Duminică, 15 Februarie 2015 15:59

În Autonomia Găgăuză a fost creat un grup de afaceri inovativ

inno21În cadrul forumului „Fostering Knowledge Triangle”, organizat în incinta Academiei de Studii Economice, unul dintre cele mai interesante subiecte a fost raportul cu privire la activitatea „Inno-center”, un incubator inovativ al  Universității de Stat din Comrat (USC).


Incubatorul activează din anul 2013. Conferențiarul universitar al facultății de economie a USC, șeful departamentului de comercializare și transfer tehnologic al incubatorului, Svetlana Ghenova, ne-a comunicat despre activitatea lui, problemele propuse și reușitele proiectului.


Conform explicațiilor doamnei Ghenova, scopul incubatorului din Comrat constă în crearea unui mediu de afaceri, a centrelor eficiente de startup-uri și dezvoltarea lor, cu un accent pe inovație, adică dezvoltarea și implementarea inovațiilor care asigură creșterea calitativă și eficientă a proceselor sau a producției, solicitate de piață.


Svetlana Ghenova a accentuat faptul că orice afacere, care ia naștere în cadrul „Inno-center”, trebuie să fie una inovatoare. În USC lucrează câțiva oameni de știință, care posedă experiență și abilități de analiză a mediului economic, adică sunt capabili să aprecieze la justa lor valoare ideile antreprenorilor începători, și nu doar. Sunt binevenite și companiile cu experiență în domeniu, care vin cu idei absolut noi.


„A doua funcție importantă a Centrului nostru constă în activarea ideilor inovatoare pe care le creăm și le dezvoltăm, - a spus Svetlana Ghenova, - urmată de transferul tehnologic”. Această activitate decurge sub conducerea și în colaborare cu Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic a Republicii Moldova (AITT).


A treia latură componentă a activității incubatorului inovator al USC constă în serviciile de consulting. „Noi lucrăm nu doar cu antreprenorii începători, - a explicat Svetlana Ghenova. – Da, la noi se adresează începătorii, care vor să-și deschidă un startup. Dar printre membrii Centrului nostru sunt și producători majori”. Doi dintre cei mai mari rezidenți ai „Inno-center”, „Tomai Vinex” și „Goliat-Vita”, au câștigat numeroase premii la diverse expoziții din Moldova și din străinătate.


Proiectul inovator, care pare a fi interesant, primește un suport financiar. După cum presupun regulile Centrului. „Cu ajutorul AITT noi parcurgem detaliat proiectul, - a zis Svetlana Ghenova, - și, dacă el merită atenție și este posibilă ulterioara comercializare a lui, atunci, conform regulilor Centrului nostru, 50% din suma necesară pentru realizarea proiectului sunt furnizate de antreprenor. Iar restul de 50% - de AITT. Iar valoarea grantului poate ajunge la 1 milion de lei”. Este un ajutor financiar considerabil.


Inno15„Universitatea noastră nu este prea mare, - și-a continuat ideea Svetlana Ghenova, - 1,5 mii de studenți, 200 de oameni în personalul didactic, dintre care 15 predau materii legate de economie. Ei și se ocupă de consulting. În esență, sunt domeniile de management, business intelligence, consultăm în domeniul marketingului, în special cel lateral, unde vorbim despre noul mod de gândire. De exemplu, nu e neapărat să creezi un „know-how”. Poate fi modernizat un produs deja existent și se poate ieși cu el pe piață, având succes. Este acordată și o susținere informațională în domeniul finanțelor. De acest lucru se ocupă finanțatorii de la catedra de contabilitate și audit – ei sunt fixați în Centrul nostru ca și consultanți. Și, dat fiind faptul că la noi se adresează contabili, finanțatori, pentru a primi un sfat, atunci când primesc consultanță, discuția este de la egal la egal”.


„Inno-center” nu exclude și alte variante de colaborare. „Noi realizăm nu doar proiectele rezidenților noștri, dar și colaborăm cu alte companii, - a spus Svetlana Ghenova.


Serghei Anastasov, directorul Asociației Antreprenorilor din Găgăuzia și directorul general al „Goliat Vita”, a spus că, astăzi, pentru un antreprenor este foarte important să gândească nu doar cum să producă și să vândă în astfel de condiții complicate. Este important ca producția în sine să conțină elemente inovatoare. Chiar și reciclarea poate și trebuie să fie inovatoare”.


Această inovație în reciclarea deșeurilor a fost realizată de fabrica de mobilă „Goliat Vita”. În procesul de producție se formează multe deșeuri, îndeosebi talașul. Întreprinderea a proiectat un cazan de încălzire, care funcționează pe rumeguș - deșeurile producției de mobilă și de prelucrare a lemnului. Ideea a fost susținută de Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic.


inno01„Timp de 10 ani am dezvoltat arzătorul original și, în sine, sistemul pentru cazanele, destinate pentru arderea rumegușului (în caz contrar, ele doar scot fum și mocnesc), - i-a spus reporterului MyBusiness.md Serghei Anastasov. – Primul cazan a fost instalat în fabrica noastră. Al doilea – în întreprinderea forestieră „Iargara”. Ele și-au arătat eficacitatea. Și, de luni, începem lucrul asupra mostrei de producție. Va fi un cazan cu puterea de 100-140 kW și prețul de la 4 (fără șurub) la 5 mii de euro. Conform calculelor noastre, doar în Moldova putem comercializa anual câte 500 de astfel de cazane. Și deja avem comenzi din România și Ucraina”.


„Un alt rezident major, care a primit susținerea noastră, este „Tomai Vinex”, - a zis Svetlana Ghenova. – Compania dispune de viile proprii, de aceea ei investesc în cercetările științifice – noile tehnologii. În special, cultivarea corectă a podgoriilor în gospodării, lucru care a stârnit interesul proprietarilor de grădini. Acesta este un exemplu viu pentru cooperarea fructuoasă dintre știință și practică. Și, ca rezultat, crearea de cluster – unirea incubatorului nostru și a câtorva organizații științifice și întreprinderi”.

ODIMM logo
280 70
MOLDAGROTECHautumn2019