Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Miercuri, 22 August 2012 20:33

„Grantul japonez” a repartizat 15 milioane de lei

Subdiviziunea pentru implementarea grantului „JNPGA” oferit de Guvernul Japoniei a făcut totalurile examinării cererilor privind finanţarea din Fondul Partener pe anul 2012.

grant-iz-eaponiiÎn anul curent, în Fond au fost acumulate 15 milioane de lei, care au fost repartizate în sume de la 500 de mii până la un milion de lei pentru un agent economic. Pentru comparaţie, în anul 2011, în baza a 15 cereri a fost procurat utilaj în valoare de 20,8 milioane de lei, adică, majoritatea tranşelor constituiau 1,35 – 1,5 milioane de lei.

„Fondul Partener a fost constituit în felul următor. În perioada anilor 2005-2008, Guvernul Japoniei a alocat Moldovei în cadrul Programului „JNPGA” 1,3 miliarde de yeni. Cu aceşti bani pentru întreprinderile mici şi mijlocii a fost procurat utilaj, care a fost transmis firmelor în leasing, după formula 60/40 (la restituirea a 60% din sumă pe parcursul unui an, 40% rămânea întreprinderii sub formă de grant). Din aceste 60% care au fost restituite a fost creat Fondul Partener, care, cu acordul Guvernului Japoniei, este repartizat după aceeaşi schemă. Ambasadorul Japoniei în Moldova (cu reşedinţa la Kiev) vizitează anual ţara noastră pentru a verifica modul în care au fost repartizate mijloacele financiare şi neapărat trece pe la întreprinderile beneficiare”, a explicat conducătorul subdiviziunii, Alexandru Ceban.

În anul 2012, au fost acceptate pentru finanţare cereri privind procurarea utilajului pentru următoarele domenii: păstrarea fructelor şi legumelor (frigidere); producţia biscuiţilor (două proiecte); îmbutelierea apei minerale; producţia sacilor din hârtie; producţia serelor după tehnologia spaniolă; producţia cablului electric, pavajului pentru trotuar, brichetelor din biomasă, hârtiei igienice, mobilei, încălţămintei, îmbrăcămintei; uscatul fructelor.

Prioritate la obţinerea finanţării din Fondul Partener au întreprinderile care intenţionează să creeze locuri de muncă în localităţile rurale. În calitate de exemplu poate servi reţeaua de chioşcuri de tutun „Cebacot” din Chişinău, care a decis să-şi diversifice activitatea şi a deschis în satul Cozeşti, raionul Sângerei, ferma de iepuri „Cebacot-Agro”. Utilajul pentru fermă a fost procurat din Italia din mijloacele oferite de Fondul Partener.

„Următorul concurs pentru selectarea cererilor, cel mai probabil, va avea loc la începutul anului viitor, atunci când în Fond se vor acumula mijloacele necesare”, a menţionat Alexandru Ceban.

Notă: Utilajul pentru Moldova în cadrul Programului „JNPGA” este procurat de compania engleză „Crown Agents” şi este scutit de TVA la import şi taxele vamale. Utilajul devine proprietatea subdiviziunii moldoveneşti responsabile de implementarea grantului şi este transmis în leasing agenţilor economici care au efectuat comanda respectivă.

În imagine: (de la stânga la dreapta): prim-vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr; Alexandru Ceban; directorul fermei de porci „Verjecom”, Petru Moraru; Ambasadorul Japoniei în Moldova, Toichi Sakata.

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика