Luni, 31 August 2015 07:54

În Orhei se produc piese pentru avioanele „Su” și se duc tratative cu „Boeing”

aspa03Uzina constructoare de mașini din Orhei, „ASPA, este o întreprindere inedită pentru Moldova contemporană: ea produce componente pentru avioanele militare rusești „Su”.

aspa02„Întreprinderea noastră a fost creată în anul 1972 pentru producția pieselor pentru sistemele de combustibil ale avioanelor din seria Mig”, - spune directorul adjunct pe producție, Iurie Litvinciuc. Colaborarea cu clientul rus a continuat și după căderea URSS. „În anul 2004 am semnat primele contracte cu întreprinderea  „Saliut”, - continuă Iurie Litvinciuc. – Astăzi, aceste contracte ne asigură 55% din producție”. Este vorba despre aceleași piese pentru sistemele de combustibil ale motoarelor de avion, precum și pentru centralele electrice la generarea de energie electrică. Aceste centrale electrice sunt aceleasi motoare de avioane, care au depășit norma de ore de utilizare și au fost montate la întreprinderile civile.


aspa07„Noi producem și scule de așchiere pentru industria aviatică, îndeosebi brose, care la exterior se aseamănă cu un ferăstrău gros, realizat din oțel rapid de înaltă calitate. Aceste scule sunt utilizate pentru producția de turbine de aviație. Producem și alte piese, per ansamblu sunt pentru industria aviatică”, - spune Iurii Litvinciuc.

Semnând contractul în anul 2004, „Saliut” a realizat o verificare generală a întreprinderii, s-a convins de calitatea înaltă a procesului de producție, a aprobat piesele de tip șablon și a plasat prima comanda la „ASPA”. Prima specificație a constat din 33 de poziții – piese pentru sistemele aviatice. „Iar astăzi, la comanda venită de la „Saliut”, noi producem 350 de unități”, - continuă Iurie Litvinciuc. Unele piese nu se modifică din anii ‘80 ai secolului trecut, dar Iurii Litvinciuc i-a arătat reporterului MyBusiness.md o listă tapată cu litere mici, care conține 107 de unități totalmente noi.

”Saliut are cheltuieli mari pe valoare adăugată, - spune directorul adjunct, - și, reducând costurile de producție, ei plasează unele comenzi la întreprinderile străine, asemanătoare cu a noastră – în Moldova, Belarus și Ucraina. Însă, nu știu care sunt relațiile actuale cu Ucraina”.

aspa13Metalul necesar pentru realizarea comenzii venite de la ”Saliut” ASPA îl primește de la client – cu acordul verificare și cu tratamentul termic complet. „Metalul, - explică Iurii Litvinciuc, - ajunge cu avionul din Rusia. Pe cale aeriană livrăm si producția finală. Noi producem piese mici, astfel o comandă de câteva milioane de ruble poate fi amplasată într-o cutie cu capacitatea de zeci de kilograme. Este mai costisitor să transporți această marfă cu mașina, decât cu avionul”.

Cealaltă parte a producției „ASPA” vizează întreprinderi ruse din industria aviatică și comenzi unice din partea firmelor europene. Pentru aceste comenzi, „ASPA” procură personal metalul. În particular, de la compania austriacă „Böhler” este procurat oțelul de înaltă calitate, obținut pe bază de tehnologii de microparticule. Datorită acestor tehnologii, oțelul are o structură omogenă, aspect care contribuie la creșterea durabilității instrumentului. În mare parte, cum a fost spus și mai devreme, comenzile se referă la producția de broșe – instrumente cu lungimea de aspa0530-40 centimetri. „Am început colaborarea cu fabrica din Omsk - spune domnul Iurie, - le-am livrat 100 de broșe. Acum negociem al doilea contract – vor să comande 260 de unități. Al patrulea an consecutiv colaborăm cu uzina constructoare de mașini  din Naro-Fominsk – anual, pe lângă celelalte comenzi, ei procură de la noi peste 600 de broșe.

O companie din Rybinsk, regiunea Iaroslavl, își manifestă interesul pentru producția „ASPA” – a comandat 5 broșe pentru producția turbinelor de „Superjet”-uri, avioane de pasageri. Broșele au trecut testarea și Rybinsk a semnat un contract pentru încă 80 de astfel de produse.

Între anii 2004-2012 „ASPA” a colaborat activ cu o firmă germană mare. „Nemții erau mulțumiți de calitatea produselor și de încadrarea în deadline-urile stabilite de aspa11contract și volumele de comenzi continuau să crească, - continuă Iurii Litvinciuc, - apoi, însă, din cauza crizei, le-a scăzut drastic producția și nemții au încheiat colaborarea”.

Dar „ASPA” nu s-a lăsat bătută și, în ultimii doi ani, participă activ la expozițiile internaționale, străduindu-se să găsească clienți noi.

Pe parcursul anului trecut, „ASPA” a participat la trei expoziții din Germania. „Am fost chiar și la o expoziție în SUA, - precizează Iurii Litvinciuc. – Acum ne pregătim să plecăm în Cehia la expoziția dedicată prelucrării metalului. În urma expozițiilor din Germania, am primit foarte multe cereri, însă nu am rezistat concurenței de preț, chiar dacă am primit câteva comenzi foarte bune”. La noi este mai ieftină forța de muncă, însă în Occident tehnologiile de producție sunt mai moderne –  de exemplu utilizarea de mașini industriale cu o capacitate de producție foarte mare, aspect care, în cele din urmă, este mai avantajos, decât utilizarea forței de muncă ieftine din altă țară.

aspa04În măsura posibilităților, „ASPA” realizează modernizarea utilajelor. În principalul spațiu de lucru, cu suprafața totală de 2 mii m2 sunt instalate câteva zeci de mașini unelte de înaltă calitate, însă majoritatea a fost produsă la finalul anilor ’80. „ASPA” a început modernizarea utilajelor din anul 2007, procurând o mașină uneltă cu CNC (control numeric). În primul rând, au procurat din Elveția un centru de prelucrare , iar mai târziu au cumpărat 4 mașini unelte din Taiwan. În luna octombrie vor mai fi livrate 2 astfel de mașini din Taiwan. „Planificăm să procurăm o mașină de măsurat în 3D, deocamdată alegem furnizorul”, - spune domnul Iurie.

Cât despre forța de muncă, situația este cam rea cu privire la specialiști. Actualmente, în cadrul întreprinderii lucrează aproximativ 180 de persoane. „Angajăm ingineri, - spune Iurii Litvinciuc. – Este nevoie de tehnologi, constructori, proiectanți. Putem oferi loc de trai – pe teritoriul uzinei există un cămin cu șase camera, sau să decontăm chiria unei locuințe. Dar dacă am soluționat cât de cât aspa09problema cu inginerii, atunci este o adevărată catastrofă căutarea de muncitori în domeniu. Acum, la noi vin persoane după absolvirea școlii, ei nu știu nici măcar să citească niște schițe. Înainte acest lucru se învăța la școală, acum îi învățăm noi pe ei și le oferim niște competențe primare. Dar majoritatea, după ce a lucrat 3-4 luni, spune: „Mai bine mă duc undeva la construcții, pentru că aici trebuie să gândești”.

Noi desfășurăm și cursuri de perfecționare: 2-3 luni, 3-4 ori pe săptămână a câte 2 ore, unii specialiști organizează cursuri de gestionare a materialelor, de tipuri de tăiere, de citire a desenelor tehnice ș.a. Cursurile se finalizează cu un examen, în baza rezultatelor căruia lucrătorul poate fi promovat sau poate primi o categorie, dacă e ucenic. Da, se pare că lipsa de specialiști constituie principala noastră problemă. Din această cauză noi renunțăm la unele comenzi importante, deoarece nu dispunem de numărul necesar de specialiști”. Iar dacă ar fi specialiști, „ASPA” ar putea primi comenzi de la marii producători de aeronave – în luna martie, întreprinderea a fost contactată de reprezentanții „Boeing” – americanii analizează posibilitatea plasării unei comenzi pentru scule de așchiere – aceleaș broșe.Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика