CE 1160x100 4 2

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Miercuri, 20 Aprilie 2011 03:00

Nebunia curajoşilor: 3 în 1

Pe timp de criză economică majoritatea companiilor preferă să treacă în defensivă şi să-şi sisteze dezvoltarea. Doar unele companii consideră că criza oferă o şansă pentru salt.

Asemenea „piste de decolare”, despre care vom relata mai amănunţit, s-au intersectat zilele trecute în Convention Center al hotelului „Leogrand”, din Chişinău.

Nebunia curajoşilor: 3 în 1În perioada 1-3 aprilie aici s-a desfăşurat Expoziţia de turism „Tour-exibition 2011”.

Publicul s-a deprins că toate expoziţiile din Moldova se desfăşoară la „Moldexpo”, însă statistica unicului, probabil, „dublicat” al expoziţiilor de construcţie „Moldconstruct” şi „CityBuild” (se desfăşoară în Manejul de atletism) denotă faptul că lista companiilor participante coincide aproape în jumătate. Aceasta oferă consumatorilor posibilitatea să se familiarizeze în condiţii compacte cu un număr mare de oferte.

Cât priveşte domeniul turistic, aici situaţia este mai complicată. În afară de cele circa 300 de firme de turism, aceste expoziţii cuprind, de asemenea, hotelurile, restaurantele, transportatorii (inclusiv aerieni şi rent-a-car), companiile de asigurări, mănăstirile şi beciurile “drumului vinului”, mass-media şi agenţiile de publicitate, subiecţii turismului rural, ecologic şi alte multiple direcţii care determină turismul de intrare, de ieşire şi cel intern.

Şi dacă cu turismul de ieşire lucrurile stau relativ bine, cu celelalte două forme există probleme serioase.
“În Ungaria, la fel ca în Moldova, nu există mare, însă în anul trecut ţara noastră cu o populaţie de 10 milioane de persoane a fost vizitată de 31 de milioane de străini, inclusiv 19 milioane de turişti, care au cheltuit pe teritoriul nostru aproape 4 miliarde de euro”, a menţionat în cadrul ceremoniei de deschidere a Expoziţiei „Tour-exibition 2011” Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Ungariei în Republica Moldova, Gyorgy Varga.

Pentru comparaţie, Moldova cu o populaţie de 3,5 milioane de persoane, în anul 2010 a fost vizitată de 161,8 mii de cetăţeni străini, care potrivit calculelor Forului Economic de la Davos, au cheltuit circa 80 de milioane de dolari SUA. De menţionat, că doar 8,2 mii de cetăţeni străini au intrat pe teritoriul Moldovei prin intermediul firmelor de turism şi pot fi consideraţi turişti organizaţi. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, Produsul Intern Brut al Moldovei, în anul 2010, a constituit 71 849 milioane de lei sau 4,26 de miliarde de euro, conform cursului curent al Băncii Naţionale. De aceea, în mod evident “turiştii” de toate felurile au loc de extindere şi asemenea expoziţii ar trebuie să reprezinte un imbold pentru dezvoltarea industriei turismului.

În al doilea rând. Expoziţia “Tour-exibition 2011” a fost organizată de publicaţia săptămânală „Tur-gazeta”, care în cadrul acţiunii şi-a prezentat primul său număr. „Tur-gazeta” este o publicaţie specializată voluminoasă, destinată atât profesioniştilor din domeniul turistic, cât şi amatorilor de a călători. Publicaţia va fi difuzată gratis, prin sampling, inclusiv la bordurile aeronavelor moldoveneşti.

Cea dea treia noutate a expoziţiei a devenit compania de turism „Tur-magazin”, care s-a lansat în calitate de operator de turism spre destinaţia elenă. Compania intenţionează să deschidă curse charter spre insula Creta şi peninsula Halkidiki. În calitate de partener va fi puternica companie greacă „Mouzenidis-travel”, care, de asemenea, a participat la expoziţia din Moldova.

www.tur-gazeta.md

www.tur-magazin.md

www.mouzenidis-travel.ru

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика