Duminică, 18 Ianuarie 2015 18:53

Software ucrainean pentru medicina moldovenească, pe bani europeni

Mashkova 1Compania NetInfo SRL se ocupă de dezvoltarea de software-uri și oferirea serviciilor IT din anul 1996.


„Ne-am început activitatea prin dezvoltarea software-urilor pentru bănci, - a spus directorul NetInfo, Elena Mașcova. – Deși, cu timpul, am plecat din sectorul bancar din Moldova, dar și acum continuăm să lucrăm în domeniul financiar, însă cu parteneri străini, deja. Avem clienți din Turcia și Suedia, SUA. Iar pe piața internă lucrăm cu produsul software „Doctor Eleks”.

„Doctor Eleks” este un sistem de informații destinat instituțiilor medicale de diferite niveluri: de la spitale mari și până la cabinete medicale private. În Chișinău, el a fost prezentat pentru prima dată în toamna anului 2010, în cadrul expoziției internaționale „Moldmedizin”. Iar astăzi este deja instalată în 22 de De04instituții medicale din Moldova. Trebuie menționat faptul că dezvoltatorul sistemului „Doctot Eleks” este compania ucraineană „Eleks”, un vechi partener de-al firmei „NetInfo”.

„Noi nu doar vindem în Moldova sistemul „Doctor Eleks”, ci îl și adaptăm, adică ne ocupăm de ceea ce se numește „localizare” și include traducerea interfeței sistemului în limba de stat, configurarea sistemului după cerințele legislației noastre, după particularitățile de funcționare a pieței moldovenești de servicii medicale ș.a. În comparație cu Ucraina, la noi medicina lucrează un pic altfel. De exemplu, acolo nu există polițe de asigurare medicală obligatorie, nu este un astfel de sistem complicat de raportare, impus de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, nu există un sistem uniform de evidență și identificare a cetățenilor și, respectiv, nu apare cerința de a citi informațiile de pe buletinul de identitate sau din polița de asigurare.

De14Fiecare client înseamnă minim jumătate de an de lucru, iar pentru instituțiile medicale mari poate fi și mai mult timp. De exemplu, cu Centrul Republican de Diagnosticare Medicală lucrăm deja de trei ani. Pentru astfel de centre, unde sunt conectate mai bine de 200 de calculatoare și utilaje de diagnosticare, implementarea programului reprezintă un proces lung, alcătuit din numeroase etape”.

„Pe lângă localizarea sistemului, - continuă Elena Mașcova, - noi lucrăm și la extinderea funcționalității lui, dezvoltăm module separate. Căci sortimentul de utilaje de laborator și de diagnosticare este enorm și noi suntem puși în situația de a rezolva personal problemele legate de integrarea sistemului și a utilajului, De07care sau nu se găsește în Ucraina, sau, pur și simplu, anterior nu a existat o cerere similară pentru integrare. De exemplu, atunci când am început să implementăm „Doctor Eleks” în Centrul de Medicină de Laborator „Eurolab”, a apărut problema integrării noilor analizatoare bidirecționale. A trebuit să dezvoltăm modulul necesar pentru lucrul cu acest tip de utilaje”.

Arcadie Glavațkii, managerul „NetInfo” este șeful direcției „Doctor Eleks”. Dânsul a spus că în Ucraina sunt peste o sută de instituții medicale care utilizează acest sistem. De asemenea, el funcționează și în multe clinici din Polonia, Belarus, Rusia și Grecia.

Sistemul necesită să fie configurat la necesitățile unei anumite instituții. Să fie introdus întregul personal, programul de lucru, lista de servicii, lista de prețuri. De17Setul de șabloane medicale permite reducerea cantității de informație introdusă în timpul vizitei pacientului: se minimalizează scrisul de mână, în sistem fiind introduse lista de simptome, iar medicului nu-i rămâne decât să le bifeze pe cele necesare. Ca rezultat se obține un text legat, care poate fi, pur și simplu, salvat și imprimat. Totodată, este important faptul că sistemul permite formarea unor rapoarte financiare, cu stocarea datelor în sistemul de contabilitate, atât conform serviciilor acordate, cât și conform specialiștilor: câți pacienți a avut un anumit medic, câte servicii au fost oferite de către acesta. Toate aceste rapoarte sunt destinate managerilor de instituție.

„După implementarea sistemului, noi nu renunțăm la clienți, ci continuăm să le oferim servicii de susținere.

De05În permanență apare ceva nou, de exemplu, inovația recentă – integrarea cu site-ul instituției medicale. Ea este necesară pentru ca pacientul să se poată programa la medic pe Internet, să-și urmărească rezultatele analizelor, comentariile medicului și să-și vadă toate documentele. Prin intermediul poștei electronice, sistemul poate trimite pacienților notificări, reamintindu-le de vizită: „Nu uitați, mâine la 10 AM, în cabinetul cutare”. Sau să trimită rezultatele analizelor pe adresa de e-mail a De06pacientului, dacă persoana a acceptat. Și „Doctor Eleks” o face automat, îndată ce laboratorul a realizat analizele. Este imposibil să se încurce analizele, deoarece pe fiecare eprubetă este plasat codul unic al pacientului.

Schema de procurare a sistemului „Doctor Eleks” este cât se poate de flexibilă – există varianta de colaborare de lungă durată, cu plata în rate și este o variantă cu închiriere. Dar cel mai popular mod este cel de procurare a „Doctor Eleks” cu ajutorul granturilor europene. „Suntem acreditați de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, - a spus în încheiere Arcadie Glavațkii, - ca și consultanți care oferă servizii de furnizare și implementare a sistemului medical informațional „Doctor Eleks”, care este inclus în programul de granturi BERD. Multe dintre instituțiile medicale, care astăzi utilizează acest sistem, l-au procurat printr-o compensare parțială sau totală prin astfel de granturi”.ODIMM logo
280 70
MOLDAGROTECHautumn2019