CE 1160x100 4 2

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Marți, 28 August 2012 08:54

Două soluţii pentru o singură problemă

Este cunoscut faptul că în agricultura Moldovei există dictatul întermediarilor.

melinitsaAceştea dictează producătorilor preţurile de achiziţie, din această cauză cea mai mare parte a profitului le revine anume lor. Fermierilor, în cel mai bun caz, le reuşeşte să atingă rentabilitatea minimală.  

Vom relata despre două soluţii implemenate de producătorii de grâu.

În anul 2012, în satul Icmăuţi, raionul Rezina, într-o gospodărie de fermier a fost deschisă moara „GT Negură Oleg Ştefan”.

„În vecinătate avem două sate mari, însă până acum nu a existat nicio moară. Mai ales, că şi eu mă ocup de cultivarea grâului”, povesteşte proprietarul morii, Oleg Negură. „Să facem unele calcule. Anul trecut, prelucrătorii plăteau pentru un kilogram de grâu 2,4 – 2,5 lei, iar în cazul în care eu singur macin grâul şi îl vând de rând cu tărâţa obţin un profit suplimentar de un leu la kilogram. În anul 2011, am avut o recoltă de 300 tone de grâu şi un venit suplimentar de 300 de mii de lei. Cu atât mai mult, că la noi în sat fiecare primeşte pentru cotă câte 400 kg de grâu. În total, în sat sunt 800 de cote, la fel ca în satul vecin Cineşăuţi. În total se adună 600-800 tone. Oamenii sunt mulţumiţi: grâul poate fi măcinat pe loc, or, transportarea costă circa 200 de lei per tona. Oamenii îmi aduc grâu, iar eu din rezervele mele le dau făina imediat. Calculaţi câţi bani rămân în sat: şi mie, şi locuitorilor”, a menţionat Oleg Negură.

(O simplă căutare pe Internet arată că preţurile producătorilor ucraineni de mori universale „MZU-05U” (500 kg/oră), „MZU-10U” (1000 kg/oră) încep de la 190 de mii de hrivne).

 Aceleaşi probleme legate de grâu îl frământau şi pe condcătorul SC „Iunalis-Agro” (satul Petrunea, raionul Glodeni), Iurie Nastas, care a ales o altă soluţie.
„Firma noastră are 600 de hectare de pământ, dintre care 150 ha sunt semănate cu grâu. Câţiva ani la rând au existat probleme cu realizarea, de aceea am decis să deschidem o brutărie nu prea mare. Grâul era măcinat la moara primăriei. Am început să producem pâine „Petrunschi”, care a început să sebucure de succes. Am procurat utilaj italian pentru brutărie, am achiziţionat clădirea fostului magazin, pe care am reparat-o şi amenajat-o corespunzător”, povesteşte Iurie Nastas.

 În prezent, aprovizionăm cu pâine 25 de magazine din raion. De rând cu „Franzeluţa” şi Combinatul de Panificaţie din Bălţi participăm la toate licitaţiile. Câştigăm şi aprovizionăm cu pâine şcolile, grădiniţele de copii, spitalele. Actualmente, noi vindem atât cât putem produce.

Recent, am procurat încă un cuptor italian. Intenţionăm să coacem plăcinte şi colaci. La noi lucrează 9 brutari, iar de livrare sunt responsabili cei doi şoferi şi operatorul. Aceşti oameni au rămas să muncească în satul natal”, a subliniat Iurie Nastas.

În privinţa brutăriilor în Moldova poate fi contctată, de exemplu, compania „Dina Cociug”, care în afară de utilaj italian propune şi materiale de producţie proprie fabricate de compania afiliată „Dinox”.      

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика