Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Vineri, 24 Iulie 2009 03:00

Suport Pentru Întreprinzătorii Începători Din Moldova

Suport Pentru Întreprinzătorii Începători Din Moldova!Actualmente, în Moldova deja activează mai multe organizaţii neguvernamentale care acordă asistenţă în crearea şi promovarea propriilor afaceri. În această direcţie activează atât proiecte străine şi mixte, cât şi asociaţii profesionale. Majoritatea proiectelor sunt destinate dezvoltării afacerilor în sectorul rural, deoarece această ramură a economiei tradiţional este considerată cea mai de perspectivă pentru Moldova.

Printre proiectele străine şi comune pot fi menţionate Asociaţia Investitorilor Străini (înregistrată în anul 2003), Proiectul TACIS în Moldova, Proiectul de dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii BIZPRO-Moldova (finanţat de USAID), Proiectul de dezvoltare a afacerilor în agricultură PDBA (finanţat de USAID), Proiectul companiei moldo-estoniene „Lextal” Doing Business in Moldova ş. a.

Totodată, în această direcţie activează şi un şir de organizaţii autohtone: Asociaţia Micului Business din Republica Moldova, Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova, precum şi mai multe organizaţii specializate.

Însă doar un singur proiect este orientat spre susţinerea business-ului în rândul femeilor. Este vorba despre Centrul Internaţional pentru Promovarea Femeilor în Afaceri (ICAWB), înregistrat oficial în septembrie 1999. Printre fondatorii centrului se numără doamne din România, Ucraina şi Moldova, de aceea el are statut de organizaţie internaţională.

Centrul şi-a propus drept scop şă contribuie la autoafirmarea şi autorealizarea femeilor, protecţia drepturilor femeilor, creşterea rolului femeilor în societate, sporirea bunăstării femeilor şi familiilor acestora, formarea şi dezvoltarea antreprenoriatului în rândul femeilor.

Totodată, ICAWB încearcă să asigure o implicare cât mai largă a femeilor în activităţile economice şi cotidiene ale societăţii, să asigure o conlucrare între organizaţiile neguvernamentale de femei şi organele puterii în scopul realizării principiului constituţional privind egalitatea drepturilor, libertăţilor şi posibilităţilor, prevăzut în Constituţia Republicii Moldova.

Organizaţia încearcă să încurajeze femeile să se ocupe mai activ de afaceri, le instruieşte în domeniul activităţii de întreprinzător, le oferă soluţii în organizarea eficientă a business-ului propriu, le familiarizează cu cadrul juridic în domeniu.

Centrul colaborează cu un şir de organizaţii obşteşti din străinătate, aşa ca Fundaţia Canadiană, Fundaţia Soros, USAID, GTZ (Germania), Fundaţia Mondială a Femeilor, Fundaţia de Caritate a Femeilor din Ucraina. De asemenea, Centrul este provider-ul Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM).

Centrul ICAWB este deschis pentru orice femeie care doreşte să devină întreprinzător independent, care recunoaşte scopurile acestei organizaţii, care respectă cerinţele Statutului ICAWB şi achită cotizaţiile de membru.

ODIMM logo
280 70