Joi, 20 Octombrie 2016 20:07

Realizarea costumelor de mascotă în Moldova - o afacere complexă ce necesită mult timp

despre unica intreprindere din moldova care se ocupa de confectionarea mascotelorÎntreprinderea individuală Melnic Valentin se ocupă de confecționarea mascotelor, a jucăriilor de pluș, a costumelor de carnaval și altor produse similare.

„Ne-am lansat pe piață la începutul anilor 2000, când ne ocupam de confecționarea jucăriilor de pluș, - explică Marina Bobicova, directorul artistic al întreprinderii individuale Melnic Valentin. – Apoi, ne-am ocupat de costumele de carnaval. Iar, mai târziu, am primit o comandă din partea fabricii Bucuria, ei aveau nevoie urgent de mascote și nu știau la cine să se adreseze”. Prima încercare de a realiza comanda a fost una reușită și, actualmente, „Melnic Valentin” este singura întreprindere din Moldova care se ocupă de confecționarea mascotelor. Restul produselor de acest tip sunt de import: în mare din România sau din Rusia.

Ce înseamnă „mascotă”?

Mascota este un costum-păpușă mare, în formă de un personaj din povești sau din desene animate, de oameni sau de alte obiecte, care este purtat de către o persoană. Acest costum este utilizat pentru piese de teatru sau, conform spuselor Marinei Bobicovoi, oamenii de marketing îl utilizează pentru promovarea de produse.

De exemplu, poate fi vorba despre un costum în formă de Mickey Mouse, o sticlă de vin sau de ambalaj de chips-uri. Pe moment, compania realizează o comandă mare – 6 mascote de zebră, hipopotam și alte animale africane pentru spectacolul „Madagascar”, bazat pe popularul desen animat.Clientul se ocupă de schiță, iar de restul...

„Clientul vine cu schița, iar noi ne ocupăm de dezvoltarea modelului și a construcției”, - a spus directorul artistic.

Este nevoie de construcție, deoarece confecționarea mascotei este o muncă destul de complicată. Dat fiind faptul că nu este vorba despre un simplu costum de bal mascat, cusut în baza unor schițe existente, intervin anumite dificultăți. Astfel, de exemplu, pentru mascota confecționată în formă de sticlă de șampanie a fost nevoie de realizarea unei carcase metalice. Mascota în formă de pachet de lapte a avut nevoie de o carcasă din aluminiu. Cu toate acestea, majoritatea mascotelor sunt confecționate din pânze și spumă de cauciuc.

„Primul sfat pe care îl oferim clientului constă în modificările care ar trebui realizate în costum, pentru ca acesta să poată fi confortabil pentru persoana care îl va îmbrăca, - continuă Marina Bobicova. Căci este destul de complicat să te miști în acest tip de costum, în special dacă este vorba despre o acțiune de promovare care are o durată mare. În mod normal, este interzisă purtarea mascotei mai mult de două ore. Noi, însă, recomandăm ca acestea să fie purtate maxim 30 de minute”. Interdicția este legată de greutatea pe care o are capul-mască și presiunea pe care o exercită asupra vertebrelor cervicale.

Capul mascotei nu trebuie să depășească 1-1.5 kilograme. „Gâtul reprezintă cea mai slabă parte a corpului nostru și nu ar putea suporta o greutate mai mare de 2 kilograme, - explică directorul artistic al întreprinderii. Din acest motiv, ar trebui limitată presiunea exercitată pe gât. Noi încercăm să o deplasăm pe umeri. De aceea, noi recomandăm ca o dată la 30 de minute să fie schimbată persoana care poartă costumul, dat fiind faptul că ele oricum nu se văd. În realitate, însă, unul și același promotor (din păcate, de cele mai multe ori este vorba de fete), poartă mascota timp de 3-4 ore. Această situație este creată din cauza cheltuielilor suplimentare pe care le-ar implica angajarea de personal în plus”.Cerințe înalte pentru calitatea materialelor

„Eu nu optez pentru utilizarea materialelor ieftine, - continuă directorul artistic. – Prețul costumului-mascotă este de 200 de dolari – este un preț mediu la nivel mondial. Prin urmare, la acest preț nu are sens să economisești pe țesături. Cu materialele ieftine este dificil să lucrezi, acestea nu sunt comode și se deteriozează rapid. Mascota are o durată de viață de cinci ani, fiind utilizată intens de 3-4 ori pe an. În plus, costumul de mascotă necesită o îngrijire aparte. În primul rând, din cauza faptului că este foarte dificilă spălarea acestuia – nu se știe cum se va comporta spuma de cauciuc. Au existat cazuri în care am primit comenzi de reparare a costumelor de mascotă după ce acestea au fost spălate – în principiu, era vroba despre o muncă de la zero.

Pentru a-mi dezvolta abilitățile de coasere a costumelor de mascotă, am analizat articolele care ajung la noi în țară. Mi-au plăcut mult cele din Odesa. Întotdeauna mi se pare curios să observ cum sunt cusute diferite mascote, să analizez tehnologia de lucru, dat fiind faptul că, pentru mine, este vorba despre o muncă creativă. Cu toate că suntem singurii producători de pe piață din această nișă, trebuie să menținem calitatea articolelor – produsul cu defect este întors pentru a fi refăcut”.Nu doar să coși, sa și gândești

Per ansamblu, realizarea costumelor de mascotă este o afacere complexă și necesită mult timp. Este imposibil să lucrezi după un șablon anume. Persoanele care au tangențe cu industria de coasere rămân uimite: „Chiar pentru fiecare costum nou este nevoie de alte tipare?! E îngrozitor!”. Iar odată cu mirarea, trecea și dorința de a coase mascote. În plus, costumul de mascotă necesită aplicarea abilităților tehnice și a celor de creație. Marina Bobicova mi-a arătat capul de zebră, destinat spectacolului „Madagascar” – de exemplu, a fost nevoie să se gândească cu atenție la forma și structura dinților, dat fiind faptul că zebra zâmbește din plin. „Costumul de mascotă nu trebuie doar cusut cu atenție, ci și gândit din punct de vedere tehnic”.

Contează și unde anume vor fi purtate mascotele. Dacă costumele sunt pentru exterior, atunci trebuie să atragă privirea de la o distanță mară. Dacă mascotele sunt pentru interior, există o cerință de bază – odată îmbrăcată pe om, ar trebui să încapă pe ușă.

Pentru realizarea unui costum calitativ de mascotă sunt necesare 10 zile lucrătoare, două săptămâni calendaristice – de la primirea schiței de lucru și dezvoltarea tehnică, alegerea de materiale și până la realizarea articolului din țesături și spumă de cauciuc.

Sursă: madein.md


Яндекс.Метрика