Joi, 27 Octombrie 2016 16:17

Alisa - jucării de pluș pentru toate vârstele

alisa jucarii de plus pentru toate varstele
În anul 2003, în Moldova, a apărut întreprinderea individuală Î.I. „Buinovschii Veaceslav”, specializată în producția de jucării de pluș cu marca comercială „Alisa”.

„La început, eu și soția mea ne ocupam doar de comercializarea jucăriilor de pluș, - spune Veaceslav Buinovschii, directorul întreprinderii individuale cu același nume. – Acest lucru s-a întâmplat la începutul anilor 2000. Trebuia să reparăm unele jucării – să le aranjăm cusăturile, să le schimbăm ochișorii, să le coasem zâmbetele... Și soția mea a venit cu ideea să coasem jucării de la zero”. În această ordine de idei, cu o mașină de cusut închiriată, în anul 2003 a apărut întreprinderea noastră ”.

În acea perioadă, în Moldova activau, deja, patru întreprinderi de confecționare a jucăriilor moi. Două dintre ele își desfășoară activitatea și până în prezent. Acestea sunt companiile „Stip” din Bălți și „Etno-vangheli” din Dondușeni. „Întreprinderea din Dondușeni avea jucării mai simple, pentru copiii cu vârsta de până la 6 ani, - continuă Veaceslav Buinovschii. – Acest aspect se datorează faptului că la periferia țării croitoresele nu au experiență să coase jucării complexe. Iar Stip s-a dezvoltat, între timp, și a devenit cea mai mare companie din țară, din această industrie. Actualmente, ei au primit o ofertă din Ucraina. Acolo a rămas o singură fabrică de jucării, în Ivano-Frankivsk. Alte două fabrici au fost demolate în Donețk”.

Jucăriile de tip sovietic sunt vii și chiar populare

„Cine sunt cumpărătorii noștri? – întreabă Veaceslav Buinovschii. – Persoanele cu vârsta cuprinsă între 40-50 de ani. Sunt acei oameni care au crescut cu desenele animate de tip sovietic. Lor le plac jucăriile sovietice: Winnie Pooh, iepurași, vulpițe. Iar tinerii preferă urșii. Pentru că aproximativ 70% din jucăriile de pluș din lume sunt urși”.Tinerii, călătorind prin Europa, dictează propriile cerințe. Ei își doresc jucării din blană chineză, așa-numita „iarbă”. Acest material este moale și plăcut, dar se potrivește jucăriilor pentru copiii mai mari de 3 ani, deoarece de la blană se desprinde puf. Copilașii mici au tendința să tragă jucăriile în gură, prin urmare acest material ar putea fi periculos. „Pentru această categorie de vârstă am început să confecționăm jucării din microfibră coreeană – poți să o și bagi în gură sau să dormi cu o astfel de jucărie, aceasta nu este dăunătoare”, - afirmă Veaceslav Buinovschii.

Belarus este un partener de încredere

„Aceste materiale le procur din Belarus, chiar dacă mă costă de două ori mai mult decât variantele chineze, importate în Chișinău, - explică Veaceslav. – De ce? Deoarece cel mai ieftin tip de transport din China este corabia. Și, respectiv, nu poate fi exclus faptul că lângă containerul cu microfibră să fie situat unul cu substanțe nocive, de exemplu cu mercur. Acest tip de material are proprietatea de a îmbiba toate gazele nocive pe o rază de 50 de metri. În Belarus, însă, aceste materiale sunt testate mult mai riguros, deoarece în țară poți să ajungi destul de ușor după gratii. De aceea pot fi liniștit cu privire la faptul că jucăriile mele, confecționate din microfibra verificată în Belarus, nu vor provoca daune copilului.

Totodată, procurăm din Belarus blană artificială, din Jlobino, acolo se găsesc în jur de 500-600 de tipuri de blană. Este un material absolut fantastic – până și italienii îl cumpără pentru producție. Materialul belarus are proprietăți pozitive – blana e pe bază de adezive naturale, cum ar fi sucul uscat de pe tulpinile de vișin sau cireș. Prin urmare, poți să te joci o zi întreagă cu această jucărie și ea nu va acumula electricitate statică. Lucru care nu se aplică în cazul materialului sintetic de producție chineză.

Am menționat deja faptul că persoanele din categoria de vârstă de mijloc cumpără jucării-personaje din desenele animate sovietice. Ne vizitează și locuitori ai Canadei, Germaniei și chiar din Danemarca, pentru a procura câte vreo 10 jucării diferite. A se remarca faptul că nu este vorba de niște pokemoni oarecare, ci de Winnie Pooh și lupul cu iepurele din „Nu, pogodi!”. Situația este clară, dat fiind faptul că este vorba despre jucării tradiționale. Dar există eșecuri în cazul unor jucării, din motive subiective și obiective.Marketingul afacerii cu jucării

De exemplu, a lansat „Alisa” o broască țestoasă. „Venea lumea din Europa și procura partide întregi de țestoase, admirându-le. La noi, însă, această jucărie nu este cumpărată, - spune Veaceslav Buinovschii. – Nu reușeam să înțelegem cauza acestui comportament. Și știți care este răspunsul? Copilul nu poate să pronunțe „broască țestoasă”, se bâlbâie - ca rezultat, mama nu-și doreștete să procure jucăria. Aceeași situație are loc și cu hipopotamul.

Cererea pentru jucăriile de pluș sub formă de pești sau păsări este aproape nulă. Nu sunt populare nici oile, chiar dacă ar putea fi o jucărie minunată. Însă copiii au tendința să îi numească pe alții „oaie”!

„Am lansat o jucărie – broască, foarte interesantă, - continuă Veaceslav. La noi apartamentele sunt întunecate, iar broscuța este ca o pată de culoare verde în cameră. Dar cumpărătorii au fost reticenți, spuneau că e un animal scârbos. Ne gândeam să închidem producția broscuței, dar, între timp, a apărut desenul animat românesc „Oac-oac”. Și în câteva zile au fost procurate toate jucăriile-broscuțe”.Cu cât este mai mică întreprinderea, cu atât este mai receptivă la fluctuațiile cererii

„Suntem o întreprindere mică, de aceea ne este mai simplu să ne adaptăm la modificările modei sau la anumite evenimente. Suntem puși în situația de a ne orienta din mers. Mai demult coseam o grămadă de elefanți, iar acum a trecut această moda. Aceeași situație a avut loc cu jucăria – văcuță. Jucăria era cumpărată ca simbol al belșugului și era amplasată în bucătărie. Acum, însă, nu se mai procură. La începutul lunilor de vară erau populare cămilele. Le coseam iarna, de diverse dimensiuni. Studenții sirieni de la Universitatea de Medicină le cumpărau în moment ce plecau în vacanță. Dat fiind faptul că acum e război în Siria, nu mai vin studenți și, respectiv, nu mai coasem cămile.

Ne salvează faptul că jucăriile sunt cumpărate la nunți. Dat fiind faptul că mireasa va primi o grămadă de buchete de flori de la părinți și de la rude, mai nou - invitații obișnuiesc să cumpere jucării de pluș de 30-40 de lei și mai scumpe. Este un gest frumos. Astfel a apărut și tradiția de a dona, după nuntă, aceste jucării la casele de copii.

Vin în ajutor nunțile, cumătriile și zilele de naștere

Sunt comandate jucării pentru mașinile de nuntă, pentru a fi plasate pe radiatorul din față. De obicei sunt aleși urșii de culori diferite – este luată în calcul culoarea hainelor mirelui și a miresei – roz, mov, bej etc. Apropo, jucăriile de pluș se spală foarte ușor – arunci o jucărie într-o față de pernă și apoi în mașina de spălat, o storci, o pui la soare și peste 20 de minute se și usucă”.„Avem parte și de perioade pustii, în timpul Postului Mare, - spune Veaceslav Buinovschii. – În această perioadă a anului nu sunt cumpărate jucării. Dedicăm această perioadă creației – în lipsa grabei de producție ne ocupăm de dezvoltarea noilor modele. Recent am lansat jucăria Yorkshire Terrier. Este o rasă de câini foarte populară, chiar și Filip Kirkorov are un astfel de câine. Și jucăriile sunt la fel de populare. Mai demult eram întrebați dacă nu avem căței de yorkshire, iar noi nu puteam să lucrăm la jucărie fără model. Și, întâmplător, am găsit într-un second-hand un breloc cu un cățeluș mic. Am lucrat mult la acest model, l-am cufundat în gelatină, pentru a-i fixa toate firele de păr. Apoi l-am tuns chel, ca să îl pot transpune pe hârtie. Și după amprente am lucrat la schițe. Și, acum, ne putem mândri cu jucăria „Bonea”, un terrier de yorkshire ce arată foarte viu!. Îl și coasem manual. Odată, am intrat într-un magazin cu jucării de pluș de import și am analizat produsele, eram curios de calitate. Și vânzătorul mi-a arătat o jucărie de aproape 600 de lei și mi-a explicat că este atât de scumpă, deoarece e lucrată manual. Lucrul meu manual costă de 8-10 ori mai puțin!”.

Copilul să își aleagă singur jucăria

90% din jucării sunt cumpărate de adulți în baza preferințelor proprii. Ca rezultat, părinții rămân mirați că copilul nu se joacă cu jucăria aleasă. „Sfatul meu pentru mame este să își lase copilul să își aleagă singur cadoul. Să nu fie de mirare faptul că ar putea alege o jucărie ciudată. În schimb se va juca cu ea cu drag și îl va ajuta să se dezvolte”, - afirmă Veaceslav Buinovschii. Amintiți-vă de copilărie, cu siguranță au existat cazuri în care vă erau dăruite jucării care le plăceau părinților voștri, și nu neapărat vouă.

Sursă: madein.md


Яндекс.Метрика