CE 1160x100 4 2

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Joi, 05 Mai 2011 03:00

La Uzina de tractoare din Chişinău se aşteaptă schimbări esenţiale

Potrivit informaţiilor de care dispune „MB”, pe 12 mai a avut loc Adunarea anuală a acţionarilor SA „Tracom”, în cadrul căreea a fost luată o decizie care schimbă principial situaţia la toate întreprinderile care anterior constituiau Uzina de tractoare din Chişinău.

Să amintim istoricul acestei probleme. În anul 1995 a fost luată decizia de a crea în baza Uzinei de tractoare din Chişinău societatea pe acţiuni „Uzina de tractoare TRACOM” SA. Sub această denumire întreprinderea este cunoscută până în prezent. Totodată, din componenţa uzinei au fost scoase 5 întreprinderi, care au început să colaboreze cu ea în bază de contract. În anul 1998 din componenţa societăţii pe acţinui au fost scoase încă 4 întreprinderi.

Astfel, în calitate de întreprinderi de sine stătătoare au început să activeze fostele secţii ale Uzinei de tractoare din Chişinău, care în afară de comenzile pentru beneficiarul de bază - SA „Tracom – aveau posibilitatea să colaboreze şi cu alţi agenţi economici. De menţionat, că toată infrastructura aparţinea SA „Tracom”, care era responsabilă pentru asigurarea tuturor celorlalte întreprinderi cu serviciile necesare – de la aprovizionarea cu energie şi apă, până la evacuarea deşeurilor. În acel moment, un asemenea model de organizare părea a fi cel mai potrivit.

De menţionat, că statul deţine în capitalul acţionar al SA „Tracom” aproape 93 la sută, iar în celelalte nouă întreprinderi – de la 62 până la 98 la sută. Astfel, a fost creată asociaţia de producţie „Uzina de tractoare din Chişinău”.

Însă încercările de a pune pe roate producţia de tractoare, inclusiv prin crearea unei întreprinderi mixte cu Uzina de tractoare din Minsk, au eşuat şi către anul 2009 practic toate întreprinderile asociaţiei au început să genereze pierderi şi să se decapitalizeze.
În această situaţie, conducerea Ministerului Economiei s-a adresat după ajutor experţilor Băncii Mondiale, care au elaborat un studiu de fezabilitate pentru a scoate asociaţia din criză. Esenţa acestui studiu consta în crearea în baza fostei Uzine de tractoare din Chişinău a unui parc industrial.

La baza principiilor de activitate a acestui parc vor sta lansarea unor capacităţi de producţie noi, atragerea maximală a tehnologiilor inovaţionale şi implementarea utilajului modern.

Concomitent, Ministerul Economiei a început pregătirea concursurilor investiţionale privind vânzarea pachetelor de acţiuni deţinute de stat în celelalte 9 întreprinderi ale Uzinei de tractoare din Chişinău. În prezent, sunt elaborate sarcinile tehnice, iar una din condiţii este ca aceste întreprinderi să facă parte din parcul industrial în calitate de rezidenţi.

Potrivit calculelor studiului de fezabilitate, crearea parcului industrial va oferi minimum 1000 de locuri noi de muncă. Se preconizează că volumul vânzărilor pe parcursul activităţii parcului (30 de ani) va atinge 442,0 milioane de euro, iar impozitele şi taxele achitate se vor cifra la peste 117 milioane de euro.

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика