Sâmbătă, 19 Noiembrie 2016 12:47

Leagăne, scrâncioburi și complexe combinate de joacă pentru copii fabricate în Moldova

leagane scrancioburi si complexe combinate de joaca pentru copii fabricate in moldova
Compania „Vadormet” se specializează pe producerea terenurilor de joacă, a leagănelor, toboganelor și a altor complexe combinate de joacă pentru copii. Timp de 12 ani de la deschiderea sa întreprinderea se specializează în forjare decorativă, adică prelucrează metale. „Mai târziu ne-am apucat și de prelucrarea lemnului, - explică managerul de producție al companiei, Alexei Chirtoacă, - am fost constrânși de situație. Se comandă, de exemplu, parapete pentru scări, pentru care este nevoie de balustrade din lemn. Din acest motiv, întreprinderea a început să se ocupe și de prelucrarea lemnului.

Iar în urmă cu opt ani, un client particular, pe lângă poartă și balustrade, a comandat un complex pentru copii - căsuță cu tobogan și un scrânciob. Astfel, „Vadormet”, involuntar, a inclus în sortimentul de producție leagăne și terenuri de joacă pentru copii.

„Noi producem complexe combinate de joacă pentru copii - explică Alexei Chirtoacă. – Carcasa este din metal negru. Iar scările, jumătate de căsuță ș.a. - din lemn”. Însuși toboganul, în limbaj profesional – diapozitiv, este confecționat în varianta „economă” din oțel inoxidabil uzat, sau în varianta mai scumpă - din fibră de sticlă (plastic). Cele din plastic „Vadormet” le comandă de la o întreprindere din Moldova, folosind matricea proprie.

Pentru locurile de joacă pentru copii se impun anumite standarde europene în materie de calitate și siguranță. Pe lângă aceasta, există anumite limitări după vârstă. Astfel, pentru copiii cu vârsta de până la trei ani este nevoie de cutii de nisip, sunt strict specificate distanțele dintre fâșiile de gard – ca să nu poată fi blocate mâinile sau picioarele copiilor etc. Există anumite cerințe pentru leagănele pentru copiii de 2-3 ani și alte seturi de cerințe pentru cele destinate copiilor mai mari. Toate aceste aspecte sunt luate în calcul în timpul procesului de comandă - pentru ce categorie de vârstă este conceput terenul.Majoritatea comenzilor vin de la persoane fizice, care au copii micuți. Ciclul complet de realizare a unei comenzi durează până la 2 săptămâni, uneori apar și dificultăți.

„De obicei, spațiul destinat amplasării terenului de joacă este restrâns și noi suntem puși în situația de a munci mai minuțios, pentru a-l amplasa în cadrul suprafeței limitate, - spune Alexei Chirtoacă. - Noi trebuie să respectăm toate standardele: spațiul pentru oscilația leagănului, unghiul de înclinare a toboganului și alte detalii. La necesitate, schimbăm scărița la căsuță din partea stângă în dreaptă și invers; schimbăm orientarea toboganului. Groapa de nisip o instalăm imediat sub tobogan – copilul alunecă direct în nisip. Copiii mai mici adoră acest lucru.

Din acest motiv, înaintea executării comenzii, inginerul nostru inspectează spațiul oferit pentru ca ulterior să proiecteze terenul”.

„Unii clienți procură un complex pentru copii de la noi și îl montează individual, - zice managerul. – Noi, totuși, încercăm să preluăm montarea, pentru a oferi o anumită garanție”. În general, pentru piesele separate din cadrul complexului pentru copii, compania oferă garanție de la 3 la 5 ani. Pentru tobogane din plastic garanția nu este valabilă, fiindcă ele sunt confecționate de către o altă firmă.Dar complexul de joacă poate fi instalat în ograda unei case particulare, unde va fi folosit de către 1-2 copii și uneori de către prietenii acestora. Sau poate fi instalat în ograda unui bloc supraetajat, unde sunt zeci de copii, care, pe lângă de utilizarea normală vor intenționa să deterioreze intensiv leagănul și alte elemente ale complexului - în acest caz oferirea de garanție ar putea juca o farsă producătorului.

Clienții de bază ai complexelor de joacă de la „Vadormet” sunt persoane fizice și grădinițe de copii. Cu administratorii blocurilor de locuit sunt mai dificile tratativele. Rareori aceștia virează banii integral și în timp util pentru procurarea și instalarea echipamentelor pentru terenurile de joacă. De obicei, dificultățile apar la colectarea banilor de la locatari: unii sunt de acord cu amplasarea terenului de joacă, deoarece are copii, iar alții sunt pensionari nu le-ar plăcea să audă lângă geam strigăte de copii. Astfel, strângerea banilor ar putea dura luni în șir, fără a avea o finalitate.

La început, compania „Vadormet” producea complexe de joacă confecționate în totalitate din lemn, iar apoi a trecut la producerea de terenuri combinate – din metal și lemn. Există două cauze ale acestui lucru. În primul rând, complexele de joacă realizate și cu utilizarea de metal sunt mai ieftine. În al doilea rând, calitatea lemnului, care la noi este de import, nu este întotdeauna foarte bună. „Complexele de joacă pentru copii, care sunt de import, sunt realizate din lemn de calitate, de regulă este utilizată zada, lemn care își păstrează proprietățile timp de mulți ani. La noi, însă, ajunge lemnul pentru construcții – sfărâmicios și fraged”.

„Noi utilizăm lemnul de salcâm, - spune managerul. – Acesta dispune de două proprietăți pozitive: este un soi local de lemn, prin urmare nu trebuie plătit TVA-ul pe el și este un lemn rezistent. Anume din acest motiv, în vremurile de demult, în Moldova, mânerele topoarelor erau confecționate anume din salcâm”.În setul standard al complexului de joacă pentru copii sunt incluse: căsuța cu scăriță și tobogan, bara orizontală, căluțul, leagănul, cutia cu nisip, gardurile și banca. Clientul poate comanda toate aceste elemente sau poate opta pentru doar câteva dintre ele, dar poate adăuga anumite elemente, de exemplu frânghia. Complexele de joacă care sunt livrate din România, Rusia sau din alte țări „sunt mai colorate, ca ale noastre, - explică Alexei Chirtoacă. Poate că sunt mai bine gândite, dar prețul lor este de aproximativ 60 mii de lei. Și noi respectăm toate standardele de calitate și de securitate în producția de terenuri de joacă, dar prețurile noastre nu depășesc 35 de mii de lei”.

Valul mare de montări ale complexelor de joacă pentru copii a avut loc în anii 2008-2012. Acum există mult mai puține comenzi, „dar noi mereu avem pregătite 3-4 complexe standard de joacă, în timpul sezonului, - precizează Alexei Chirtoacă. Un alt producător local de complexe de joacă este compania Powertime – ea este specializată în producția de utilaje sportive”.

Sursă: madein.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика