Duminică, 11 Ianuarie 2015 18:01

Întoarcerea magazinului „Вина Молдавии. Vinurile Moldovei. Wines of Moldova”

IMG 0191Cândva, pe bulevardul principal al Chișinăului, a existat un magazin specializat de vinuri, care, însă, ulterior și-a încetat activitatea, ca urmare a valului de privatizări. Mulți locuitori ai țării noastre își puneau întrebarea: de ce într-o țară vinicolă nu există un magazin „Vinurile Moldovei”, al cărui sortiment vast de produse ar și prezenta activitatea vinicolă a țării? Dar inițiativa particulară a soluționat problema.

Antreprenorul Serghei Osipean a întors în țară „Вина Молдавии. Vinurile Moldovei. Wines of Moldova”, de altfel fără a modifica „Moldavia” pe „Moldova”, în varianta rusă, reprezentând un omagiu adus tradițiilor. Într-o încăpere de subsol, situată la o intersecție aglomerată a bulevardului Ștefan cel Mare și a străzii Armenești, el deținea o cafenea. Trecând de o criză în anii 2008-2009, afacerea nu a rezistat următorului test din 2013-2014. Era nevoie de o repornire. Iar Serghei Osipean s-a gândit: „Ce ar fi să deschid un alt business, un magazin de vinuri și coniacuri?”.

- Decizia mea de a închide cafeneaua și a deschide „Vinurile Moldovei” a fost influențată de organizarea anuală a „Zilei naționale a vinului”, - a recunoscut proprietarul magazinului. – În plus, această denumire îmi amintește de anii de studenție, pe care i-am trăit în Kiev. Colegilor mei de facultate din Orientul Îndepărtat le plăcea să vină în Moldova de sărbători și să aducă vinuri de aici. Astfel am făcut cunoștință și eu cu ele. În acei ani m-am căsătorit cu o moldoveancă și, în urmă cu 30 de ani, am venit cu ea în Chișinău, după absolvirea Institutului Inginerilor Aviației Civile. Acele momente plăcute, legate de vinurile moldovenești, au rămas în memoria mea și mi-am dorit să le păstrez. Am fost foarte uimit atunci când am aflat că a dispărut renumitul magazin „Vinurile Moldovei”, care se afla la un cartier distanță de acest loc. Iar atunci când s-a închis și magazinul „Cricova”, de pe bulevardul principal, (tot în apropiere), nu puteam să înțeleg de ce se întâmplă așa ceva?

IMG 0183Sunt armean, născut în Bacu, am studiat în Kiev și locuiesc în Chișinău și am hotărât că într-o țară vinicolă trebuie să existe un magazin „Vinurile Moldovei”. Când am venit la Ministerul Agriculturii ca să primesc aprobarea mărcii comerciale și să primesc permisiunea de a utiliza logo-ul „Belii Aist”, cei de acolo au fost surprinși de faptul că denumirea „Vinurile Moldovei” nu este înregistrată pe numele statului. Dar, sincer vorbind, eu nu pretind la ea. Acest brand trebuie să fie unul național, pentru ca și alți antreprenori să aibă ocazia să dezvolte magazine de vinuri sub acest brand, întru crearea unei rețele comerciale specializate. Eu planific să deschid un magazin analog în Kiev, idee pe care o susțin și prietenii mei care locuiesc în Ucraina.

Astfel, în centrul comercial al orașului s-a întors magazinul „Вина Молдавии. Vinurile Moldovei. Wines of Moldova”. Este simbolic faptul că, în trecut, negustorii armeni au fondat strada Armeană și aici era un metoc armenesc, iar eu continui tradițiile lor (o perioadă lungă am condus comunitatea armeană), deschizând magazinul anume în acest loc. În luna iulie a anului anterior el și-a început activitatea, doar că nu în formatul complet – doar cu băuturi alcoolice îmbuteliate. Vinurile în butoi (amplasate într-o încăpere separată) au apărut în septembrie. În total, magazinul are trei săli. Una dintre care este destinată degustării (încă nu a fost deschisă).

IMG 0197Producătorii locali de vinuri sunt destul de dezbinați, iar eu mi-aș dori să îi adun pe o suprafață comercială comună. Deocamdată, am prezentat vinurile, divinurile și alte băuturi alcoolice ale 20 de întreprinderi, dar suntem deschiși dacă cineva va mai dori să se alăture, avem și spațiu destul pentru extindere. Până acum, încăperea liberă a fost ocupată de către departamentul de ceaiuri. Propunem vinuri din butoi de la trei întreprinderi vinicole: „Salcuța”, Colegiul Național de Viticultură și Vinificație și vinuri și xeres de la „Vinuri-Ialoveni” (cândva în magazinul „Vinurile Moldovei” care s-a închis, în subsol, putea fi cumpărat xeres din butoi).

Dat fiind faptul că avem un sortiment larg, putem să ne „jucăm” cu prețurile. La noi ele sunt mai joase decât în majoritatea supermarketurilor, iar sortimentul este mai vast, de aceea putem concura cu ele. Persoanele care ne găsesc din întâmplare (deocamdată sunt puțini cei care știu despre existența magazinului) reacționează foarte pozitiv. Am remarcat o cerere sporită pentru vinuri cu trei zile înainte de alegeri și cu două după. De Revelion, vânzările au crescut în mod firesc. Vinurile de marcă (a câte 55-60 de lei) erau procurate de către companii pentru cadourile destinate angajaților și clienților.

IMG 0187Ne străduim să propunem produse pentru cumpărătorii cu diferite venituri, începând de la vinurile din butoi cu prețul de 18 lei pentru un litru și până la vinurile din segmentul „premium” și divinurile de 50 de ani. Dar și vinul ieftin este de o calitate foarte bună, în caz contrar nu ar exista sens să comercializăm sub brandul „Vinurile Moldovei” niște produse dubioase. La început, un producător ne-a livrat o partidă de vinuri în butoi de o caitate mai joasă decât cea pe care o stabilisem și noi am și întors-o imediat. Astfel de „situații” nu s-au mai repetat.

Sala pentru degustare are o capacitate de 10 persoane. Pentru deservirea ei există o bucătărie amenajată (s-a păstrat de la fosta cafenea), unde vom prepara, pe lângă gustările tradiționale de degustare, khachapuri, khinkali, frigărui, plăcinte etc. Planificăm să organizăm și degustări tematice. De exemplu, ziua „Purcari” sau ziua „Cricova” etc. În această idee suntem susținuti de către Școala de Somelieri din cadrul Universității Tehnice. Se va putea comanda și din timp degustările, pentru care vom prepara și bucate, - a spus Serghei Osipean.Articol pregătit de MyBusiness.md


ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика