CE 1160x100 4 2

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 94

Sâmbătă, 20 Iunie 2009 03:00

Ce Trebuie Să Ştiu Despre Gestionarea Personalului?

Pentru început, vom defini noţiunea de personal sau cu alte cuvinte, resursele de muncă. Potrivit definiţiei, personalul este colectivitatea de lucrători de calificare diferită, angajaţi la întreprindere şi care fac parte din state.

Что Мне Надо Знать Об Управлении Персоналом в Молдове?Cu alte cuvinte, este vorba de o echipă comparabilă cu una sportivă.

În plan ideal, echipa, în cazul nostru cea de angajaţi, trebuie să fie unită şi prietenoasă, pentru că anume cu o asemenea echipă compania va deveni una de succes. Dar felul în care acest succes poate fi atins constituie o ştiinţă întreagă. Având în vedere complexitatea acesteea vom examina doar cele mai importante principii de gestionare.

Subordonarea, regulamentul clar

În cadrul companiei trebuie să fie strict repartizate sarcinile de lucru ale fiecărui lucrător. Este inadmisibilă dublarea funcţiilor, deoarece aceasta provoacă conflicte în cadrul colectivului.
Sunt inadmisibile relaţiile „părinte-copil”

Deseori se practică modelul democratic de gestionare, când conducătorul tutelează colaboratorii, îi învaţă şi închide ochii la carenţe. În acest caz angajaţii se deprind cu faptul că „părintele” le va ierta totul şi încep să-l manipuleze în interese proprii, iar munca în sine trece pe plan secundar. Acest model de gestionare are un sfârşit trist: în final răbdarea conducătorului se termină, se produce o furtună care culminează cu concedieri.

Relaţii deschise între colaboratori, fără antipatie ascunsă

O recetă pentru stabilirea unor asemenea relaţii sunt activităţile corporative, în special în cazul unei echipe tinere, nou creată. În asemenea situaţii conducătorul trebuie să fie atent la caracterul acţiunii preconizate, ţinând cont de vârsta majorităţii colaboratorilor. Totodată, un şef trebuie să dea dovadă de tact şi să poată înnăbuşi orice conflict încă la etapa iniţială.

De asemenea, ideal ar fi ca conducătorul să fie cunoscut personal cu fiecare colaborator, să-i cunoască cel puţin în linii generale temperamentul şi, respectiv, să găsească „cheia” pentru fiecare angajat.

Formularea clară a scopurilor şi obiectivelor echipei

Fiecare angajat trebuie să ştie foarte clar ce are de făcut la locul de muncă şi să se simtă o parte indispensabilă a sistemului.

Instruirea personalului

Compania nu va putea progresa fără însuşirea noilor tehnologii, fără perfecţionarea continuă a fiecărui angajat. Iar de organizarea acestui proces în primul rând trebuie să fie cointeresat conducătorul întreprinderii.

Un sistem eficient de motivare

Se ştie, că un lucrător bun este un lucrător motivat, or, nimic nu este mai rău decât indiferenţa faţă de lucru. Însă motivarea angajaţilor este un lucru destul de dificil care include mai multe puncte. În primul rând, se poate menţiona un salariu decent, achitat la timp. Un rol important îl au şi premiile, condiţiile bune de muncă, evidenţa priorităţilor individuale ale fiecărui angajat, stimularea ideilor noi şi creativităţii.

Acordarea atenţiei propunerilor şi argumentelor fiecărui colaborator

Oricât de talentat nu ar fi conducătorul, el nu poate să le ştie şi poată pe toate. Tocmai de aceea este foarte important de oferit tuturor angajaţilor posibilitatea de a-şi expune ideile şi propunerile. În orice caz, decizia finală trebuie să aparţină conducătorului.

În condiţii de criză, însă, strategia companiei se modifică. De obicei, au loc reduceri de cadre, în colectiv rămânînd doar cei mai buni colaboratori. De cele mai dese ori colaboratorii rămaşi sunt nevoiţi să îndeplinească funcţii conexe, pe care anterior le efectuau cei care au fost concediaţi. În această situaţie este foarte important de susţinut angajaţii rămaşi, de asigurat procesul de însuşire a unor noi funcţii. Pentru a depăşi situaţiile de criză este nevoie de noi abordări şi noi idei, iar aceste idei trebuie să vină de la echipă, evident, cu susţinerea conducătorului.

În nici un caz nu trebuie de operat reduceri de salariu. Dimpotrivă, fiecărui angajat trebuie de acordat o atenţie maximă, pentru a-i spori motivaţia. În situaţiile de criză este foarte important să dispui de o echipă eficientă, bine închegată, fie chiar şi mică din punct de vedere numeric.

De asemenea, pentru a evita stresul angajaţilor vizavi de stabilitatea companiei trebuie de informat personalul cât mai mult posibil despre tranzacţiile efectuate, planurile şi scopurile companiei.

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика