Joi, 08 Ianuarie 2015 23:47

Valeriu Chirilov: Dacă arhitectul va încerca să lucreze conform așteptărilor, va muri de foame

ln03La începutul anilor 2000, compania „Nova Linia – toate tipurile de lucrări de construcții și proiectare” promova activ construcția de mansarde. Atunci, pe baza locuințelor vechi, erau construite mansarde în multe țări ale fostei Uniuni Sovietice. Însă, acum, în Chișinău, această direcție este considerată a fi înghețată.

„Mansardele nu au fost anulate, - explică Valeriu Chirilov, arhitect și directorul companiei „Nova Linia”. – Dacă veniți la primărie cu întregul pachet de documente necesare, precum și cu permisiunea locătarilor, nimeni nu vă interzice să construiți mansardă. Programul este minunat, eu rămân la opinia, manifestată și anterior, că acest proiect soluționează întrebările care, astăzi, nu pot fi ameliorate nici de către autoritățile de stat, nici de cele ale orașului. Prima întrebare este cea legată de locuințele sociale. La mansardă omul primește un loc de trai relativ ieftin în zonele locuite, și nu în cele periferice. A doua întrebare constă în faptul că nici primăria, nici locătarii nu investesc ln07niciun leu pentru reparația acoperișurilor. A treia întrebare este cea a pământului, a planului general. În opinia mea, în ultimii 40-50 de ani dezvoltarea orașului nu a fost una cât se poate de corectă – prin dezvoltarea noilor teritorii. Este vorba despre fostele vii care, astăzi, sunt înlocuite de blocuri. Iar mansardele reprezintă acel program care ar putea oferi până la 10% de noi zone de locuit, fără dezvoltarea costisitoare a unui teritoriu suplimentar”.

„Iar faptul că s-a creat o atitudine negativă... Probabil au fost prea multe discuții, - continuă Valeriu Chirilov, - că este o locuință ieftină, că e rapid, că e ușor. Din contra, acoperișul și fundamentul reprezintă ln09cele mai costisitoare părți ale casei. Iar construcția mansardei constă dintr-un „tort” complicat, cu o grosime de 39 de centimetri și alcătuit din 12 straturi. Și fiecare strat include materiale foarte scumpe: izolație, izolație de aburi, izolație termică, astereală, astereală suplimentară, șindrilă, profil metalic, țigșă metalică sau țiglă. Toate aceste elemente sunt foarte scumpe”.

Dar construcția de mansarde a căpătat un caracter speculativ: aici sunt cei care au hotărât să investească un minim de resurse, pentru a obține un maximum de profit. Dintre cele câteva zeci de firme, care se ocupă de construcția mansardelor, doar două nu au nicio ln11plângere cu privire la calitatea lucrului. „Atunci când am început programul de construcție a mansardelor, - spune Valeriu Chirilov, - împreună cu mansarda propriu-zisă noi presupuneam și renovarea casei – cu reparația scărilor blocurilor, schimbarea geamurilor și a ușilor și refacerea utilităților”.

Și „Nova Linia” a construit mansarde. Compania dispune de 7 case unde au fost realizate construcții de mansardă. Primul proiect este cel mai lung bloc de cinci etaje de pe strada Trandafirilor 29/1. Printre proiectele recente se numără blocul cu cinci etaje de pe strada Bogdan Voievod 2/1 și casa de pe Gheorghe Asachi 3/1 – în acest bloc acoperișul era atât de găurit, încât pe timp de ploaie locătarii nu se foloseau de energia electrică – le era frică de vreun scurt circuit. În toate clădirile a fost realizată reparația de fațade și a sistemelor de comunicații, schimbarea geamurilor din scară – fără vreo reclamație.

ln08„Nova Linia” proiectează clădiri la comandă. Pe lângă mansarde a construit un bloc cu cinci etaje la Buiucani. Dar, în ultimul timp, casele au început să crească în înălțime – este mai convenabil să construiești clădiri înalte, decât cele cu patru-cinci etaje.

„Pe bune, - continuă Valeriu Chirilov, - toate problemele blocului trebuie să fie soluționate pe teritoriul lui – locuri de parcare, căile de acces, terenuri de joacă pentru copii, terenuri pentru gunoi. La noi, însă, se construiește teritoriul întreg, veranda se deschide afară sau la vecini, mașinile sunt parcate în fața altor blocuri. Proiectantul a vândut apartamentele, iar toate problemele pe care le-a creat rămân pe umerii orașului și a vecinilor”.

Astăzi, problema de bază a amplasării unei clădiri constă în acordul vecinilor din ln13blocurile vecine, regulamentele de incendiu și normele de insolare – apartamentul trebuie să fie expus razelor directe ale soarelui 3-4 ore pe zi, condiții care, însă, de foarte multe ori sunt neglijate. O astfel de densitate a clădirilor, care poate fi observată în unele raioane ale Chișinăului, ar putea exista în Turcia, unde este o altă climă și un alt soare, dar nu la noi.

„Desigur că arhitectul cunoaște aceste reguli, - zice Valeriu Chirilov, - dar, deseori, el nu le poate realiza. Dacă se va ghida după principiu și nu va realiza lucrul, atunci, metaforic vorbind, el nu va avea ce mânca. Iar clientul va pleca la alt arhitect sau chiar la un student, care va creiona ceva rapid și ieftin. Cunosc numeroși arhitecți ln01moldoveni cu renume, care timp de 1,5-2 ani nu au comenzi, deoarece se comportă decent din punct de vedere profesional. Proiectantul, însă, dezvoltă calitativ proiectul, deoarece anume el este responsabil de calitatea construcției. El nu se va apuca de un proiect rău, căci aici deja este vorba de un caz penal. O altă întrebare constă în faptul că constructorii ar putea schimba ceva, dar aceasta ține de inspecția construcției. În schițele de construcție și în toate documentele aferente acestora, însă, totul trebuie să fie impecabil.

Faptul că marea parte dintre blocurile locative noi arată cât se poate de modest este legat de cultura clientului. Arhitecții noștri proiectează foarte calitativ, mulți dintre ei realizează proiecte din Rusia, pleacă la muncă în străinătate. Dar dictează clientul – el vrea ceva simplu, înalt, ieftin. Foarte puțini clienți înțeleg și acordă atenție esteticii arhitecturale. Desigur, există și blocuri care sunt modele ale stilului, dar acestea sunt foarte puține.

ln14În urmă cu trei sau patru ani, s-a revenit la apartamentele cu o suprafață mică. Acest fenomen se datorează unui singur factor – al celui economic. Atunci când construiam mansarde, acum șase-șapte ani, uneam două apartamente într-unul, cu suprafața de 130 metri pătrați. Era chiar și coadă. Acum, însă, crește cererea pentru studio-uri – apartamente cu o cameră, comasată cu bucătăria. Este foarte convenabil pentru o familie tânără. E o alternativă bună a camerei-cuști cu o bucătărie separată. Dacă în familie va apărea un bebeluș, vor plasa un perete glisant în stil japonez sau, dacă își vor putea permite, se vor muta într-un apartament cu o suprafață mai mare.

Cât de justificată este construcția de clădiri înalte? Este demonstrat faptul că omul se simte bine maximum până la etajul cinci. Iar dacă este mai sus, atunci se distanțează de pământ și nu se simte prea confortabil. În acest caz ar trebui să fie o altă arhitectură, cu pereți din sticlă, pentru a te simți ca o pasără peste oraș, dar aceste aspecte cresc considerabil prețul pentru construcție. Cumpărătorul nostru este lipsit de experiență, ia ceea ce i se propune”.

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика