CE 1160x100 4 2

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Luni, 17 Septembrie 2012 03:00

Când tortul devine Cadou

Odată cu apariția şi dezvoltarea rețelelor comerciale, piața produselor de patiserie a suferit schimbări esențiale. Rețelele de comerţ practic au acaparat segmentul “Torturi și prăjituri din categoria prețurilor medii (6-12 lei pentru 100 g)”.

tortAnterior, a fost închis pentru producerea masivă și segmentul de jos: rulade, cornulețe din napolitane cu umplutură, prăjiturile “Ecler”, “Napoleon”, torturile de tip “Skazka” (“Poveste”) etc. Pe de o parte, aici sunt prezente cele mai mari fabrici de panificație, pe de alta — micii întreprinzători.

O perioada de timp, ramura patiseriei s-a aflat în suspans. Şi întreprinzătorii, și consumatorii nu înțelegeau ce produs ar putea fi atribuit segmentului “Premium”. Încercările rețelelor de comeţ de a “elitiza” producția doar prin intermediul prețurilor mari nu au fost percepute adecvat de cumpărători.

În acest an, un salt spre segmentul superior a fost înregistrat de patiseria “Tortik”.

“În primul rând, calitatea elitară a produsului constă în prezentarea acestuia”, relatează managerul companiei, Ludmila Saposnikova. “La bază avem tipurile cunoscute de torturi: de miere, cu smântână, “Prințul negru”, tiramisu, capriccio (lapte de pastăre). E clar că sunt utilizate doar produse de calitate superioartă. Respectiv, un tort de baza costa 200 de lei/kg.

Apoi tortul este acoperit cu glazură (mastică alimentară, ca să vorbim în limbajul profesioniștilor), este înfrumusețat cu figurine, aplicații comestibile. Apropo, figurinele la noi le confecționează un patiser cu studii superioare în domeniul artelor plastice, specialitatea “sculptor”. Pentru producerea acestora este necesară nu numai materie primă scumpă, dar și timp, uneori chiar câteva zile. De aceea, acestea costă câte 250 de lei bucata”.

Astfel, la patiseria “Tortik” prețul normal pentru un tort de 2 kilograme (inclusiv livrarea, dacă este necesar) se consideră de la 800 de lei în sus.Tort

În sortiment sunt incluse, de asemenea, checurile, prăjiturile, biscuiții, cozonacii și colacii. Apropo, ultimele produse sunt confecționate de patiserie din aprilie 2012.

“Noi am vândut cozonaci în ambalaj, cu adresa noastră și alte date de contact. După Sfânta Înviere, oamenii au început să vină și după torturi. O campanie publicitară propriu-zisă, însă, nu am desfășurat încă. Așteptăm luna septembrie, când va creste cererea la torturile miresei. Acestea, la fel ca și buchetul miresei, au devenit atribute necesare, accesorii, figuri separate, dacă vreți, la sărbători”, a menţionat Ludmila.

Din planurile pentru perioada imediat următoare ale patiseriei face parte și lansarea liniei de producere a biscuiților cu crema sau confiture. În Franța aceștia se numesc “la duree”, în Moldova sun cunoscuți ma mult sub numele italian “macarun”. Deocamdată, biscuiții sunt importați din România. De asemenea, sunt aduse și torte decorate cu cremă alimentară (de ex. portretul omagiatului).

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика