Miercuri, 05 Octombrie 2016 12:16

Filtre de purificare a apei potabile fabricate în Moldova

Compania „Lumea Filtrelor” a fost fondată în anul 1999 și, la început, se ocupa de importul sistemelor (filtrelor) menajere și industriale de purificare a apei potabile. “Filtrele germane sunt de o calitate foarte bună, curăță apa de toate impuritățile de tip mecanic și organic și de clor, însă nu au fost create pentru apa din Moldova, cu un conținut înalt de sare”, - spune Antonina Rîliscaia, managerul general al departamentului de logistică și marketing al companiei.

De aceea, după câțiva ani de activitate, compania a dezvoltat producția de filtre proprii – care să corespundă parametrilor apei locale. Lansarea producției a fost precedată de colectarea și analiza probelor de apă potabilă de pe teritoriul întregii republici. Ca rezultat a cercetării efectuate, întreprinderea a procurat tehnologia israeliană de producție a filtrelor – aceasta este cea mai potrivită pentru calitatea apelor noastre.Brandurile filtrelor moldovenești

Actualmente, producția „Lumea Filtrelor” este realizată sub două mărci comerciale: „FitoFilter” și varianta „low budget” – „Apă nouă”. Concurenții companiei de pe piața locală operează cu produse de import. Alte întreprinderi din Moldova nu riscă să producă filtre de purificare a apei. Astăzi, „Lumea filtrelor” dispune de 15 magazine în Chișinău, Bălți, Cahul, Drochia și Comrat.
Cartușele ambelor branduri de filtre sunt umplute cu rășină schimbătoare de ioni și cărbune activat, care este tratat cu argint. În cartușele mai costisitoare de „FitoFilter” este adăugat și mineralul natural shungitul. Materia primă este livrată din Carelia – singurul loc din lume unde poate fi găsit shungitul. Avantajul acestui mineral constă în faptul că, pe lângă proprietatea de purificare, acesta structurează apa și îmbunătățește proprietățile ei benefice.

Filtrele „FitoFilter” și „Apă nouă” se vând și în străinătate. La început, produsele moldovenești au atras Ucraina și Belarus. Mai târziu – Franța. Un cumpărător nou este Canada. Certificatul internațional ISO, pe care „Lumea Filtrelor” l-a primit în anul 2013, facilitează exportul filtrelor din Moldova în întreaga lume.Domenii de utilizare a filtrelor
Ele sunt utilizare în filtrele ulcior. Acesta este cel mai simplu și cel mai accesibil ca preț model de filtru pentru apă. Există și filtre care se plasează direct sub chiuvetă. Filtre pentru duș și filtre pentru întregul apartament, care sunt amplasate în conducta de apă. Conform normelor tehnice din Moldova, apa locală de la robinet este considerată a fi potrivită pentru uz tehnic, pentru băut și pentru prepararea bucatelor. Așa este, însă o mare parte din comunicațiile de apă sunt învechite și necesită să fie curățate sau schimbate. Particulele țevilor aflate în proces de descompunere și particulele de nămol poluează apa de la robinet. „Atunci când schimbăm cartușele putem observa cât de mult nămol și rugină se acumulează în acestea. Iar mulți încă continuă să bea această apă”, - continuă Antonina Rîliscaia.

Filtrele moldovenești sunt utilizate și în sistemele de filtrare a apei prin osmoză inversă. Aceste sisteme au fost dezvoltate la începutul anilor 1970 pentru desalinizarea apei de mare și obținerea apei foarte pure, pentru uz medicinal. Aceste sisteme purifică apa la nivel molecular. „Prin ele trec doar moleculele de apă, iar moleculele de sare și impuritățile mecanice sunt oprite de o membrană specială, - explică managerul. – De aceea, apa, trecută prin filtrul cu osmoză inversă, se aseamănă, la nivel de proprietăți, cu apa din râurile de munte”.Și sisteme industriale de purificare

În pofida definiției solide de „industriale”, filtrele nu sunt amplasate la fabrici sau uzine, ci în vile, case, baruri, restaurante, cantine, grădinițe etc.

Filtrele lansate de „Lumea Filtrelor” pentru sistemele industriale, purifică apa până la starea de distilare. „Această apă este mai moale la gust, decât cea de la robinet”, - explică Antonina Brîliscaia. Aceste utilaje seamănă cu niște butelii pentru gaze naturale și sunt numite colocvial „piloni”. Din cauza gradului înalt de complexitate a sistemelor industriale, filtrele uzate nu sunt schimbate de către proprietar, ci de către o echipă a companiei. Iar pentru cei care nu își doresc sa bea apă lipsită de orice săruri, sunt produse sisteme cu shungit suplimentar sau cu mineralizator suplimentar – acestea păstrează în apă sărurile și mineralele benefice pentru organism.

Sursă: madein.md


Яндекс.Метрика