Joi, 29 Septembrie 2016 12:28

Artmet - ceaune și alte vase din aluminiu fabricate în Moldova

Compania „Artmet” din Chișinău este singura întreprindere din Moldova care produce vase din aluminiu – ceaune, cratițe și tigăi. Producătorul procură materialul, un aliaj de aluminiu alimentar, din Rusia. Pare a fi paradoxal, dar singurul concurent al companiei, de pe piața din Moldova, este vesela de producție rusească, confecționată din același aliaj de aluminiu.

„Și în România se găsește aliajul de aluminiu de calitatea potrivită, dar este mai convenabil să procuri materia primă din Rusia, chiar dacă iei în calcul cheltuielile pentru transport”, - spune Parascovia Ababii, maestru al sectorului de turnătorie. Aluminiul este livrat sub formă de lingouri. Acestea sunt topite în cuptoarele electrice mari și, ulterior, din metalul topit sunt presate ceaunele și cratițele.

Insuficiență acută de meșteri turnători

Probabil cititorilor, în mod deosebid celor care utilizează ceaune, le va fi interesant să afle faptul că acest tip de producție, în Moldova, este realizat de un singur meșter turnător. El este ajutat de un strungar din atelierul de turnătorie.
„În țara noastră sunt foarte puțini specialiști în acest domeniu, - spune Parascovia Ababii. – Noi utilizăm toate canalele posibile pentru căutarea specialiștilor: anunțuri în „Makler”, pe site-uri, pe bursa locurilor de muncă. Cu toate acestea, reușim să găsim anual un singur meșter. În Moldova există specialiști în turnătorie automată, la noi, însă, este prezentă o parte mare de muncă manuală. Avem nevoie de o persoană care ar fi abilă să lucreze manual și poate să simtă metalul”.

În incinta întreprinderii se găsesc două mari cuptoare electrice. La temperatura de 720-740 ˚C metalul se topește pâna la stare lichidă. Meșterul turnător utilizează o găleată cu ajutorul căreia ia metalul topit și îl varsă în forma necesară.Apoi, rotind manual roata, meșterul activează procesul. Cu o rapiditate mare, presa acoperă metalul cald și din orificiile laterale este expulzat surplusul de aluminiu. După un minut este gata un nou capac. Ulterior, tot manual, meșterul transferă capacul încă fierbite la restul capacelor.

Astfel, în decursul unei ture, pot fi realizate 200-250 de capace. Într-o lună întreprinderea produce 1200-1300 de seturi de vase din aluminiu. Un set constă dintr-un ceaun sau o cratiță și un capac.
„Este un număr insuficient, dat fiind faptul că cererea este mult mai ridicată, - afirmă Parascovia Ababii. Dacă am mai avea un specialist în turnătorie, am fi putut să lucrăm în două ture”. Ar fi crescut și volumele de producție, s-ar fi mărit și salariul turnătorilor, actualmente nu prea mare, în contextul economiei din încălzirea cuptoarelor.Ceaunele mari sunt cumpărate, mai mult, toamna

Întreprinderea produce ceaune cu volume diferite, de la cele mai mici – de 0.75 litri și până la cele mari de 25 de litri. Sunt turnate și cratițe de 2, 6 și 10 litri și este produs, deocamdată, un singur model de tigaie, cu diametrul de 30 de centimetri.

Cererea pentru ceaunele mici și medii este stabilă pe parcursul întregului an. Iar pentru ceaunele mari, creșterea interesului consumatorilor are loc toamna, când vine vremea conservelor de acasă. „Acestea sunt cumpărate practic „fierbinți”, nu reușim să suplinim stocul”, - spune Parascovia Ababii.În calitate de dovadă pentru spusele de mai sus, reporterul a fost condus în depozitul producției finale. Rafturile erau pustii și doar pe alocuri se vedea câte un teanc de ceaune. Dar și acestea vor dispărea în curând, dat fiind faptul că un cumpărător angro din Cimișlia a semnat deja comanda pentru aceste produse. Iar iarna și vara depozitul este plin cu cratițe și ceaune. „Le plasăm chiar și pe podea, uneori nu ai pe unde să calci”, - s-a implicat în discuție magazionerul. Ce ar fi dacă întreprinderea ar lucra în două ture? „Dacă ar fi lucrat, am fi găsit loc pentru produse”, - a continuat magazionerul.

Într-adevăr, situația cu meșterii este atât de problematică, încât întreprinderea se gândește la procurarea unei mașini automate de turnare. Pe lângă investiția propriu-zisă, această decizie ar implica și realizarea de forme și creuzete noi. Dar, probabil, vor procura utilajul, dacă calculele vor demonstra avantajul acestei investiții. Căci astăzi este mai simplu să găsești o mașină automată de turnat, decât un specialist în domeniu.

 Sursă: madein.md

Яндекс.Метрика