Vineri, 30 Martie 2018 21:56

În acest an, start-up-urile din agricultură vor fi subvenționate în avans de la stat, în aceste scopuri fiind alocate 45 mil lei

luga moldNoul mecanism de susținere a antreprenorilor din agricultură este promovat de ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, care a expus la consultări publice Regulamentul privind condițiile şi procedurile de acordare în avans a subvențiilor din registrele Fondului Național de dezvoltare agricole şi rurale.

În document sunt descrise condițiile de bază pentru obținerea subvențiilor în avans, categoriile de beneficiari, responsabilitatea, etc. Se planifică că, aceste mijloace vor fi eliberate în baza planului de afaceri pentru proiecte rurale, inițiate de tinerii antreprenori (18-35 ani) sau de femei.

Mărimea maximă a avansului pentru subvențiile fermierilor este de 650 mii lei şi nu mai mult de 65 la sută din suma totală a investițiilor, necesare pentru proiect. Pentru a obține subvențiile în avans este necesară respectarea unui şir de condiții: beneficiarii trebuie să aloce circa 10 la sută din costul total al proiectului; suma generală a investițiilor, necesare pentru realizarea proiectului, nu trebuie să depășească 1 mil lei; proiectul trebuie să fie realizat în localitățile rurale; beneficiarul trebuie să creeze nu mai puţin de două locuri de muncă permanente (sau să angajeze pe bază de concurs nu mai puţin de trei persoane), perioada de realizare a proiectului – pana la 24 de luni.

Serviciul subvenţiei în avans trebuie să fie acordat anual. Acest mecanism de susţinere a dezvoltării antreprenoriatului în localităţile rurale urmează să se implementeze în perioada 2018 – 2021, iar pentru achitarea subvenţiilor în avans, anual vor fi acordate de la 5 la 10 la sută din bugetul Fondului naţional de dezvoltare a agriculturii şi localităţilor rurale. Consultaţiile pe marginea proiectului Regulamentului vor avea loc pana pe 10 aprilie: http://particip.gov.md/proiectview.php?l=ro&idd=5181.

InfoMarket
ODIMM logo
280 70
MOLDAGROTECHautumn2019