CE 1160x100 4 2

Duminică, 15 Februarie 2015 18:23

Atelierul de ceramică – o meserie fără zile de odihnă

goncear kosheliMeșterul popular Olga Coșel aparține acelui mic grup de femei-olari, care sunt dedicate acestei meserii vechi și care, în ciuda circumstanțelor economice și personale defavorabile, o transformă într-o afacere personală.

Meșterița se ocupă de olărit deja de zece ani. În această perioadă Olga a înțeles că olarul nu reprezintă doar o profesie, e un mod de viață, în care o parte importantă ocupă ideea de afacere. Aparent, în Moldova lutul e sub picioare – l-ai luat și ai începtu să lucrezi. Aparențele, însă, înșeală. Pentru a deschidere afacerea și a procura cuptoare speciale, Olga a luat împrumutul de la bancă. “Sunt niște utilaje costisitoare care nu se produce la noi. Astfel, pentru a le procura din germania, am cerut banca să-mi ofere creditul. A ezitat, aflând că sunt meșter popular. Dar, până la urmă, am obținut împrumutul, pe care l-am returnat în doi ani”, - a povestit pentru mybusienss.md Olga Coșel.

goncear8Pentru început, Olga a arendat în Chișinău încăperea cu o suprafață de 100 m.p. “Este minimul necesar pentru un atelier. Însă prețul ridicat pentru arendă și alte circumstanțe m-au obligat să mă mut într-un atelier în afara orașului cu o suprafață de 30 m.p., ceea ce a restrâns esențial posibilitatea de producție. Volumul a scăzut de două ori. Totuși, am reușit să găsesc avantaje în schimbări. Dacă organizezi eficient spațiul de muncă, poți să-ți plasezi lucrările și într-o arie restrânsă. E important să faci treaba bine! Deja de 8 ani nu am avut o singură zi de odihnă. Lucrez câte 12 ore pe zi. Mereu sunt în lut. De fapt, cred că un olar trebuie să creeze departe de zone zgomotoase și aglomerate. Arta ceramicii e o muncă complicată, în care lutul îți dictează programul de zi. Dacă nu realizezi la timp o etapă din cadrul procesului de producție, întreaga lucrare se va deforma. Drept rezultat apar pierderi”, - spune Olga.

goncear4După spusele ei, atelierul de ceramică de dimensiuni necesare îi permite olarului să se dezvolte în trei direcții: realizarea articolelor de uz casnic; execuția suvenirelor sau a articolelor exclusive la comenzi individuale; oferirea lecțiilor de olărit începătorilor (în societate a crescut intersul pentru meseriile populare și numărul de doritori de a participa la un masterclass). Pentru moment, Olga Coșel își concentrează activitatea pe primele două direcții și are succes. Cât despre organizarea masterclass-urilor, acestea nu fac parte din planurile ei de viitor. Ea dorește să-și realizeze ideile și să obțină mereu rezultate pozitive. Olarii au o vorbă: rezultatul necesar e posibil, dacă ai metri, kilograme și timp. Meșterița nu are destul spațiu pentru lecții de olărit, în schimb are parte de pasiune și de dorința de a crea. Cu atît mai mult, are multe comenzi la care, din păcate, renunță din cauza acestei capacități mici de realizare. Cât despre reclamă, Olga devine cunoscută datorită recomandărilor făcute de clienții mulțumiți. Vei avea clienți numai dgoncear9acă un produs este interesant și de calitate.

Răspunzând la întrebarea, de ce olarii singuratici nu se strâng împreună pentru a realiza mai multe comenzi, Olga Coșel a remarcat: “E greu să construiești o echipă din mai multe motive. În Moldova nu există instituții de învățământ care ar fi oferit lecții de ceramică. Cei care se ocupă de olărit studiază individual sau sunt sculptori care și-au schimbat domeniul de activitate și care prefer să lucreze individual. Pentru a forma o echipă, ai nevoie de olari universali, care ar fi capabili să execute munca calitativ la toate etapele de producție. În plus, e nevoei de o persoană care ar strânge echipa și ar rezolva problemele de organizare, care includ căutarea comenzilor și a clienților. Iar Moldova are nevoie de olari. De multe ori am primit comenzi de realizare a articolelor cu ridicata. În același timp, clienții îmi cereau reducerea prețurilor pentru lucrările mele, argumentând prin faptul că e o comandă mare. Ei, însă, mereu uită că obiectele din lut se execută manual. goncear5Deaceea, majoritatea “meșterilor singuratici” renunță la aceste comenzi, știind că mereu își vor găsi de lucru în atelierul de ceramică”.

În prezent, sortimentul articolelor din ceramică de la Olga Coșel include suvenire, panouri, farfurii exclusive și ceainice din argilă expandată. Prețul variază între 30 și 1000 lei, în dependență de mărimea și complexitatea lucrării. “Prețul pentru articole este format din mai multe componente: cheltuieli de goncear7energie, consumul de argilă, o parte din care o procur peste hotare, deoarece câteva tipuri, cum ar fi argila albă, nu pot fi găsite în Moldova, și costul materialelor de decor. Însă cel mai scump e timpul cheltuit”.

Aceste obiecte din ceramică pot fi procurate la iarmarocuri și expoziții (de Hramul Orașului sau la Ziua Vinului), în magazine de suvenire (inclusiv în duty-free, aflat pe teritoriul Aeroportului din Chișinău) și pe “Arbatul” din Chișinău. Olga Coșel afirmă că nu are încă posibilitatea să-și vândă produsele în rețele comerciale mari, astfel încât magazinele sunt interesate în comenzi mari și nu în lucrări exclusive.
 
Vorbind despre planurile de afacere a micului atelier de ceramică, Olga Coșel a spus: “Pe primul plan voi plasa dezvoltatea, mai mult calitativă decât cantitativă. Voi avea articole noi. Niciodată nu știu dacă modelul nou creat va avea succes sau nu. Sunt unele obiecte care rămân neobservabile o perioadă lungă de timp, iar după apare interesul și, respectiv, se vând repede. Cât despre suvenire mai mici, aici am mereu multe comenzi”.

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика