Duminică, 25 Ianuarie 2015 17:13

Casa pentru profesioniștii IT fără adăpost

IMG 0158În Chișinău, în data de 24 ianuare, s-a deschis primul Generator Hub din țară.  
Cu alte cuvinte, este un oficiu open space cu o suprafață de mai mult de 300 m.p., unde freelancerii, start-upurile și profesioniștii din domeniul IT vor avea posibilitatea, pentru o plată rezonabilă, să lucreze în domeniu, fiind asigurați cu ieșirea în rețea, mobilă și alte facilități.


Pe plan internațional, acest model poartă denumirea de “coworking”.
La fel, se presupune că hub-ul se va transforma într-un nou loc de desfășurare a diverselor evenimente și prezentări IT. Astfel, acesta va fi un nou punct de ancorare al industriei date (din engl. “hub” – butuc, punct central).  
IMG 0154“Trebuia să ne deschidem în mai, - povestește administratorul hub-ului Olga Batîr, - dar ne-am reținut din anumite motive. Și primele două etape ale hackathon-ului Generator (este un eveniment absolut independent de hub, deși poartă același nume), pe parcursul căruia au fost lansate câteva start-upuri de IT în scopul de a forma o imagine favorabilă a Moldovei la Expoziția Mondială 2015 din Milan, s-au desfășurat anume în această încăpere. Și finalul acestui concurs, la fel, va avea loc aici. 


IMG 0152Totuși, dacă participanții hackathon-ului au posibilitatea să folosească oficiile absolut gratuit, alții sunt obligați să plătească arenda.


O persoană, care nu va dispune de un loc stabil, va plăti 95 euro pe lună. Un loc stabil costă 145. O echip de șase persoane plătește 400. Hub-ul lucrează 24 de ore”.


Fondatorii hub-ului sunt: Vitalie Bordeniuc, director ”Asociația DNT”; Serghei Demcenko director “RitLabs”; Dona Școla; Anton Perkin, fondator ”Asociația Specialiștilor IT din Moldova”; Serghei Nagailîc, fondator ”Asociația Drupal din Moldova (Drupal is a free, open-source web development platform for online content and user communities); Victor Sîtnic, director general ”CTI Capital” și Olga Batîr.


În plan juridic, arendatorul este Asociația DNT, iar partenerii proiectului sunt Starnet, IT Lab, Imago, D-Link și FusionWorks.
Hub-ul e situat pe al patrulea etaj, blocul 2, în centrul de birouri Kentford.


Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика