Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Duminică, 20 Septembrie 2015 18:44

Originalitate în condiții de sterilitate

лариса плугару 2Mica întreprindere “Celeritas” este unicul producător din Moldova de haine de unica folosință din materiale non-țesute. Este o producție specială, destinată organizațiilor de sănătate, firmelor din industria alimentară și saloanelor de frumusețe.


Firma și-a început activitatea în 2003 prin ambalarea bumbacului, folosit în scopuri medicinale. Cu timpul, însă, ea a început să producă unicele pentru Moldova articole parafarmaceutice, la creare a 12 locuri de muncă.


“Noi am început cu ambalarea și rularea vatei, folosite în medicină. Dar, din cauza volumului scăzut de producție și importării active a vatei din România, afacerea nu a avut suces. Îmi căutam activ idei noi de dezvoltare a businessului. Pentru aceasta, mereu frecventam expozițiile în căutare a ceva neobișnuit. Odată, la o expoziție din Odessa, am văzut lenjerie de unica folosință. Aceasta mi-a dat ideea de organizare a producției hainelor de unica folosință, de care au nevoie medicii. După, am descoperit că produsele mele ar fi utile în mai multe domenii de activitate. Așa am decis să mă ocup de realizarea articolelor sterile parafarmaceutice (pansamente, comprese, tampoane), seturi sterile pentru operații, haine sterile pentru medici, lenjerie sterilă pentru pacienți. Am împrumutat resurse financiare de la rude. Deodată am renunțat la creditul bancar. Studiile în economie m-au ajutat să-mi dezvolt afacerea”, - a povestit pentru mybusiness.md directorul micii afaceri “Celeritas” Larisa Plugaru.


celeritas 0712La început, instituțiile de sănătate din capitală nu au acordat multă atenție propunerii sale. Mulți au fost chiar sceptici. Mai mult decât atât, medicii nu o lăsau pe Larisa să-și prezinte producția. Motivul de bază a fost următorul: “Nu văd sensul să cheltui bani pentru haine și lenjerie de unica folosință”. Larisa Plugaru a fost nevoită să-și străbată calea pentru a oferi produsele ei sterile pe piață, unde curățenia este condiția de bază. În perioada implementării Asigurării obligatorii de sănătate, medicii au început să călătorească mai mult peste hotare pentru stagiere. Așa ei au început să observe, că majoritatea spitalelor internaționale utilizează haine de unica folosință, adică ceea, ce oferea producătorul din Moldova. Directorul “Celeritas”, la rândul ei, auzind răspunsuri negative, nu a renunțat la activitatea ei și a decis să participe la expoziția specializată «MoldMedizin & MoldDent», unde produsele ei au trezit interesul specialiștilor. Așa au apărut primele comenzi de la instituțiile de sănătate publice și private.


celeritas 09Cu timpul a devenit clar faptul că nevoia de produse de folosință unică sau/și de scurtă durată este în toată Moldova și nu doar în instituțiile de sănătate. În prezent, firma colaborează cu saloanele de frumusețe, frizerii, centrele cosmetologice, instituțiile din domeniul sportiv, odihnă și distracții, firmele din industriile alimentară, farmaceurică și chimică, localurile, companiile de vânzări, industria hotelieră, centrele de prestare a serviciilor de uz casnic.


Procesul de producție a articolelor de unica folosință din materiale non-țesute funcționează bine și, după spusele Larisei Plugaru, permite “oferirea serviciilor de calitate clienților din diferite domenii”. Procesul de realizare decurge în două etape: coaserea (la utilizarea materialului non-țesut “meltblown”) și sterilizarea seturilor. Pentru aceasta, “Celeritas” dispune de utilaje diferite de producție (de rulare a materialului, tăiere și ambalare pentru sterilizare, mașine de cusut, clape auto).


celeritas 08La ce preț sunt articolele executate? “Produsele “Celeritas” sunt  aproximativ de două ori mai ieftine decât cele importate ,“de firmă”, dar nu sunt cu mult mai scumpe decât cele produse în China. Prețurile noastre pot fi explicate prin faptul că noi folosim materiale de calitate de la un producător turc, care își exportă țesăturile în toată lumea. Da, în comparație cu ceea ce produc producătorii internaționali, seturile noastre sunt mai simple, dar corespund, totuși, cerințelor de sterilitate pentru articole de sănătate și satisfac cererea consumatorilor. Cred că produsele noastre îi ajut pe medici și pacienți în operații și în perioada de după aceasta”, - spune Larisa Plugaru.


Ea afirmă că scopul de bază al firmei este de a-și lărgi producția. “Mereu încercăm să satisfacem complet cerințele clienților. Astfel, realizăm comenzi neobișnuite de produse sterile, luând în considerare specificul activității. Îi ajutăm pe clienți să aleagă articole potrivite și propunem diferite combinații pentru utilizarea lor Celeritas 1practică. Puterea de realizare nu este maximă, folosim doar 40% din capacitățile noastre. Anul trecut volumul de producție s a mărit cu  9-10% , asta în prezența concurenților internaționali. Anul curent, însă, nu cred că vom obţine creştere, şi asta  din cauza crizei economice”.


În prezent, “Celeritas” este rezident al parcului industrial Tracom.


În plus, pentru a mări volumul de vânzări, “ Celeritas”, prin intermediul programului BAS “Femeile și business”, a creat siteul companiei, unde sunt descrise în detalii produsele oferite.

 


Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика