Duminică, 01 Februarie 2015 16:32

Cidru de casă – primele probe ale afacerii

cidr1 buyakov 1Alexei și Victoria Buiacov se ocupă de producția cidrului (băutură cu conținut redus de alcool, obținută din sucul de mere), căruia i-au pus o denumire cât se poate de sonoră și europeană, „Mon Brave Cider”.

Deocamdată, pentru acest cuplu, producerea cidrului reprezintă mai degrabă un hobby costisitor, iar testarea în laborator țintește spre deschiderea unei afaceri proprii în viitor. Deși rezultatele obținute (evaluările pozitive și interesul pentru produs din partea prietenilor și a cunoscuților, precum și locul întâi la primul concurs realizat pentru producătorii autohtoni de cidru de casă, „Cider-Battle”) îi inspiră să aplice ideea de afacere.


Cuplul a început să se ocupe de cidru în luna iunie a anului trecut. „Am fost îndemnați de lipsa diversității pe piața Moldovei a băuturilor cu conținut redus de alcool. Deseori suntem plecați în străinătate și, astfel, putem compara. De aceea, atunci când discutam despre activitățile pe care le-am putea realiza, ne-am amintit de cidrul, care este foarte popular în Anglia, Franța, Germania. Am și hotărât să încercăm să producem băutura în condițiile de casă. Vara am procurat o cantitate cidr6suficientă de mere (20 kg), vasele necesare, am găsit rețeta și am început să experimentăm. Primele mostre nu ne-au plăcut, până când am reușit să obținem o băutură care ne-a convenit și pe care puteam să o propunem și altora pentru degustare. Acum, deja, am ajuns la un astfel de nivel, când rezultatele experimentelor ne satisfac și ne inspiră, printre cunoscuții noștri este un grup de amatori ai cidrului, iar informația cu privire la produsul nostru se distribuie „din vorbă în vorbă”. În pofida faptului că în Moldova nu există o cultură de consum al cidrului, noi observăm interesul publicului pentru produs, îndeosebi printre generația tânără și printre cei care au vizitat alte țări. Oamenii își doresc să încerce ceva nou și, ceea ce e foarte important, ceva eco. Aceasta reprezintă miza noastră”, - a spus pentru MyBusiness.md fondatorul „Mon Brave Cider”, Alexei Buiacov.


S-ar părea că în Moldova există toate condițiile necesare pentru producția de cidru („o sumedenie de mere+embargo”), dar Alexei Buiacov remarcă faptul că nu este chiar atât de simplu cum pare a fi. „În pofida existenței numeroaselor grădini cu mere, la noi în țară nu se cultivă soiurile de mere utilizate pentru cidru, care se deosebesc prin conținutul de taninuri și zahăr. De aceea, prin metoda experimentală, noi am căutat și căutăm soiurile de mere potrivite. Deocamdată, am ales soiul „Idared”, însă, în timpul producerii de cidru din aceste mere, gustul băuturii este un pic acrișor”, - a zis dânsul.


Producerea de cidru este un proces minuțios, în pofida legendei existente, referitoare la faptul că băutura a apărut datorită lui Carol cel Mare. Se spune că, odată,  regele francilor s-a așezat din greșeală pe un sac cu mere răscoapte. Și a observat sucul pe care l-au eliminat acestea, fapt care i-a dat ideea de producere a băuturii din mere – cidrul.


cidr3În procesul de producție a cidrului, termenul cheie este cel de „fermentație”. Dacă e să fie formulat primitiv și pe scurt, ar ieși astfel: drojdia sălbatică, care se găsește pe suprafața mărului, în urma fermentației transformă sucul de mere într-o băutură, al cărei conținut de alcool variază între 1,2 și 7%. Și, cu cât este mai mult zahăr în mere, cu atât mai ridicat este gradul de alcool din cidru. De aceea, este foarte important să fie oprit la timp procesul de fermentație. Deocamdată, „Mon Brave Cider” a obținut cidru de două tipuri: mediu, sec (5-5,6%) și cel mai tare, dulce (6-6,7%).


Cum e cu prețurile? „Dacă calculăm toate cheltuielile necesare pentru procurarea merelor, a utilajului necesar, a apei utilizate pentru spălarea merelor, vasele folosite, atunci la prețul de 60 lei pentru o sticlă de 0,75 l noi suntem pe zero. La lansarea unei mici producții, luând în calcul toate cheltuielile pe care le implică aceasta, plus impozitele, atunci, probabil, prețul s-ar păstra la același nivel. Apropo, 60 de lei este un preț cât se poate de apropiat de cel european, iar cidrul comercial este mai ieftin acolo din cauza volumelor mari de producție, în comparație cu cidrul de casă, care costă mai mult”, - a spus Alexei.


cidr4Răspunzând la întrebarea MyBusiness.md legată de perspectivele deschiderii fabricii de cidru „Mon Brave Cider”, în cadrul businessului mic, Alexei Buiacov a răspuns: „Aș vrea să mă simt util pentru societate, realizând ceva propriu, însă privesc destul de sceptic asupra perspectivei dezvoltării de la zero a unei afaceri mici în Moldova. Dat fiind faptul că în țara noastră există o viziune destul de vagă asupra conceptului de „clasă de mijloc”, există două variante de dezvoltare a situației: sau faci ceva puțin câte puțin, cu o probabilitate mică de a supraviețui, sau trebuie să investești din start o sumă mare și să ieși la volume mari de producție. Aplicabil pe cidru, nișa lui pe piața mondială este foarte mică (aproximativ 7% din vânzările tuturor băuturilor alcoolice). În Moldova încă nu a existat cidru îmbuteliat în țară (dacă nu îl luăm în calcul pe cel produs de „Vitanta” la sfârșitul anilor ’90, însă acesta a fost o variantă comercială, format dintr-o linie de gin tonic, cafea-Amaretto ș.a.). Băutura abia începe să-și facă loc în inimile consumatorilor mici. În general, pentru un start-up al fabricii de cidru ar fi nevoie de câteva zeci de mii de unități convenționale”.


În viitorul apropiat, „Mon Brave Cider” planifică să producă cidru cu fructe de soc, fructe de pădure și perry – băutură alcoolică obținută din fermentația sucului de pere.

 

Articol pregătit de MyBusiness.md
ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика