Duminică, 23 August 2015 19:55

Biscuiții din Moldova au câștigat o stea la Great Taste Awards

IMG 2066 1Puține afaceri de start-up ale industriei alimentare din Moldova se pot mândri de faptul că din primele luni de existență au reușit să cucerească inimile și stomacurile gurmanzilor internaționali. Însă compania City Bakeries, care produce biscuiți la bere și vin numiți Matei, a reușit să o facă.

“Noi căutam pe internet idei de promovare a produsului nostru. Așa am aflat de concursul anual internațional Great Taste Awards. Am aplicat. În mai am mers în Timișoara pentru a transmite prin avion în Londra câteva pachete de biscuiți. După, în iulie, am aflat că produsul nostru a primit o stea în categoria Snaks-uri”, - povestește unul din cei doi fondatori ai companiei Radu Voina.

Ideea de deschidere a afacerii pentru a coace produse de panificație i-a venit lui Radu și colegului său Andrian Trestianu în anul 2013. Pe atunci tinerii, fiind ingineri, vedeau în patiserie un hobby. Dar, făcând un popas la o cofetărie în timpul călătoriei lor în România au decis să-și deschidă o afacere și să producă capodobere din făină.

După ce s-au întors în Moldova, Radu și Andrian au mers în Camera Înregistrării de Stat pentru a-și înregistra firma City Bakeries.

Dar procesul de deschidere a afacerii s-a adeverit a fi mult mai complicat decât se așteptau antreprenorii. “În Chișinău, mai ales în centru, prețurile de închiriere a încăperilor sunt exagerate, - continua Radu. – Nici nu am vrut să luăm ceva la marginea orașului. Am decis să găsim o alternativă patiseriei noastre. Am început să experimentăm și, după câteva încercări, am creat Matei”.

IMG 2063Au alcătuit denumirea repede. Tinerii au vrut ceva simplu dar interesant. De la bun început au renunțat la denumiri ciudate și fictive. Radu și Andrian doreau să-și personalizeze produsul și au decis ca numele acestuia trebuie să  fie “ real”. Radu, fiind pe jumătate ungur, des pleca în Budapești, unde unul din cele mai răspândite nume este Matthias. Li s-a părut interesant, iar adoptat la limba română aduce aminte de personajul Biblic Matei. “Moldova e o țară religioasă. Deși nu suntem adepții religiei, consider că această asociație i-a creat produsului nostru o imagine pozitivă”, - a adăugat Andrian.

City Bakeries abea își modelează piața de desfacere. Acum ea este reprezentată de câteva baruri și magazine pentru vânzarea produsului și câteva expoziții pentru promovarea lui. În același timp brutarii nu doresc să-și facă marfa accesibilă. “Vedem în Matei un produs de calitatea premium. El este natural, fabricat din făină, ouă, drojdii și lapte de oaie. Ingredientele sunt procurate de la fermieri, ale căror produse sunt de cea mai înaltă calitate. Prețul, la fel, am ales să fie corespunzător -  17 lei pentru un pachet de 70 grame”.

Ambalajul Matei este foarte simplu. Antreprenorii au ales un pachet transparent,  pentru a arăta clienților conținutul, și o etichetă deasupra cu denumirea produsului și o imagine desenată de Radu. City Bakeries produce trei tipuri de biscuiți – standard, picanți și light. Diferența poate fi imediat observată prin ambalaj. Astfel, cei picanți au o nuanță roșie, pe când cei lights au o culoare translucidă.

IMG 2062Antreprenorii acordă o atenție specială și părții financiare a afacerii. În total, ei au investit din resurse proprii 15 000 euro, din care a fost achiziționate utilaje din Italia. Iar unele aparate au fost proiectate cu mâini proprii. “Aveam o problemă cu utilajul de predare a formei biscuiților. La fel nu ne-au ajuns bani pentru mașina de întins aluatul. Astfel, am decis să le facem noi”, - își aduce aminte Andrian.

Dar conducerea firmei și proiectarea utilajelor sunt doar o parte din ocupațiile buisnessmenilor. Radu e responsabil de relațiile cu clienții și promovarea biscuiților, pe când Andrian se ocupă de procesul de producție. “La fel noi suntem pentru firma noastră contabili, ingineri, meșteri și femei de serviciu”, - zâmbește Radu.

După ce au primit o stea la Great Taste Awards, tinerii au început să lucreze cu mai multă pasiune. Acum ei planifică să filmeze un video publicitar, unde protagonistul va fi o oiță, care va fi postat pe rețele de socializare. În viitor City Bakeries dorește să-și vândă produsele în Europa.

Autor: Natalia FominaArticol scris pentru MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика