Vineri, 04 Noiembrie 2016 17:50

Șeminee fabricate în Moldova pentru clienți europeni

seminee fabricate in moldova pentru clienti europeniȘemineul reprezintă un portal (o arcă), în forma literei „П” din alfabetul chirilic, pe care se aplică elemente de decor. Pentru decorul șemineurilor pot fi folosite materiale ca marmura, onixul sau lemnul. Meșterul moldovean, Mihail Caraulan, realizează șemineuri din lemn, iar produsele lui sunt exportate la comanda firmei belgiene „Delphan”.

Rococo din lemn made in Moldova

Clienții sunt cei care specifică modul de prelucrare a șemineurilor, precum și ornamentarea acestora. Cele mai populare ornamente sunt așa-numitele: „stilul lui Ludovic al XV-lea” și „stilul lui Ludovic al XVI-lea”. Stilul lui Ludovic al XV-lea – epoca rococo franceză – liniile netede galante, și-a atins apogeul la mijlocul secolului al XVIII-lea. Stilul lui Ludovic al XVI-lea – maiestatea rigidă a picturii. Ambele stiluri sunt populare și în prezent.

Pe lângă stilul de placare, clienții belgieni specifică și dimensiunile portalului – pentru fiecare șemineu în parte. Mărimile standard sunt: lungimea în limitele a 1,2 metri, înălțimea – nu mai mare de un metru. Rareori, au existat și comenzi pentru șemineuri de dimensiuni mai mari. Realizarea placării, chiar și pentru un șemineu modest, necesită cel puțin o lună de muncă minuțioasă.Un mic atelier rural

Mihail Caraulan a început să lucreze cu dalta în anul 1999, în ajunul aniversării de 50 de ani a profesorului de matematică de la o școală rurală. Atunci el și-a descoperit talentul de sculptor în lemn. În următorii ani, el deja începuse să cioplească placări pentru șemineuri și a deschis firma „Fildavicom”.

Meșterul își desfășoară activitatea într-un atelier modest, amplasat în satul Chetrosu, raionul Anenii-Noi. „Instrumentele au fost furnizate de către partenerii belgieni, - ne explică meșterul. – Sunt de o calitate înaltă, de producție germană, cel mai ieftin fiind de 20 de euro”. Atelierul este mic, cea mai mare parte a suprafeței este ocupată de bancul de lucru. În asemenea condiții sunt create placările din lemn în stilul elegant rococo, atât de atrăgătoare pentru clienții din Belgia.

Motivul pentru care belgienii comandă din Moldova ornamente pentru șemineuri este evident: forță de muncă ieftină, dar și meșteșugari de calitate înaltă. „Nu dispun de niște informații veridice, dar am auzit că nu sunt singurul meșter din Moldova care lucrează pentru clienți europeni”, - explică Mihail Caraulan.

Doar stejar

Meșterul ne-a explicat că pentru blaturi se folosesc plăci din lemn cu grosimea de 5 cm. Prelucrate minuțios, acestea se subțiază până la 3 cm. Blaturile trebuie să fie confecționate din plăci întregi și nu pe bucăți. Același principiu se aplică și la ornamentarea fațadei șemineului. Placa pentru fațadă trebuie să fie de 10 cm. Ea este mai groasă, deoarece în ea se sculptează ornamentele regilor francezi. Prelucrată minuțios, aceasta se subțiază până la 7 cm. „În această stare o expediez în Belgia. Ulterior, aceasta este impregnată cu o soluție colorată și apoi lăcuită. Eu mă ocup de partea de sculptat și de selecția materialelor necesare, explică Mihail Caraulan. Totodată, mă ocup de uscarea materialelor într-un uscător special, oferit de belgieni. Umiditatea maximă acceptabilă pentru lemn nu trebuie să depășească 15%”. În principiu, materialul ales este stejarul. Anume din acest lemn era realizată mobila în epoca lui Ludovic al XV-lea și al lui Ludovic al XVI-lea.În ultimii ani este puțină materie primă

Stejarii de calitate sunt tăiați „pentru parchet” și este tot mai complicat să găsești plăci din lemn potrivite. Mai înainte, meșterul cumpăra materialul necesar de la pepiniera pădurii Căpriana. Acolo s-au mai păstrat stejari vechi și puternici. Anume în această pădure crește cel mai vechi arbore din Europa de Sud-Est, stejarul lui Ștefan Cel Mare. Dar și acolo au rămas foarte puțini stejari potriviți. Este destul de anevoios să găsești plăci de stejar potrivite. Dat fiind faptul că nu orice parte a unui stejar este potrivită pentru decorarea șemineului.

Pentru confecționarea panourilor pentru șemineuri se folosesc și alte tipuri de lemn. Au existat comenzi și pentru placări din lemn de nuc. Și acest lemn era folosit pe timpurile Ludovicilor, în majoritate pentru scaune. Dar, în primul rând, acest lemn este foarte scump. În al doilea rând, lemnul de nuc de la noi nu este foarte calitativ. Există extrem de puține placări de șemineuri executate din nuc. Cu toate acestea, și placările din nuc sunt prezentate în catalogul firmei, însă ele sunt realizate într-un stil englez sobru.

Mai demult, meșterul realiza anual până la 25 de placări din lemn ale șemineurilor. Acum primește doar 5-6 comenzi anual. Fie s-a modificat moda pentru placările șemineurilor, fie este de vină criza economică, fie au apărut prea mulți meșteri care lucrează cu lemnul.

Clienții noștri, acele persoane care au posibilitate să mențină un șemineu, preferă șemineurile cu fațadă din marmură naturală. Lemnul le pare a fi un material nedemn de încredere. Din acest motiv, placările din lemn pentru șemineuri, confecționate în Moldova, sunt cel mai des exportate în Occident.

Sursă: madein.md


Яндекс.Метрика