Duminică, 06 Septembrie 2015 16:21

În așa încălțăminte rămâne doar să dansezi

pantofi SeulMica întreprindere “Priap” își orientează activitatea spre producerea încălțămintei pentru dansuri populare și balet. La prima vedere, este o piață destul de mică și pare neatrăgătoare. Însă, la o abordare corectă, afacerea poate să aducă succes și profit.

Timp de douăzeci de ani, SRL-ul a reușit să elaboreze tehnologii proprii pentru producerea mărfii specializate, să-și înregistreze brandul “Arina” și să deschidă un magazin specializat în centrul Chișinăului. Cu alte cuvinte, întreprinderea a reușit să ocupe o poziție fermă pe piața Moldovei și să-și comercializeze produsele în străinătate. De exemplu, În România, unde grupurile de dansuri (populare și de balet) sunt mai cunoscute, produsele sub marca comercială “Arina” sunt bine răspândite. Acest fapt poate fi confirmat de două magazine de firmă, aflate în nordul României.

Fondatorul afacerii de încălțăminte, cizmar după profesie, Victor Seul, a povestit pentru mybusiness.md că și-a deschis afacerea în anul 1993, care pe atunci era o cizmărie. Chiar și în acea perioadă meșterul primea din când în când comenzi pantofi4de producere a încălțămintei de dans. “O perioadă lungă de timp nici nu mă gândeam să-mi deschid o afacere. După, însă, am realizat că această nișă este liberă pe piața Chișinăului”, - povestește directorul SRL “Priap” Victor Seul.
 
Așa, din 1996 el a început să coase încălțămintea pentru dansuri. Drept rezultat, a deschis atelierul specializat, transformat după într-o afacere de familie. În prezent, acolo lucrează soția sa Svetlana și fiica Arina – cu toții sunt ocupați de procesul de producție și de promovare a mărfurilor.

Victor Seul recunoaște, că nu are nici o legătură cu dansuri. “Suntem cizmari, cărora le plac dansurile și care cunosc secretele coaserii corecte a încălțămintei pentru acestea. Așa pantofi nu pot fi utilizați zilnic. Ei au o talpă mai moale, pentru a-i ușura dansatorului mișcările pe  parchetul laminat. Talpa trebuie fi cusută manual, pentru a suporta ritmul. În afară de aceasta, încălțămintea de dans are nevoie de o platformă de lemn.

pantofi3Lumea dansurilor este pretențioasă, mai ales în privnța încălțămintei. Modelele din deceniul anterior sunt la fel ca și cele moderne. Unele aspecte tehnologice se mai pot schimba, însă fasonul și cerințele rămân la fel. Pe parcursul activității, coseam doar modele deja testate. Iar în 20 de ani am reușit să captăm multă experiență în domeniu”.

Victor Seul afirmă, că atelierul s-a format în baza comenzilor individuale. “Lumea dansurilor Moldovei este una mică. Astfel, deodată am înțeles principiul: dacă voi face prost încălțămintea pentru un client, al doilea nu va mai veni. Așa, ceream de la primii clienți mai multe delatii: dacă încălțămintea a fost comodă, dacă materialul a fost de calitate, unde aș putea shimba ceva”.

Informația despre atelierul din Chișinău de producere a încălțămintei de calitate pentru dansuri s-a răspândit repede. Victor a început să frecventeze concursurile de dans, pentru a înțelege mai bine nevoile participanților. Tot acolo comunica și cu antrenorii și propunea modele noi de încălțăminte. Atenția deosebită pentru clienți a adus rezultate: întreprinderea primea tot mai multe comenzi, a crescut și puterea de producție. Așa a apărut și întrebarea de procurare a utilajelor, achiziționate în anul 2008 (“au fost tehnologii germane”). După, au angajat mai mulți lucrători (au fost create șase locuri de muncă). Cât despre promovarea produsului, Victor a remarcat că folosește rețele de socializare, dar dansatorul are nevoie să probeze marfa. Astfel, încă în 1996, odată cu lansarea afacerii, a fost deschis și primul magazin în Chișinău. pantofi1

În prezent, sortimentul “Arina” include diverse modele pentru dansuri latine (pentru copii și adulți) și încălțămintea (pantofi și cizme) pentru dansuri populare (pentru repetiții și concursuri). Prețul variază între 500 și 600 de lei. Un astfel de raport între calitate și preț atrage tot mai mulți clienți din lumea dansurilor.

Cât despre materia primă utilizată, Victor Seul a remarcat că pielea, cleiul, tocul, talpa și acesoriile sunt aduse din străinătate. În Moldova nu poți procura materiale necesare. De exemplu, pielea naturală este achiziționată în Italia, pe când tocul este din Turcia.

 “Sunt cazuri, când clientul nu ne înțelege, când spunem că facem articole “la ccomandă”. El, din greșeală, crede că facem talpa individual pentru fiecare picior, iar după se coase și modelul. pantofi2Noi ne grăbim să-I explicăm că, în așa caz, prețul s-ar majora până la 300 de euro. Iar faptul că facem “la comandă” înseamnă că vom realiza orice model din catalogul nostru în cazul în care dispunem de materialul necesar”, - a adăugat Nichita Seul, răspunzător de partea financiară a afacerii.

La întrebarea despre influeța crizei economice asupra dezvoltării afacerii, Victor Seul a răspuns: “Am simțit deodată, cum introducerea în 2005 a embargoului rus asupra vinurilor a influențat și grupurile de dans din Moldova. Doar acestea sunt, în majoritatea cazurilor, sponsorizate de companiile de vinuri. Micile întreprinderi supraviețuiesc din greu crizele. În așa cazuri, noi încercăm să fim cu un pas înainte. Așa am găsit alte piețe de desfacere, parteneri de pantofi5încredere de peste hotare. Totul, pentru a nu depinde doar de piața noastră. Pentru moment, ne orientăm spre România, unde dansurile sunt mai răspândite și, respectiv, cererea pentru încălțăminte este ridicată. De exemplu, în prezent ne ocupăm de producerea unei noi linii de încălțăminte pentru stilurile de dans afro-americane, care includ și lupte”, - a explicat Victor. După, zâmbind, a adăugat: “Este o tendință răspândită în SUA și România. În Moldova ea încă nu a ajuns”.

În afară de încălțăminte pentru dansuri, “Priap” mai produce și curele largi națioanle (chimir) pentru muzicieni.
 
Pe poză: Victor Seul (în partea dreaptă) și Nichita Seul (în partea stângă)Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика