost minime. Cu toate acestea, în prezent, compania este mândră de cooperarea sa cu Tutun-CTC și de faptul că, datorită acesteia, a fost organizată o nouă unitate de producție în Moldova. "Sperăm că pentru viitor vom putea extinde colaborarea cu Tutun-CTC, vom putea crește volumul de producție și vom asigura exportul de produse din Moldova", a subliniat directorul de operațiuni al PMI pentru Ucraina și Moldova.
Pericolul din carnea de porc. ”Sunt bacterii care rezistă la temperaturi foarte mari”
Să fiți atenți de unde cumpărați carnea de porc. Este foarte important să cumpărați carnea doar din unitățile autorizate, iar cei care vor tăia porcul în gospodării sunt sfătuiți să ducă carnea la un laborator. Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit la Antena 3 CNN despre pericolele la care se expun oamenii care consumă carnea de porc preparată greșit sau cumpărată din locuri neautorizate.
„Românii ocupă locuri fruntașe în Europa, privind consumul de carne de porc. Dacă ați consumat carne infectată este foarte important să mergeți la spital, mai ales dacă apare febra, tulburările digestive sau respiratorii.
Din punct de vedere infecțios, riscurile sunt foarte importante. În carnea de porc sunt foarte multe bacterii care pot provoca boli grave.
Trebuie respectate cu strictețe normele de igienă, iar carnea trebuie preparată corect. Nu depozitați carnea crudă alături de alte alimente din frigider. Încercați să consumați doar carne bine preparată termic. Este doar o soluţie, deşi nu întotdeauna rezolvă problema. Sunt bacterii care rezistă la temperaturi foarte mari.
Printre cele mai întâlnite simptome sunt: diaree, dureri abdominale, dureri musculare sau fenomene neurologice şi chiar decese. Printre cele mai comune simptome sunt starea de rău, scăderea apetitului, scăderea în greutate, iar în cele mai severe cazuri se poate ajunge la convulsii, atunci când parazitul migrează spre creier.
Când vine vorba de gravide, listerioza poate duce la riscul de avort, de naștere prematură, lucruri care nu sunt de neglijat. Prevenția este cea mai importantă în astfel de situații.
Din punct de vedere alimentar, carnea de porc asigură jumătate din aportul necesar proteic în fiecare zi, 15% din cantitatea de fier şi 15% din cantitatea de zinc”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru.
Cât câștigă proprietarii lanțului de farmacii Felicia Lucia și Dorian Berdos
Așadar, câte afaceri dețin familia Berdos și care sunt veniturile acestora?, - scrie BusinessPages.
Farmacii
1. Farmacia Felicia, care are peste 150 de filiale în toată Moldova, este împărțită între soți. Dorian deține 60,56% din companie, în timp ce Lucia deține 39,43%. Această farmacie, de altfel, a fost printre cele mai profitabile patru farmacii din țară în 2022. Profitul său a fost de 6,2 milioane de lei la o cifră de afaceri de 943,2 milioane de lei.
În pofida faptului că veniturile din vânzări au crescut cu 244,4 milioane de lei pe parcursul anului, profitul a scăzut cu 3,6 milioane de lei. Acest lucru s-a datorat, cel mai probabil, extinderii personalului cu 121 de angajați până la 480 și deschiderii de noi farmacii.
2. Felicia nu s-a oprit doar la medicamente, așa că a deschis o companie subsidiară care comercializează ochelari, lentile și accesorii - Optica Felicia. Aceasta are 16 filiale în Republica Moldova și 34 de angajați.
Din 2021 până în 2022, Optica Felicia și-a majorat veniturile de aproape 17 ori, până la 33,08 milioane de lei. Însă, odată cu veniturile, au crescut și pierderile: cu 192,8 mii de lei, până la minus 695,9 mii de lei.
3. Farmacia Salut aparține tot familiei Berdos, mai exact firmei lor, Birivofarm. Potrivit datelor publice, în ciuda unor venituri de 58,9 milioane de lei în 2022, aceasta a suferit o pierdere de minus 7,4 milioane de lei. Are patru filiale și 135 de angajați.
4. În 2021, familia Berdos a cumpărat o altă companie farmaceutică, Grin-Farm. Dar dacă atunci avea 295 de angajați, cifra de afaceri depășea 983 de milioane de lei, iar profitul net se ridica la 50,5 milioane de lei, anul trecut indicatorii au fost mult mai slabi. Astfel, numărul de angajați a scăzut la zero, veniturile au scăzut de cinci ori, iar pierderile au ajuns la minus 4,5 milioane de lei.
Sectorul beauty
5. Familia Berdos are, de asemenea, un salon de frumusețe, Cristis Aesthetic Beauty Clinic. În 2022, compania a adus venituri de 11,42 milioane de lei, cu 1,7 milioane de lei mai mult decât în anul precedent. În același timp, profitul a scăzut de 27 de ori, de la 2,21 milioane de lei la 81,4 mii de lei. Profitul a scăzut, probabil, din cauza investițiilor făcute în noul sediu al salonului.
Numărul de angajați, de altfel, a scăzut cu o singură persoană, în 2022 fiind 32 de angajați. Cu toate acestea, activele companiei s-au înjumătățit aproape față de anul precedent, ajungând la 5,4 milioane de lei.
Hoteluri
6. Familia deține un cunoscut hotel de design în capitală, BERD'S, care anul trecut și-a mărit veniturile din vânzări de 1,8 ori - de la 13,06 milioane de lei la 23,86 milioane de lei. Cu toate acestea, profitul net al anului a scăzut ușor, cu 440.000 de lei, la 1,33 milioane de lei. Activele companiei au totalizat aproape 174,2 milioane de lei în 2022.
De menționat că personalul a ajuns la 53 de persoane, în creștere cu 10 angajați pe parcursul anului. În același timp, o noapte de cazare în hotel costă de la 189 de euro la 1010 euro. Apropo, hotelul nu are doar camere de hotel, ci și un restaurant și un spa.
Bani
7. Lucia deține o casă de schimb valutar Valut-Atlant, în centrul orașului, care este administrată de soțul ei, Dorian. Comparativ cu anul 2021, în 2022, veniturile acestei firme aproape că s-au dublat, ajungând la 286,9 mii de lei, iar profitul net a crescut de 15 ori, ajungând la 162 mii de lei.
IT
8. Fiul familiei Berdos, Cristian, are, de asemenea, propria companie, Cloud Technologies, care se presupune că se ocupă cu stocarea și tehnologia cloud. Compania este administrată de Lucia.
În cei trei ani de existență, firma încă nu a înregistrat profit. Astfel, în 2020, pierderile sale au fost de minus 148,7 mii de lei, în 2021 - minus 260,8 mii de lei, iar în 2022 - minus 931,2 mii de lei. Cel mai probabil, toți banii au fost folosiți pentru investiții în dezvoltarea companiei.
În același timp, Cloud Technologies a început să genereze venituri din vânzări abia anul trecut - 1,13 milioane de lei. Activele sale au ajuns atunci la 367,8 mii de lei.
Prețurile unei parcări din centrul Chișinăului au șocat cetățenii
În centrul Chișinăului a apărut o nouă parcare.
Prețurile pentru serviciile acesteia au șocat pur și simplu locuitorii și oaspeții capitalei și au provocat un val de indignare în comentariile de pe rețelele de socializare, scrie noi.md.
Astfel, pentru o oră de parcare este percepută suma de 100 de lei, o oră și jumătate - 150 de lei, 2 ore - 200 de lei și 2,5 ore - 250 de lei.
Sarea îți face bine. Nu există o doză alimentară recomandată
În general, sarea ne face bine. Însă, fie că este vorba de absența ei sau de o cantitate prea mare, excesele pot deveni periculoase pentru sănătatea organismului. Aporturile de referință dietetice din SUA afirmă că nu există suficiente dovezi pentru a stabili o doză alimentară recomandată sau un nivel toxic pentru sodiu (în afară de riscul de boli cronice). Din acest motiv, nu a fost stabilit un nivel de aport superior tolerabil (UL – doza zilnică maximă puțin probabil să provoace efecte dăunătoare asupra sănătății), conform Harvard.
Care sunt semnele de deficiență (prea puțină sare) și care sunt semnele de toxicitate (prea multă sare în organism)?
Deficiența de sare din corp
Hiponatremia este termenul folosit pentru a descrie cantitățile anormal de scăzute de sodiu din sânge.
Vărsăturile în exces, diareea și transpirația pot provoca hiponatremie dacă se pierde sare în aceste fluide care sunt expulzate din organism.
Uneori, acumularea anormală de prea mult lichid în organism poate duce la hiponatremie, care ar putea proveni din boli precum insuficiența cardiacă sau ciroza hepatică.
Hiponatremia apare și la adulții în vârstă, în special la cei care trăiesc în instituții de îngrijire pe termen lung sau în spitale, la cei care iau medicamente sau au afecțiuni ce epuizează organismul de sodiu, ducând la hiponatremie.
În cazuri rare, pur și simplu, consumul de prea mult lichid poate duce la hiponatremie dacă rinichii nu pot elimina excesul de apă.
Simptomele hiponatremiei pot include: greață, vărsături, dureri de cap, stare mentală alterată sau confuzie, letargie, convulsii, comă.
Toxicitatea sării
Prea mult sodiu în sânge se numește hipernatremie. Această afecțiune acută se poate întâmpla la adulții în vârstă care au deficiențe mentale și fizice care nu mănâncă sau beau suficient sau care sunt bolnavi cu febră mare, vărsături sau infecție care provoacă deshidratare severă.
Transpirația excesivă sau medicamentele diuretice care epuizează corpul de apă sunt alte cauze.
Când sodiul se acumulează în sânge, apa este transferată din celule și în sânge pentru a o dilua. Această schimbare de lichid și acumularea de lichid în creier pot provoca convulsii, comă sau chiar moartea.
Adunarea suplimentară de lichid în plămâni poate cauza dificultăți de respirație. Alte simptome ale hipernatremiei pot include: greață, vărsături, slăbiciune, pierderea poftei de mâncare, sete intensă, confuzie, afectarea rinichilor.
Ce ne trebuie, de fapt, din sare?
Termenii de „sare” și „sodiu” sunt adesea folosiți în mod interschimbabil de către majoritatea furnizorilor de servicii medicale, dar sunt diferiți. Sarea este clorură de sodiu (NaCl), un compus chimic compus din aproximativ 40% sodiu și 60% clorură. Sodiul este un mineral, unul dintre elementele care se găsesc în sare, și poate fi găsit în mod natural în alimente precum legume, lapte, carne și crustacee.
Încă din vremea civilizațiilor antice, sarea a fost o parte uriașă a alimentației umane. A fost folosită pentru a conserva alimentele, deoarece bacteriile nu se pot dezvolta în prezența unei cantități mari de sare.
Corpul uman are nevoie de o cantitate mică de sodiu pentru a conduce impulsurile nervoase, a contracta și a relaxa mușchii și pentru a menține echilibrul adecvat de apă și minerale. Se estimează că avem nevoie de aproximativ 500 mg de sodiu zilnic pentru aceste funcții vitale. Dar prea mult sodiu în dietă poate duce la hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral. De asemenea, poate provoca pierderi de calciu, dintre care unele pot fi extrase din oase.
Nu trebuie să consumăm sare?
În 2013, OMS recomanda ca un adult sa consume mai putin de 2 g sodiu pe zi (ceea ce inseamna 5 g sare) si cel putin 3,51 g potasiu pe zi.
Sodiul este necesar pentru contractilitatea și relaxarea musculară adecvată, echilibrul fluidelor și minerale și semnalizarea nervoasă adecvată. Doar consumul constant de exces de sodiu poate dăuna corpului.
Potrivit Departamentului de Sănătate și Servicii Umane, aproape jumătate dintre adulții din SUA au hipertensiune arterială. De aceea recomandă un consum de maxim 2.300 de miligrame (mg) de sodiu pe zi. Însă dieta americană standard este de obicei bogată în alimente ultraprocesate, cum ar fi chipsuri, pâine și fast-food. Toate acestea sunt de obicei bogate în sare adăugată.
Conform estimărilor, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor afirmă că oamenii mănâncă 3.400 mg/zi. Corpul uman nu are nevoie de atâta sare pentru a-și îndeplini funcțiile, dar nevoile de sare pot varia. Sportivii, alergătorii și chiar și persoanele care pur și simplu fac sport în mod regulat pot avea nevoie de mai multă sare. Sodiul se pierde prin transpirație și, în funcție de cât de mult este deja în dieta ta, poate fi necesar să o adaugi în alimente pentru a înlocui pierderea. De asemenea, persoanelor cu sindrom de tahicardie ortostatică posturală (POTS), o afecțiune care afectează între unul și trei milioane de americani, trebuie să consume între 3.000 și 10.000 mg pe zi. Volumul de sânge este de obicei scăzut la acești pacienți, așa că creșterea aportului de sare și apă poate ajuta. Pe de altă parte, persoanele cu insuficiență cardiacă congestivă sau boli de rinichi ar putea avea nevoie să-și reducă aportul de sare, deoarece organismul lor nu o poate procesa eficient.
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, primele 10 surse de sodiu din dietele noastre includ: pâinea, pizza, sandvișuri, mezeluri, supe, gustări sărate (chipsuri, floricele de porumb, covrigei, biscuiți), pui, brânză, ouă, omlete.
Probleme pot să apară atunci când sarea din farfurie nu e doar cea adaugată la final. Produsele cu cantitatea cea mai mare de sare sunt concentratele de supe, sosul de soia si in general sosurile gata preparate, snacks-urile, mezelurile, sortimente de branzeturi, unt, margarine. Alimentele neprocesate conțin, evident, o cantitate mult mai mică de sare. Există alimente bogate în potasiu pe care este bine să le includem în dietă: fasolea și mazărea, nucile și alunele, spanacul, varza, pătrunjelul, morcovul și bananele.
Sărurile „naturale” sunt mai sănătoase decât sarea de masă?
Toate tipurile de sare sunt fabricate din clorură de sodiu, iar conținutul de nutrienți variază minim. Deși sărurile mai puțin procesate conțin cantități mici de minerale, cantitatea nu este suficientă pentru a oferi beneficii nutriționale substanțiale. Ceea ce face diferența între săruri este aroma și concentrația de minerale.
Cea mai utilizată, sarea de masă, este extrasă din zăcămintele de sare subterane. Este intens procesată pentru a elimina impuritățile, care pot elimina și urmele de minerale. Iodul, un oligomineral, a fost adăugat la sare în 1924 pentru a preveni gușa și hipotiroidismul, afecțiuni medicale cauzate de deficiența de iod.
Sarea Kosher este o sare cu granulație grosieră, nu conține de obicei iod, dar poate avea un agent antiaglomerant.
Sarea de mare este produsă prin evaporarea apei de ocean sau de mare. De asemenea, este compusă în mare parte din clorură de sodiu, dar uneori conține cantități mici de minerale precum potasiu, zinc și fier, în funcție de locul în care a fost recoltat.
Sarea roz de Himalaya este recoltată din minele din Pakistan. Nuanța sa roz provine din cantități mici de oxid de fier. Similar cu sarea de mare, este mai puțin procesată și rafinată și, prin urmare, cristalele par mai mari și conțin cantități mici de minerale, inclusiv fier, calciu, potasiu și magneziu.
Granulele de sare mai mari și mai grosiere nu trebuie folosite în rețetele de copt. Cel mai bine se folosesc presărate pe carne și legume înainte de gătit sau imediat după.
FMI, despre demiterea lui Armașu
Am luat act de acțiunile întreprinse brusc de Parlament aseară pentru demiterea guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu. Audierile și luarea deciziei au avut loc foarte rapid, ceea ce pune sub semnul întrebării dacă a fost asigurată corectitudinea procesului dat, și anume efectuarea unei analize și evaluări profesionale și juridice într-o manieră adecvată și completă, se arată în declarația Svetlanei Cerović, reprezentanta permanentă a Fondului Monetar Internaţional (FMI) în Republica Moldova.
Subliniem că independența băncii centrale este un element cheie al programului susținut de FMI, de rând cu consolidarea guvernanței și supremația legii în stat. Angajamentul față de independența Băncii Naționale a Moldovei și menținerea acestei independențe, precum și continuarea eforturilor de consolidare a guvernanței și a statului de drept sunt, prin urmare, esențiale pentru implementarea programului și pentru stabilitatea economică a țării”, scrie bani.md.
Guvernatorul BNM, Octavian Armașu a fost demis de la conducerea Băncii Naționale a Moldovei, în ședința de ieri a Parlamentului, cu votul a 81 de deputați PAS și PSRM.