Duminică, 08 Februarie 2015 16:35

Cum „Business Factory” era cât pe ce să se transforme în „Dom-2”

ceas8 valeria cosoneaParticipanta în cadrul primului business reality show din Moldova, „Business Factory” la MBC TV, Valeria Cosonea, a venit la proiectul cu ideea deschiderii unui magazin online de comercializare a ceasurilor și a demonstrat faptul că „totul este posibil”. În timpul participării la reality show, tânăra a reușit nu doar să-și deschidă un magazin online, cu investiții minime, și să îl facă de succes, dar și, în cadrul unuia dintre concursurile proiectului, a vândut un măr cu 50 de lei unui cumpărător necunoscut, în decursul a șase minute. Și, deși Valeria nu a fost desemnată câștigătoarea proiectului, ea, totuși, a primit cel mai important cadou pentru sine: în cadrul programului, Valentin Purici a cerut-o public în căsătorie pe asntreprenoarea de 19 ani.


Ce a însemnat acest gest? O mișcare bine gândită pentru promovarea afacerii proprii și a numelui sau implica sentimente pure, țesute în jurul lucrului comun? Cum a reușit tânăra femeie de afaceri să organizeze un magazin online de succes, specializat în comercializarea de ceasuri, în condițiile pieței autohtone săturate și ale posibilității de a procura ceasurile analogice de pe alte site-uri online? Fericitul cuplu de afaceri, Valeria Cosonea și Valentin Purici, au acceptat să răspundă la întrebările MyBusiness.md.

Mybusiness.md: Valeria și Valentin, voi ați devenit „starurile” proiectului TV „Business Factory” și era cât pe ce să transformați reality show-ul în „Dom-2”, atunci când a fost enunțată cererea în căsătorie. A fost o mișcare de promovare pregătită sau cum? Ați depus deja cererea la Serviciul de Stare Civilă?

Valeria Cosonea: Sincer vorbind, eu nu știam nimic despre aceasta (râde)...

Valentin Purici: În urmă cu jumătate de an, aflându-mă în străinătate, am dat peste o expoziție de articole din aur. În ultima zi erau și reduceri mari, iar mie mi-a plăcut un inel și am hotărât să îl cumpăr pentru Valeria, ghicindu-i și mărimea la deget. Recunosc că vroiam să o cer în căsătorie, dar nicidecum nu îndrăzneam... Iar atunci când Valeria a devenit participantă a proiectului, m-am gândit că „E timpul! Să fie o surpriză pentru ea și să afle un milion de oameni despre aceasta”.

ceas2Valeria: Deși am zis „Da”, am hotărât că nunta o vom face peste un an. Pe lângă business, ambii suntem ocupați cu studiile. Eu sunt studentă la Universitatea Tehnică, la specializarea de contabilitate, iar, în acest an, Valentin își finisează studiile în cadrul Universității de Medicină.

Mybusiness.md: Cum a apărut ideea în sine de creare a magazinului online?

Valeria: Când am aflat despre proiectul TV, organizat de Angry Business, am hotărât să încercăm să participăm. Nu eram sigură de faptul că mă vor accepta. Dar Valentin a spus că „Trebuie!”. Mi-a oferit imboldul necesar, m-a susținut și m-a ajutat în toate.
Valentin: Eram sigur de faptul că o vor ptimi și că va ajunge în final cu un rezultat bun. Am luat în calcul următorii factori: 19 ani, o tânără, iar varianta de afacere propusă cu siguranță va aduce profit. Așa și s-a întâmplat. Sensul afacerii nu constă în idee, ci în rezultatul acesteia. Poate fi o idee cât se poate de banală, însă ea trebuie realizată în fiecare zi. Problema principală a multor oameni de afaceri începători constă în ceea că ei amână pe mâine realizarea ideii. Știți cine nu a avut rezultate bune în cadrul proiectelor Angry Business? Doar cei care nu au făcut și nu fac nimic. Valeria a demonstrat faptul că poți face un business elementar, fără a avea nevoie de investiții prea mari. În cadrul proiectului, ea a câștigat 14 mii de lei – oare acest aspect nu spune multe? Nemaivorbind de faptul că ea a reușit să vândă un măr la 50 de lei, timp de șase minute.

Mybusiness.md: Care a fost capitalul de pornire necesar pentru deschiderea magazinului online?

Valeria: N-o să mă credeți. Au fost doar 200 de dolari, necesari pentru realizarea de landing-page și procurarea primului lot de ceasuri. Desigur, unele lucruri le-am învățat în cadrul proiectului, dar altele le știam deja. Am comandar diferite tipuri de ceasuri de la producătorii japonezi, coreeni și chinezi, prin serviciul de curierat rapid și partida a ajuns în două săptămâni. Ulterior am realizat landing-page, ne-am gândit la texte și oferte și, astfel, tictac.md și-a început activitatea. Vânzările au mers bine și chiar foarte bine. Cel mai bine se vând ceasurile pentru bărbați. În decursul a patru luni, sortimentul magazinului online a crescut de la 30 la 100 de modele. Iar acum, modelele de ceasuri se actualizează săptămânal.

Mybusineceas5ss.md: Prin ce metode activizați vânzările pe site-ul dvs? Oare cumpărătorii nu-și dau seama că pot procura ceasuri similare de pe site-urile din străinătate?

Valentin: Ce să vă spun? Nu toți pot face comenzi de pe site-urile străine, din diverse motive. În plus, livrarea mărfurilor poate dura și două luni. În afară de acest aspect, nu poți ști ce calitate și aspect vor avea produsele solicitate. La noi în magazin, însă, cumpărătorul nu trebuie să aștepte și are ocazia să țină în mână produsul. Au existat cazuri în care clientul a ales un model de ceas de pe site, dar noi i-am propus să vadă alte zece variante. Ca rezultat, cumpărătorul a procurat cu totul alt ceas, decât cel pe care l-a comandat. În jumătate dintre cazuri se întâmplă la fel.


Pentru a crește vânzările, noi folosim sistemul de reduceri. Unele modele de ceasuri se vând cu 30% reducere, până la o oră anumită (pe pagină este plasat un cronometru). Mai mult decât atât, noi îi explicăm clientului de ce este convenabil să cumpere de la noi (preț atrăgător, sortiment larg, garanție de trei luni pentru produs, livrare gratuită în decursul a două-trei ore). Pentru a spori încrederea cumpărătorului, publicăm pe site recenziile clienților în legătură cu modelele de ceasuri și serviciul oferit. Dacă omul a văzut toate ofertele, dar nu și-a ales nimic și vrea să părăsească pagina, atunci „apare” încă o fereastră, care propune 50% reducere la orice model de ceas, dacă acesta este procurat acum, mișcare ce chiar funcționează.


De asemenea, am mai introdus un truc. Dacă persoana a procurat un ceas, atunci primește un bonus pentru următorul model de ceas, în cazul în care îl procură în decursul a 24 de ore. Chiar dacă cumpărătorului nu-i trebuie un ceas în ceas1plus, el, probabil, va dori să procure unul pentru altcineva, în calitate de cadou, de exemplu. Astfel de oferte sunt foarte eficiente în perioada de sărbători. De regulă, din patru-cinci vizitatori ai site-ului doi devin cumpărători.

Mybusiness.md: Totuși, reiese că afacerea voastră reprezintă un proiect din domeniul vânzărilor. Nu doriți ca, în viitor, să vă ocupați de o producție proprie?

Valeria: Planificăm ca, peste câțiva ani, să ne ocupăm de producția de haine, cu design propriu. Însă, pentru început, trebuie să trecem de acele etape pe care ni le-am propus.


Principiul nostru este că trebuie să te ocupi de ceea ce îți place. Dacă omul simte că îi va reuși, atunci cu siguranță va avea succes.

 

Articol pregătit de MyBusiness.md
ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика