Duminică, 20 Septembrie 2015 12:53

Piscinele lui Dumitru Eșanu

bs15La început a fost Spania. Timp de șapte ani Dumitru Eșanu a lucrat în această țară. Șapte ani a construit piscine în Spania. Iar când, în urmă cu patru ani, s-a întors în Moldova, și-a deschis propria companie, „Delfi Azur” – construcția și întreținerea de piscine. În această afacere a investit toate resursele pe care le-a obținut din munca din străinătate, plus grantul primit de la stat. Cu ajutorul programului „PARE 1+1”, Dumitru Eșanu a primit 200 de mii de lei ca și ajutor nerambursabil pentru deschiderea afacerii proprii.


„În majoritate, comenzile vin de la persoane fizice, - spune Dumitru Eșanu. – De asemenea, a fost hotărât ca în fiecare centru raional să fie amenajată câte o piscină publică, asemănătoare cu un aquapark. Compania mea a primit o comandă de construcție în Ungheni a unui complex alcătuit din patru piscine, cu o capacitate totală de 1.2 mii de metri cubi de apă. Actualmente, acesta este cel mai mare aquapark raional. Am finisat deja amenajarea a două piscine, cu dimensiunile de 15×30 metri și bs1012×25m. Cât despre clienții particulari, de regulă, aceștia comandă piscine mici, pătrate, cu dimensiunea de 3×6 sau 4×8m. Cu o adâncime de un metru și jumătate, volumul acestora este de 25-48 metri cubi de apă”. Acesta este tipul de piscine recreaționale, în ele nu vei putea înota în stil sportiv, dar, cu siguranță, te poți relaxa și savura înotul.


Dimensiunile mici ale piscinelor private sunt determinate, în primul rând, de preț. Cea mai „ieftină” piscină costă 7 mii de euro. În al doilea rând, de dimensiunile reduse ale zonelor adiacente casei. Există și piscine foarte mici, cu o adâncime de 20 cm și pietriș aruncat pe fund, destinate clătirii picioarelor după saună. „Piscinele pătrate sunt mai ieftine decât cele în formă de semicerc sau ovale, - explică Dumitru Eșanu, - dat fiind faptul că fiecare curbă îngreunează lucrul meșterului, care decorează partea de jos a piscinei cu mozaic sau gresie”.


bs07Cu toate acestea, cele mai costisitoare piscine nu sunt cele rotunde sau ovale, ci „revărsate”, când apa din piscină se scurge peste punte și se prelinge pe teritoriul întregii piscine, acoperite cu gratii. „Este foarte scumpă, - continuă Dumitru Eșanu, - deoarece, practic, înclude două piscine, este foarte costisitoare cimentarea și este foarte complicat și scump sistemul de livrare a apei. O altă complexitate constă în amenajarea barelor de protecție perfect aliniate. Această procedură are loc noaptea cu ajutorul laserului. De regulă, sunt comandate gratii albe, din plastic. Însă, recent, am amenajat, cred că, prima piscină din Moldova cu gratii metalice din oțel inoxidabil. Costul acesteia a fost de 100 euro pe metru liniar”. Ca rezultat, doar aceste gratii exterioare vor costa câteva mii de euro.


În general, toate chestiile adiționale cresc prețul final al piscinei. Dacă vrea clientul o cascadă artificială, îl va costa cu o mie de euro în plus. Dacă piscina are nevoie de jacuzzi, aceasta va fi mai scumpă cu 800 de euro. Alții preferă refluxul. Acesta este creat cu ajutorul unei pompe masive, care pompează apa în piscină. Cu ajutorul acestui sistem de reflux, poți fi purtat de apă toată ziua – stai culcat pe presiunea apei ca pe o pernă.


„Dacă e să vorbim despre specificul autohton de construcție a piscinelor, - continuă directorul Delfi Azur, - atunci îl pot compara doar bs11cu experiența mea de muncă din Spania. În Moldova utilizez doar 60% din materialele pe care le foloseam în Spania. Acolo toate materialele sunt de producție locală. La noi, evident, o mare parte sunt de import. Aproximativ 40% - producție chineză sau turcească. Însă, acest lucru nu presupune faptul că materialele sunt de proastă calitate. În piscina mea am utilizat mozaic chinez, ieftin, pentru finisaj – 8 euro pentru metru pătrat. Aproximativ 80-90% dintre piscinele moldovenești conțin acest tip de mozaic. Cel spaniol costă 20-40 de euro pentru metru pătrat. Diferența este una considerabilă. Pentru a economisi substanțial în finisajul piscinei, poate fi utilizat un linoleum albastru special pentru piscine. Acesta este ermetic și se va menține pentru mult timp, fiindu-i „frică” doar de obiectele ascuțite. Iar piscina asamblată cu un astfel de linoleum costă cu 1000-1500 de euro mai puțin”.

bs12


„Conform calculelor mele, în Moldova sunt construite anual 120-140 de piscine private, - continuă Dumitru Eșanu. – Deseori, sunt comandate piscine pentru că „are și vecinul”. Și, de regulă, se comandă o piscină mai mare ca la vecin. Au fost și cazuri în care, văzând că vecinul a construit o piscină mai mare, suntem chemați: „extindeți-mi piscina, ca să fie mai mare decât cea construită de vecin”. Este imposibil să mărești o piscină – aceasta se construiește monolit, aidoma căzilor, iar dacă va fi extinsă, vor apărea crăpături. Singura soluție în acest caz ar fi să utilizezi linoleumul albastru.


bs06Când am început să construiesc piscine în Moldova, în primul an am amenajat două. Ulterior, însă, am și încetat să le număr. Sunt foarte multe comenzi pentru a reface munca altora. De exemplu, vine comanda – să terminăm construcția de piscină. Piscina, în sine, există, dar nu are țevile asamblate. Sau sunt asamblate, însă niște simple conducte de apă. Motorul, care pompează apa, le va rupe în câteva secunde, - el creează presiune în țevi de până la 6-8 atmosfere. În acest caz sunt necesare țevi speciale, trainice, pentru construcții hidrografice”.


„Delfi Azur” a construit piscine în întreaga țară – Nisporeni, Bălți, Ungheni, Șoldănești, Căușeni. Au existat și comenzi din sate. „Apropo, în Spania, în fiecare sat este câte o piscină publică”, - remarcă Dumitru Eșanu.


Fiind întrebat despre numărul de persoane care lucrează în compania sa, Dumitru Eșanu a ezitat să răspundă: „Vin oameni, lucrează puțin, apoi dispar pe 3-4 luni – pleacă undeva la lucru în străinătate și revin, se reangajează”.


bs02Pe lângă construcții, „Delfi Azur” oferă servicii de întreținere a piscinelor. Prețul pornește de la 50 de euro lunar. În acest preț sunt incluse și produsele de curățenie necesare. Cel mai des sunt curățite filtrele – în piscinele publice acest proces trebuie realizat zilnic. În cele private – de 2-3 ori pe săptămână. Cel mai neplăcut lucru constă în curățarea piscinei cu un aspirator special. Pe fundul oricărei piscine se sedimentează diferite tipuri de murdărie. Și trebuie să manevrezi atent țeava aspiratorului, pentru a evita ridicarea noroiului. Acest proces durează în jur de o oră, iar în tot acest timp trebuie să urmărești apa strălucitoare, fapt care are o influență negativa asupra ochilor.


„În urmă cu trei-patru ani, existau multe comenzi de întreținere a piscinelor, - continuă directorul Delfi Azur. – Acum, însă, numărul lor s-a redus în mod considerabil. Chiar și proprietarii îndestulați încearcă să economisească – curăță singuri filtrele.


Piscina se construiește timp de o lună. În Spania construiam piscine și timp de o săptămână. Există două cauze ale acestui fapt: în Spania clima este diferită, acolo nu există astfel de cerințe riguroare pentru protecția piscinei și sunt utilizate alte tehnologii. Astfel, în loc de ciment este utilizată o cărămidă specială. Din astfel de cărămidă am construit o singură piscină în Moldova – clienții sunt reticenți la acest material. Ei consideră cimentul mult mai sigur. Dar dacă am utiliza acest tip de cărămidă, am fi putut construi o piscină în 10 zile”.

 


Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика