Joi, 22 Septembrie 2016 16:12

Bean Bags – fotolii autohtone fără carcasă pentru amatorii de confort

bean05

Sacul cu boabe sau „bean bag” conține bile din polistiren care creează acel tip de confort când fotoliul se pliază pe forma corpului uman.

Mulțumiri italienilor

Actualmente, bean bag-ul reprezintă cel mai popular model de mobilă fără carcasă, fiind lansat relativ recent. Fotoliul inedit a fost prezentat pentru prima data la Paris în anul 1969. Acesta a fost inventat și realizat de către trei designeri italieni din Genova. Inițial, modelul era privit ca un simplu obiect de design distractiv și se presupunea că interesul pentru el se va pierde rapid. Dar se pare că bean bag-urile, umplute cu bile din polistiren, le-au plăcut mult europenilor, iar în urmă cu șapte ani „sacii” au ajuns și în Moldova. Prima întreprindere care a început să se ocupe de producția lor a fost „Ticina Ghenrieta”. Ulterior, au apărut și alți producători. Printre aceștia se numără „Amore Sacco”, „Relaxtime” și tânăra companie „Because”, atât de activă încât, fiind lansată pe piață acum trei ani, compania încearcă deja să se extindă și pe piața americană.

Sortimentul continuă să crească

Compania „Ticina Ghenrieta” se ocupă intens de piața internă, considerând că aceasta încă nu a fost explorată în totalitate. „Am început cu fotoliile din piele de tip sac, în formă de pară, - spune Ala Caminscaia, managerul de vânzări al micii întreprinderi Ticina Ghenrieta. – Apoi au apărut în sortiment fotoliile-mingi, fotolii-pastile pentru copii, șezlonguri și fotoliile puf pentru picioare”. Cele din urmă se cumpără, de regulă, la pachet cu bean bag-ul: stai așezat și îți întinzi picioarele pe puf. Cel mai recent produs din sortimentul întreprinderii este fotoliul bolid, a cărui formă se aseamănă cu scaunul din mașină. Dar în cazul fotoliilor-mingi sau a bolidelor, acestea au deja o formă prestabilită. Iar în cazul bean bag-urilor, sacul se pliază pe forma corpului proprietarului, datorită bilelor din interior. Astfel, un bean bag poate fi folosit și pe post de fotoliu, și pe post de pat. Maleabilitatea fotoliului influențează pozitiv coloana vertebrală. Apropo, bean bag-urile sunt recomandate gravidelor, mai ales în ultimele luni de sarcină.

Ce fel de polistiren se găsește în bean bag?

E un plastic alimentar, bun, ce nu se umezește, nu provoacă alergie și este ecologic.

bean13

Bean bag-urile devin tot mai populare

În urmă cu trei ani bean bag-urile erau un produs neobișnuit. Andrei Rudoi, directorul acelei firme active „Because”, spunea că acest model de mobilă este solicitat mai mult în rândul tinerilor. „Acum, însă, a crescut popularitatea bean bag-urilor și acestea sunt procurate de către toate categoriile de vârstă”, - a punctat Ala Caminscaia. Într-adevăr, pe parcursul celor 30 de minute în care reporterul madein.md a discutat cu Ala în cadrul magazinului din incinta centrului comercial „Elat”, două tinere mămici au procurat câte un bean bag pentru copiii lor. Iar un grup de școlărițe din clasele primare se așezau pe rând râzând pe bean bag . „E în regulă, nu interzicem”, - a spus Ala Caminscaia.

Totuși, cine procură bean bag-urile?

Tinerii cumpără fotoliile-mingi, deseori în calitate de cadou pentru fanii de fotbal. Aceste fotolii sunt realizate în varianta clasică alb-negru și în varianta colorată. Și fotoliile puf sunt colorate. Fiind cusute din bucăți pătrate de material, acestea se aseamănă cu niște biscuiți cu desen de șah. Chiar se numesc așa – „biscuiți”. Au formă rotundă, ca niște pastile mari și, deseori, sunt cusute în baza comenzilor individuale – în dependență de dimensiunea camerei.

Fotoliile pentru picioare sunt realizate în 1-2 zile, atunci când este solicitată o culoare inedită, „pentru a se integra mai bine în designul camerei – monocrome, dar cu niște culori tari, pentru a îndeplini rolul de punct de culoare”, - a spus managerul de vânzări.

Acest tip de mobilă fără carcasă este popular și în rândul persoanelor în etate. Reprezintă o opțiune perfectă pentru coloana vertebrală obosită. Bean bag-urile sunt ideale și pentru viața la vilă – fie în încăpere, fie în inima naturii. Cel mai „greu” bean bag nu depășește 4 kilograme și poate fi ridicat și de către un copil. Fotoliul dispune și de o toartă în vârf, pentru a putea fi transportat cu ușurință.
Bean bag-urile sunt procurate nu dar de persoanele fizice. Unele pizzerii le utilizează pentru decorul sălilor pentru copii, băncile le utilizează în campaniile de promovare etc.


Din ce sunt cusute?

„Inițial, toate bean bag-urile noastre erau cusute din material ce imită pielea”, - spune Ala Caminscaia. Ulterior, a apărut „Pinto” – bean bag confecționat din piele de căprioară. Recent au apărut bean bag-uri low cost „Neo”, realizare din pânză – publicul țintă al produsului este format din tineri și cuplurile tinere. Prețul unui astfel de „sac” este de 750 de lei. Bean bag-ul din imitație de piele costă 1000 de lei.

E mai comod cu saci interiori

Pentru bean bag-urile, fotoliile puf, „mingile”, „pastilele” și „bolidele”, confecționate din pânză și piele de căprioară, sunt realizate la comandă și saci interiori suplimentari. Este o soluție comodă – sacii sunt umpluți cu bile din polistiren, iar deasupra este îmbrăcat sacul din piele de căprioară sau din pânză. În cazul bean bag-urilor realizate din imitație de piele, este mai simplu – e suficient să fie șterse cu o lavetă umedă.

Bilele din polistiren trebuie schimbate periodic

În partea de jos a bean bag-ului este ascuns un fermoar, pentru a putea fi schimbate bilele din polistiren. Fermoarul este ascuns în mod intenționat, pentru confortul proprietarilor, în mod deosebit a celor care au copii mici. Mai devreme sau mai târziu copilul va fi curios să afle ce se află înăuntru și toată camera riscă să fie umplută cu bile albe din polistiren.

Cu toate că bean bag-ul rezistă și la o greutate de până la 100 de kilograme, bilele din polistiren ar trebui schimbate cam o dată la 6 luni, din cauza faptului că își pierd forma inițială.

Pentru a rezolva inconveniențele create, la pachet cu bean bag-ul sunt vânduți, la 100 de lei, și saci cu bile din polistiren. Acestea pot fi adăugate la bilele vechi sau cele vechi pot fi înlocuite în totalitate.

Bean bag-urile pot fi și închiriate

Prețul de închiriere este de 250 de lei pentru 24 de ore. Dacă se închiriază mai mult de zece bean bag-uri, prețul este redus până la 200 de lei. Conform spuselor Alei Caminscaia, de regulă se închiriază de la 10 și până la 40 de fotolii pentru evenimentele în natură.

Sursă: madein.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика