Duminică, 11 Ianuarie 2015 17:16

Magazinul de handmade „Art Story” – un bun început

PIхэндмэйд мазазин Евгения КусургусÎn Chișinău sunt mulți meșteșugari, însă există un singur magazin specializat de handmade – „Art Story”, care s-a deschis în toamna anului trecut pe strada Vasile Alecsandri.

Acest eveniment a fost posibil datorită activității asociației obștești „Începutul Vieții”, care se ocupă de reabilitarea socială a femeilor, care s-au aflat în diverse situații dificile (trafic, violență în familie, mame singure). Anume de către mâinile acestor femei, antrenate în diverse abilități de artă manuală, este realizat aproape tot sortimentul de produse „Art Story” – jucării textile pentru copii și pentru decor, obiecte de uz casnic, accesorii.

хэндмэйд 7„Deschiderea magazinului handmade și comercializarea în cadrul lui a articolelor, realizate de către femeile care au trecut și trec cursurile de reabilitare socială – reprezintă una dintre etapele de activitate a organizației noastre. Totul a început în urmă cu cinci ani, când în cadrul ONG-ului „Începutul Vieții” a fost amenajat un „Art-studio psihologic”, unde specialiștii se ocupau nu doar de înlăturarea problemelor psihologice ale femeilor, dar le și învățau arta lucrului manual (cusutul, croitoria, broderia).

хэндмэйд2Primele articole, cusute personal de către meșterițele noastre, au fost păpușile textile îmbrăcate în costume naționale stilizate. Acestea au fost cele mai simple păpușe, pot chiar să spun primitive, în comparație cu produsele pe care le comercializăm acum în magazinul nostru. Atunci femeile au cusut opt păpuși și fiecare dintre ele avea „povestea sa de viață”, își aveau și un nume. Apropo, aceste păpuși, împreună cu altele, se vând la noi în magazin și acum, iar fiecare astfel de păpușă este însoțită de o „poveste” tipărită pe foaie, fapt care îi impresionează pe cumpărători”, - a zis managerul „Art Story”, Eugenia Cusursuz, pentru MyBusiness.md.

Conform spuselor Eugeniei, în timpul celor cinci ani de activitate, la organizație s-au adresat 80 de femei cu vârsta cuprinsă între 17 și 45 de ani. „Terapia prin artă le-a ajutat pe multe хэндмэйд3dintre ele nu doar să învețe un nou hobby, dar le-a și oferit motivație pentru un lucru, care le-ar putea aduce venit. Desigur, nu tuturor femeilor le-a reușit din prima, dar, cu timpul, articolele au început să aibă un aspect comercializabil. Am început să ne gândim la un magazin, am tot căutat un loc potrivit pentru el, dar nu am putut găsi o încăpere din cauza chiriei costisitoare. S-a întâmplat ca să se elibereze clădirea vecină centrului nostru de creație, și ea era disponibilă pentru a fi închiriată. Astfel ne-am mutat aici. Cu sprijinul sponsorizărilor am dotat magazinașul cu rafturile necesare, iar decorul încăperii l-am realizat personal хэндмэйд8(foarte interesant, de altfel – nota MyBusiness.ms) și ne-am deschis în luna septembrie a anului trecut. Acum, meșterițele, care au urmat terapia prin artă în cadrul centrului, s-au angajat, cineva în atelier, altcineva lucrează acasa. Salariul mediu lunar al meșterițelor care lucrează la „Art Story” este de aproximativ trei mii de lei”.

Actualmente, pentru comercializarea în cadrul magazinului „Art Story” au fost selectate lucrările a zece meșterițe, iar în sortiment sunt prezentate mai bine de 100 de tipuri de produse. În mare parte, este vorba despre articole realizate din pânze naturale (suveniruri de Crăciun, perne docorative și pentru copii, diverse genți, huse brodate cu panglici, tablouri aplicative din material de blugi). De asemenea, există lădițe din lemn ornamentate, felicitări lucrate manual, accesorii din lut și mărgele. Prețurile produselor variază între 20 și 200 de lei și mai mult. De exemplu, în cadrul magazinului se comercializează la 12 mii de lei un brăduț minunat, realizat dintr-o mulțime de clopoței albi din bumbac, împletiți între ei, luminați de către o ghirlandă încorporată.

хэндмэйд1Răspunzând la întrebarea legată de principiul formării prețurilor într-un magazin de handmade, Eugenia Cusursuz a spus: „Prețurile se formează luând în calcul cheltuielile pentru chiria încăperii, utilități, precum și costul materialelor și, propriu-zis, munca meșterului. De regulă, 50 % din prețul articolului vândut îi revine meșteriței, iar 40% sunt destinate cheltuielilor legate de utilități și chirie. Cele 10% rămase cu greu pot fi numite profit pentru magazin. De fapt, suntem la început. Însă perioada înaintea sărbătorilor de iarnă și iarmaroacele de Crăciun, la care am participat, au arătat faptul că există interes pentru produsele noastre, dar și magazinașul în sine atrage cumpărătorii. Uneori, la noi vin trecători doar pentru „inspirație și bunădispoziție”.

În viitorul apropiat, „Art Story” planifică să schimbe atmosfera confortabilă de Crăciun și să înceapă pregătirea cadourilor stilizate pentru Ziua Îndrăgostiților și venirea Primăverii. În anul 2015, în magazinul de handmade se planifică și organizarea unor workshopuri pentru doritori.

„Scopul nostru este ca în viitor magazinul să fie independent și să atragem în el cât mai mulți meșteri de handmade interesanți”.

Autor: Svetlana ȘalberovaArticol pregătit de MyBusiness.md


ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика