Duminică, 05 Iulie 2015 18:12

Antreprenorii din Ștefan Vodă au învățat să usuce piersici, pepeni galbeni și roșii

Igor MocanuFondatorii firmei „Livada Organică” din Ștefan Vodă, au hotărât, anul trecut, să se ocupe de o afacere destul de des întâlnită în Moldova – producția de fructe uscate. Dat fiind faptul că ideea în sine a apărut în timpul discuției despre „De ce în Italia și Grecia încă demult există o producție a roșiilor uscate, iar în Moldova, una dintre țările cele mai „de roșii”, încă nu există un astfel de business?”, la baza startup-ului s-a aflat un concept de afacere original, însă, deocamdată, inexistent la noi în țară.


„Realizam faptul că, - spune directorul de producție „Livada Organică”, Igor Mocanu, - compania nu va putea supraviețui doar din roșii uscate. În orice caz, atâta timp cât nu vom putea asigura și furnizarea de materie primă, de calitate și în cantități necesare, și garantarea vânzărilor (evident, în străinătate). De aceea am hotărât că peste jumătate din cantitatea de producție o vor constitui prunele uscate, a căror comercializare nu impune prea multe dificultăți. Iar cea mai mică parte din producție va fi compusă din producția de sortiment variat, dintre care multe produse nu au mai fost, încă, produse în Moldova până în prezent: piersici, pepeni 11012564 258363537667400 5658889710671817090 ngalbeni, roșii ș.a.”.


În calitate de spațiu pentru producție, antreprenorii au închiriat în Olănești un vechi tunel uscător, care funcționează pe gaz. Acesta având o capacitate destul de mare. Patru tuneluri, capacitatea totală a cărora (dacă e să calculăm în baza prunelor uscate) fiind – 1200 kg pe zi de produs final uscat (sau 3.6 de tone de materie primă). Au reamenajat spațiul și și-au început treaba.


livada persikAl doilea element de principiu a fost o producție ecologică.


„Noi oferim consumatorilor produse de casă din gospodăriile Moldovei, - continuă Igor Mocanu. – În special din satul Talmaz, raionul Ștefan Vodă. În comparație cu furnizorii mari de produse agricole, gospodăriile de casă oferă produse, care conțin doar compuși organici naturali; semințele, utilizate pentru plantare, sunt obținute din plantele de anul trecut, fără a fi utilizate plante sau semințe modificate genetic; în caz de necesitate, „Livada Organică” le oferă fermerilor semințe calitative, în regim de credit agricol; în creșterea produselor nu sunt folosite pesticide, nitrați etc; compoziția produsului corespunde proceselor tehnologice tradiționale (care au fost utilizate acum 20-30 de ani), fără conservanți artificiali; 11406822 255643851272702 2796408513485375009 nprodusele sunt conservate doar în condiții de casă și utilizând conservanți naturali (sare, zahăr ș.a.).


Înainte de a începe colaborarea cu un alt producător de casă, organizăm o cercetare organoleptică a gustului, culorii și a mirosului produselor, a stării gospodăriei, atât din spusele fermierului, cât și ale vecinilor și localnicilor”.


„Uscarea produselor se realizează la o temperatură de maxim 40˚C, fapt care permite păstrarea a până la 90% dintre vitamine, fermenți, a căldurii solare, a dragostei noastre și a altor substanțe benefice”, - zâmbește Igor Mocanu.


Livada tomatRoșiile și alte produse, care au fost uscate în sezon, sunt ambalate în pachete vidate și sunt transportate la depozit. Și, atunci când este cazul, sunt plasate în borcane. Roșiile, de exemplu, sunt conservate în ulei vegetal.


„Primul an de activitate l-am utilizat pentru experimente, - zice Igor Mocanu. – Am încercat să folosim pentru roșii și ulei de floarea soarelui, și de măsline, și de nucă, și ulei de muștar, și ulei de semințe de struguri. Avem nevoie de un sortiment vast, care poate fi comercializat în partide mici.


Noi, cu produsele noastre inovatoare, ne străduim să participăm la toate expozițiile și iarmaroacele, pentru a defini cererea. Chiar și în străinătate: cu susținerea Camerei de Comerț a RM, am participat la o expoziție specializată în Bulgaria. Acestea fiind spuse, cred că la începutul anului viitor vom dispune de o strategie clară de producție și de comercializare”.

Eco ulei
Pe lângă fructe și legume uscate, „Livada Organică” produce și uleiuri vegetale prin metoda presării mecanice reci, - din nuci, semințe de muștar și dovleac, sâmburi de struguri și caise, in, ciulin, susan, arahide și, desigur, din semințe de floarea soarelui.


„Un astfel de ulei, - explică Igor Mocanu, - este un produs natural și ecologic, care păstrează nu doar culoarea bogată și mirosul pronunțat al produsului final, ci și majoritatea substanțelor folositoare, cum ar fi antioxidanți, vitamine, minerale și lecitina. Totodată, acest tip de ulei este un pic tulbure, nefiind transparent. Ca rezultat al păstrării, este posibilă formarea unui sediment tulbure pe fundul vasului, aspect care nu indică faptul că produsul este alterat. Cât de paradoxal nu ar suna, dar formarea de sediment reprezintă un proces natural pentru tehnologia de presare la rece, fiind un indicator al purității, al originii naturale și ecologice a produsului”.Articol pregăti de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика