Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Miercuri, 08 Iulie 2009 03:00

Franchising: O Afacere de Succes este o Afacere la Cheie

O Afacere de Succes este o Afacere la CheieÎn calitate de gen de afacere franchising-ul îşi are originile încă din sec. 19, dar în accepţiune modernă acesta a devenit foarte popular în anul 1898, când compania „General Motors” a pus în practică franchising-ul de distribuţie.

Nu se poate afirma că pentru Moldova franchising-ul ar fi ceva nou, însă acest gen de afaceri este abia la început de cale în ţara noastră, având un potenţial uriaş, mai ales în perioada de criză, când pentru a iniţia propria afacere este nevoie de investiţii uriaşe, atât materiale, cât şi fizice.

Franchising-ul are o mulţime de avantaje indiscutabile: din start întreprinzătorul intră în afacere pe o cale deja bătătorită, folosind o marcă vestită care presupune prezenţa unei baze de clienţi care o preferă.

Cumpărând franchisa întreprinzătorul achiziţionează un sistem de afaceri deja funcţional, obţine acces la baza de cunoştinţe a francizorului. Franchisele, de asemenea reduc la minim riscurile legate de crearea unei noi afaceri, deoarece încheid contractul de franchisă întreprinzătorul devine membrul unei familii numeroase, adică i se garantează sprijinul în situaţii problematice.

În Moldova sistemul de franchisă va avea succes în asemenea domenii economice ca vânzările cu amănuntul, alimentaţia publică (fast food), servicii auto, servicii medicale, prestări servicii, educaţie, sport, agrement, servicii sociale şi în unele ramuri din sfera de producţie. În prezent, în ţara noastră există destule oferte de franchisă din partea unor mărci vestite, mai rămâne doar să-ţi alegi domeniul de activitate preferat. De menţionat, că Moldova este una din puţinele ţări în care afacerile în franchisă sunt ocrotite de lege. Aceasta a fost adoptată încă în anul 1997, fiind menită să reglementeze relaţiile antreprenoriale în domeniul acordării contra plată a drepturilor asupra producerii sau comercializării produselor şi prestării serviciilor.

Este impresionantă lista afacerilor de format franchising, care se dezvoltă cu succes în Moldova: 1C, McDonald’s, Hugo Boss, Petrom, Xerox, Coca-Cola, UPS, DHL şi altele.

Totodată, trebuie de menţionat că acest tip de colaborare are şi unele neajunsuri. În primul rând, este vorba de dependenţa franchise-i de franchiser în organizarea afacerii, restricţii în luarea deciziilor, dependenţa de stabilitatea financiară a franchiser-ului. De asemenea, există riscul unei supraaprecieri a imaginii şi perspectivelor mărcii şi/sau siglei comerciale a franchiserului ş.a.

În ansamblu, neajunsurile franchise-i în comparaţie cu avantajele acesteia, sunt atât de minore, încât mulţi le ignoră.

Mai multe din această categorie: « Magazinul de Vizavi Cum se Deschide Şcoala Auto »
ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика