CE 1160x100 4 2

Duminică, 01 Februarie 2015 21:10

Imprimanta 3D din Moldova listează dronele moldovenești

pr04Compania 3D Print Lab listează, pentru moment, datorită acesteiaaele alcătuite individual și își gătește inovația spre prezentare la Kickstarter.

3D Print Lab – este o denumire temporară, explică Alexei Marcov. Încă nu ne-am conturat oficial. Colaborăm ca aliați: suntem 6 persoane care perfecționează imprimanele 3D și realizează dronele. Mai avem în echipă și câțiva freelanceri. Capitalul inițial a fost format prin cea mai simplă metodă – am pus împreună resursele personale. Și am început să producem imprimantele 3D.
 
“L-am realizat anul trecut, - continuă Alexei Marcov, - conform sistemului original de poziționare mecanică. Capul de imprimare se mișcă de la dreapta la stânga, înainte și înapoi datorită motoarelor speciale. Aproximativ totul ce am implimentat în imprimanta dată, cum ar fi sigiliul de plastic – până la ce temperatură el trebuie să fie încălzit - a fost găsit de la sursa accesibilă. Ale noastre au fost detaliile colectate și asortate: rama, setări, elemente electronice etc. Urmăream scopul să facem imprimanta cât mai compactă. O parte din pr07elemente, cum ar fi rama metalică și piesele de aluminiu, au fost produse în Moldova. Iar o altă parte, care necesita o realizare minuțioasă, au fost comandate peste hotare – în țară nu pot fi găsite utilaje la nivelul necesar”.

“Când începeam activitatea, nu existau dezvoltări similare, - continuă Alexei Marcov, - însă în martie, când am finalizat testarea imprimantei, au apărut imprimante din China, care au o calitate rea, dar care și costă mai puțin”. Astfel, imprimanta avea nevoie să fie perfecționată pentru a o face competitive atât în preț, cât și în calitate.

Tehnicienii au arătat reporterului MyBusiness.md cum funcționează imprimanta moldovenească 3D. Sârma liliachie de plastic de 0,2 mm grosime, dedurizată la temperatura de 220 grade, se emite din capul de imprimare ca pasta de dinți. Astfel, pr11strat după strat, se formează obiectul necesar. Inventatorii au testat imprimanta, realizând un vazon mic, harta Moldovei și câteva detalii de plastic. Articolul desenat e introdus în calculator, la care e conectată imprimanta 3D. Alexei Marcov a explicat că e nevoie de o mică revizuire pentru ca imprimanta să poată produce detaliile din materiale organice: cauciuc, ciocolată, ciment. În China a fost produsă o imprimantă similară de mărimea unui atelier. Acum ea execută case de mărimi medii. Dezvoltatorii noștri de la 3D PrintLab listează detaliile complicate pentru drone și execută comenzi pentru arhitecții cunoscuți – machete de case pentru pr01lucrări de licență. “Imprimanta noastră e de uz general, - se alătură la discuție Alexandru Avanesean, colegul domnului Marcov. – Astfe, aceasta poate fi utilizată în oficii – pentru imprimarea machetelor sau a detaliilor pentru tehnica de oficiu”. Aici Alexandru Avansean a arătat un element din plastic pentru drona fără pilot, creat de imprimanta 3D, fiind bombat ca o cană. “Strungarul ar fi cerut pentru aceasta minim 100 dolari, - a explicat Alexandru Avanesean, - noi, însă, l-am produs pentru 3-4 dolari, luând în considerare costul materialului”. Iar materialul – sârma polimerică – costă 30-40 dolari/kg.

pr08Alexandru Avanesean afirmă că următorul pas, după finalizarea procesului de dezvoltare a imprimantei, va fi plasarea ei pe site-ul kickstarter.com. Acestea sunt site-urile de finanțare a tehnologiilor care urmează să fie introduse pe piață. Asfel, tehnicienii strâng resursele necesare pentru continuarea procesului de producție. În unele cazuri, inventatorii strângeau câte milioane de dolari pentru invențiile care necesitau doar 100 de mii.
“Dezvoltarea imprimantei a costat 2 mii dolari, - continuă Alexei Marcov. – O parte din sumă s-a dus pentru finalizarea construcției și pentru comandarea unor detalii suplimentare. Însă imprimanta gata-făcută va costa 1000 dolari. Sunt imprimante care costă 500 dolari, însă acestea au o capacitate limitată de producție”. Capacitatea de producție a imprimantei moldovenești e limitată de pereții și de înălțimea acesteia, 25 pe 25 centimetri în lungime și lățime, și 30 centimetri în înălțime. Sunt parametrii acceptabili pentru imprimanta 3D.

pr03Dronele, menționate mai sus, sunt mașine de zbor fără pilot. Producerea lor e gestionată de Alexandru Avanesean. Au în diametru aproximativ 70-80 cm, cântăresc 2 kilograme și seamănă cu crabii mecanici. Mișcarea și ridicarea acestuia în aer e condiționată 6 motoare cu șuruburi bilobate. Alexandru Avanesean își numește dezvoltarea hexacopter – elicopter cu șase șuruburi. “Pe dronele respective, - explică Alexandru, - sunt montate camerele foto sau video. Ele sunt folosite la concerte. În alte cazuri, cicliștii situează dronele în spate să-și filmeze activitatea. Aceste mașini devin tot mai populare în străinătate. Avem aparate cu 4 motoare, însă cele cu 6 sunt mai stabile. Doar nu putem să excludem probabilitatea unui accident. În plus, cel de 6 motoare vibrează mai puțin. În prezent, dronele sunt utilizate în producție. De exemplu, în SUA ele sunt folosite de vânzători de imobiliare – facilitează prezentarea casei, terenului sau apartamentului”.

pr09Unele țări interzic zborurile dronelor în limita orașului și deasupra obiectelor secrete sau militare. În SUA au fost implimentate următoarele limite – drona poate fi deplasată la o înălțime nu mai mare de 100 de metri și la o distanță de 500 de metri. “Noi, în schimb, nu suntem limitați, - spune Alexei Marcov, - dar și limitele impuse peste hotare nu sunt stricte”.

Prezentând drona reporterului MyBusiness.md, Alexandru Avanesean a explicat: “Însăși proiectul electronic se află în procesul de dezvoltare. O parte din el formează activitatea noastră, o parte a fost preluată de la sursele accesibile. Drona se bazează pe un know how unic, care, desigur, e taina comercială. Ea poate fi gestionată de pe telefon, tabletă sau calculator. Sursa de alimentare – acumulator polimeric, care, în prezent, reprezintă unul din cele mai eficiente metode de alimenatre pentru aceste modele datorită coeficientului de putere și greutății sale. Acumulatorul ține dronul în aer 15 minute”. Prețul final al acestei invenții zburătoare încă nu a fost stabilit, însă tehnicienii îl aproximează la 1000 dolari. Alexamdru Avanesean mai are în planuri să producă quadrocopt – o dronă cu patru motoare, care va fi, respectiv, mai ieftină. Și toate acestea sunt perspectivele pentru viitorul apropiat.

 

Articol pregătit de MyBusiness.md
ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика