Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Vineri, 19 Decembrie 2008 02:00

Cum se Incepe o Afacere de Chiosc?

În Moldova, unde domină comercianţii mari cu amănuntul, se pare destul de riscant de început o afacere mică.

Însă, în zilele noastre dimensiunile mici vă pot păstra afacerea.

 

kiosk businessAstfel, în timp ce cheltuielile pentru amenajarea unui spaţiu comercial mare şi de durată pot fi substanţiale, chioşcurile şi spaţiile temporare pot fi o soluţie mai uşoară pentru iniţierea unei afaceri cu riscuri minime.

Flexibilitatea reprezintă încă un avantaj pentru business-ul mic. Contractele şi acordurile privind chioşcurile sunt încheiate pe un termen mai scurt şi de obicei sunt reînnoite lunar sau anual, în dependenţă de loc.

Această modalitate de organizare a afacerii, când pe parcursul a câteva luni după iniţierea business-ului se poate monitoriza eficienţa lui, se poate modifica sortimentul sau marfa, iar în cazul în care nu este venit magazinul poate fi închis şi se poate schimba locul – facilitează considerabil activitatea întreprinzătorilor.

Aceste chioşcuri temporare pot, de asemenea, lucra sezonier, pe o perioadă redusă de timp. Astfel, magazinele specializate în comercializarea lumânărilor pot fi deschise doar înainte de Crăciun, apoi de ziua Sfîntului Valentin şi de Paşti, iar ulterior să fie închise până la anul următor.

În dependenţă de marfă şi loc chioşcul poate fi arendat sau cumpărat. În centrele comerciale spaţiul comercial de obicei se arendează. Preţul arendei cel mai des depinde de sezon, încăpere şi numărul de vizitatori ai acestui centru comercial.

Chioşcurile variază în dependenţă de mărime, stil şi posibilităţi. Astfel, sunt chioşcuri pentru anumite feluri de produse alimentare, unele dispun de frigidere, grătar sau mici cuptoare pentru a putea pregăti pe loc. Înainte de a arenda un chioşc decideţi de ce aveţi nevoie.

De menţionat, că vă va costa mai scump să modificaţi un chioşc vechi, decât să cumpăraţi unul nou.
În Chişinău sunt multe oferte privind confecţionarea chioşcurilor, dar şi mai multe - privind vânzarea sau arendarea acestora. Suprafaţa chioşcurilor variază de la 2 m² până la 18 m², ele pot avea orice configuraţie şi pot fi confecţionate din orice materiale. Chioşcurile pot fi vândute cu tot cu locul ocupat, cu tot cu utilajul şi echipamnetul intern sau cu tot cu marfă – ofertele sunt foarte variate. De exemplu, un chioşc de încălţăminte cu tot cu loc costă 2700 de euro, iar preţul unor chioşcuri cu tot cu loc şi echipament pot atinge 10 mii de euro.

Gândiţi-vă cât mai variat, în special în privinţa produselor alimentare. Nu vă limitaţi doar la un singur produs pentru ca în cazul în care vânzările nu vor merge să nu fiţi nevoiţi să opriţi afacerea.

Pentru amploarea afacerii în chioşcuri cel mai important lucru este amplasarea. În primul rând trebuie să decideţi dacă aveţi nevoie de un loc permanent sau dacă va trebui să-l schimbaţi de la caz la caz.

Alegerea locului depinde de identificarea clientelei. Astfel, un chioşc pentru vânzarea îngheţatei poate fi deschis în apropierea terenurilor de fotbal sau baschet. După ce aţi decis în privinţa clientelei efectuaţi un studiu pentru a vedea numărul potenţialilor cumpărători în locul unde preconizaţi să deschideţi chioşcul.

În procesul de analiza şi studiu a celor expuse mai sus bazaţi-vă pe intuiţie. Dacă simţiţi că locul ales este cel potrivit, acesta şi va servi cel mai probabil oportunitatea pentru iniţierea unei mici afaceri.

ODIMM logo
280 70
WINEWIN 2020