Duminică, 29 Ianuarie 2017 16:17

Tot mai mulţi moldoveni de la sate renunţă la agricultură şi îşi deschid afaceri de succes

e5f073a86b2d6f85f47b3b5b4c7eacdeTraiul în sat nu înseamnă neapărat muncă în câmp. Tot mai mulţi moldoveni din zonele rurale renunţă la agricultură şi îşi deschid afaceri de succes în diverse domenii. Spre exemplu, doar în raionul Sângerei, anul trecut au apărut mai mult  de o sută de întreprinderi noi, - comunică publika.md.

Întâmplarea a făcut ca, în urmă cu doi ani, Lidia Bârsanu să gândească o nouă afacere.

"Am hotărît într-o bună zi să confecționez o rochie ficei mai mari la mateneul pentru grădiniță. Am văzu că mi se reușește și am mers și am făcut niște cursuri profesionale de cusătoreasă", a spus antreprenoarea Lidia Bârsanu.

După ce a urmat cursuri speciale, femeia a obţinut un grant în sumă de 26.000 de lei şi şi-a cumpărat o maşină de brodat.

"Elementele care se brodează pe stofă mai întîi se fac întrun program special la calculator după care se pune pe un USB portativ și se întroduce în mașina de brodat. După care deja dăm comanda ca mașina să brodeze, aici acum se brodează o mânecă pentru o ie", a spus Lidia Bârsanu.

Femeia creează, în special, costume naţionale. În prezent, în atelier muncesc două croitorese şi un inginer. Afacerea dă roade, iar planurile de extindere sunt mari. Lidia ar vrea să mai angajeze şase persoane.

Roman Buracioc, la cei 26 de ani ai săi, a reuşit să pună pe roate o afacere în satul Sângereii Noi. Tânărul confecţionează mobilă.

"Eu eramtot, eram și director, eram și asamblor, eram și montator, eram și designer, eram tot. Și așa s-a început treaba, încetișor, încetișor am strâns câțiva bani pentru sculele care îmi mai lipseau și cu care am putut să fac încă mai ușor toată munca", a spus antreprenorul Roman Buracioc.   

În atelierul lui Roman muncesc trei oameni. Anul acesta, tânărul intenționează să cumpere echipamente noi și să angajeze încă şase persoane.

"Visul nostru este, nu că ar fi, este ca în fiecare casă să fie cîte un produs de al nostru. Să se poată bucura de un preț bun și tot așa", a spus

În 2016, în raionul Sângerei au fost înregistrate 118 întreprinderi noi.
ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика