CE 1160x100 4 2

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Luni, 24 Septembrie 2012 03:00

Este real să devii tânăr şi cu perspectivă

Recent, revista noastră a efectuat un sondaj printre cititori privind motivele pentru care oamenii decid să lanseze o afacere proprie. Majoritatea respondenţilor (aproape 40%) au răspuns că din cauza că nu doresc să lucreze pentru cineva.

vlad-carabadjiuIar dacă persoana încă din fragedă tinereţă conştientizează că întotdeauna, în pofida greutăţilor, doreşte să fie stăpân pe viaţa sa, atunci la ce bun de aşteptat? Cum glumesc studenţii: “Cine se trezeşte mai devreme, mai mult va bea”!

Acest principiu au decis să-l realizeze, anul trecut, trei colegi de la Facultatea de business a Academiei de Studii Economice. Astfel, studenţii au depus cerere pentru ocuparea locului care s-a eliberat în cadrul Incubatorului de Afaceri al ASEM. Oferta a ocupat locul întâi şi tinerii au primit o încăpere pentru oficiu şi toate cele necesare în asemenea cazuri. Peste trei luni, firma „Feedback Grup” şi-a început activitatea.

(Noi încă nu am povestit despre activitatea Incubatorului de Afaceri al ASEM, însă promitem să o facem în timpul apropiat, deoarece este o instituţie destul de interesantă).

“Principalele direcţii de activitate ale firmei “Feedback Grup” sunt publiciatea şi studiile de marketing. Pe parcursul a nouă luni noi am executat două comenzi destul de mari”, relatează cofondatorul şi managerul PR al firmei, Vlad Garabagiu.

Vom adăuga că, în opinia noastră, ambele comenzi au corespuns ideal calificării, vârstei şi celorlalte atribute ale cofondatorilor. Cu alte cuvinte, pe piaţă se pot realiza şi persoanele tinere, care nu sunt specialişti cu diplomă în domeniul respectiv. Însă pentru a obţine asemenea comenzi va trebui de depus eforturi considerabile.

Prima comandă a fost de la o firmă de consultanţă. În baza unei liste lungi cu parametri trebuia de analizat cataloagele, pe care companiile care se ocupă cu vânzări directe le repartizează distribuitorilor lor. Mai concret, este vorba despre “Avon”, „Mary Kay” şi “Oriflame”. Pentru studenţii de la ASEM a fost exact ceea ce trebuie – aveau şi manualele necesare, şi profesorii care îi puteau ajuta.

A doua comandă a fost de la o companie care activează în sistemul “Work&Travel”. Folosind metoda “Mystery Shopper” (cumpărătorul anonim) trebuia de evaluat activitatea personalului firmei şi a patru concurenţi ai acesteia din Chişinău.

“Noi trei, împreună cu un amic, am abordat această problemă minuţios. Pentru fiecare au fost compuse “legende”, s-au efectuat filmări şi înregistrări audio. Activitatea colaboratorilor companiilor a fost evaluată după întreg ciclul: de la faptul cum întâmpină potenţialii clienţi, în ce limbă discută cu ei, până la aceea ce materiale le oferă şi modul în care îşi iau rămas bun. Fără a intra în detalii, pot să spun că am apreciat satisfăcător activitatea a două companii din cinci, iar pentru beneficar multe aspecte ale activităţii colaboratorilor săi au fost o surpriză neplăcută”, povesteşte Vlad Garabagiu.

Încurajaţi de succesul repurtat, cofondatorii firmei “Feedback Grup” intenţionează, în luna octombrie, să lanseze încă o direcţie de activitate, iar acum adună mijloace pentru investiţii. Vlad a refuzat să ofere detalii, însă a promis că promovarea va fi una de răsunet.

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика