Duminică, 23 August 2015 16:35

„Confort”, „clasic” și altele – încălțămintea firmei Potehin

03„Potehin” este un brand moldovenesc de încălțăminte. Acesta a apărut pe piața internă în anul 2005 și, actualmente, dispune de spații de producție cu suprafața de 260 m2, asigurând locuri de muncă pentru 24 de persoane – cizmari, croitorese.

„Noi nu plagiem schițele altora, ci producem încălțăminte originală, - spune directorul firmei, Olga Potehina, - în echipă avem un designer propriu. Desigur, toate schițele le realizăm luând în calcul tendințele modei, urmărim ce fel de încălțăminte se realizează în Ucraina, Italia și Rusia. Însă există anumite restricții – talpa este livrată din Ucraina și toate modelel sunt confecționate anume pentru această talpă. Particularitatea producției naționale de încălțăminte constă în faptul că trebuie să fie făcute foarte multe modele de încălțăminte în partide mici. Dacă pentru producătorul rus este suficient să se limiteze la trei modele de încălțăminte, p07pe care le realizează în mii de exemplare, - explică Olga Potehina, - noi, însă, coasem în jur de 50 de modele, a câte 50 de perechi fiecare. Acesta este specificul businessului nostru și altfel nu va merge, deoarece în țară există puțini cumpărători”.

Totodată, este foarte mare concurența – importul, încălțămintea ieftină din Odesa, precum și producătorii locali, cât se poate de calitativi, de la cei mici la cei mari, cum ar fi „Zorile” sau „Cristina”. După volumul de producție pe piața autohtonă, firma „Potehin” ocupă un loc de mijloc, intermediar.

p12„Atuul” întreprinderii sunt utilajele calitative. „În anul 2005 am început cu vechile mașini de cusut sovietice, - explică Olga Potehina. – Însă, în decursul a patru ani, ne-am modernizat în totalitate producția. La noi găsești mașini de mocasini, în condițiile în care în oraș găsești încă doar 1-2 de astfel de utilaje. Acest fapt este meritul soțului meu, el poate fi numit un adevărat fan al echipamentelor de croitorie și în permanență urmărește noutățile tehnologice din industrie. Deseori, la el apelau și reprezentanți ai firmelor concurente, pentru o consultație”.

Principala regiune de comercializare a încălțămintei cu brandul „Potehin” este municipiul Chișinău. Întreprinderea a deschis trei magazine de firmă în capitală. p10Câțiva antreprenori procură încălțăminte pentru magazinele sale, există și cumpărători angro din alte raioane și orașe ale Moldovei, însă Olga nu știe unde aceștia comercializează încălțămintea „Potehin”, deoarece, pur și simplu, nu a avut ocazia să întrebe.

În sortimentul de producție, firma mizează pe încălțămintea din subcategoria „Confort”, în mod special cea pentru bărbați, dat fiind faptul că moda pentru ea nu se schimbă la fel de des, ca în cazul celei pentru femei. „Confort” – este încălțămintea de zi cu zi”, - explică Olga Potehina. În total, întreprinderea produce patru subcategorii de încălțăminte pentru bărbați – de sport, mocasini, „confort” și cea mai elegantă, „clasic”. Aceleași categorii sunt și pentru încălțămintea de iarnă. „La noi, încălțămintea pentru femei este doar din categoria „confort”. Am renunțat la tocuri și felurite rafinamente de design, - continuă Olga Potehina. – Femeile sunt mai pretențioase și moda feminină se schimbă mult prea repede. p14Dacă moda pentru bărbați paote să fie identică timp de cinci ani, cea pentru femei nu rezistă mai mult de un sezon-două”.

La fel ca și în cazul multor alte tipuri de produse, cererea pentru încălțăminte depinde de sezon. Într-o anumită perioadă se comercializează mai mult mocasinii; în altă perioadă – încălțămintea pentru școală; în perioada de nunți – pantofii eleganți. „Încălțămintea din subcategoria „Confort”, - continuă Olga Potehina, - este solicitată iarna și vara, deoarece condițiile climaterice din țara noastră permit purtarea pantofilor tot anul împrejur. Mulți bărbați procedează astfel”.

Influențează mult cererea fluctuațiile de temperatură. „Când afară e plus un grad, - spune Olga Potehina, - nu sunt cumpărători. Atunci când temperatura a coborât la minus un grad – a început vânzarea. Anul trecut, a fost un caz, când din 4 octombrie s-a răcit brusc vreme. Și au avut de câștigat cei care au reușit să aducă în magazine încălțămintea de iarnă – rafturile erau, pur și simplu, asaltate”.

p16Materialele de producție sunt turcești, ucrainene, italiene și altele – „Potehin” procură de la angrosiștii locali. „Volumele noastre de producție nu ne permit să procurăm direct de la producători”. Firma a încercat să iasă și pe piața europeană – calitatea încălțămintei le permite să concureze cu un întreg șir de branduri cunoscute. Dar prețul final nu este competitiv: la noi este mai ieftină forța de muncă, însă producătorii europeni câștigă în volumele de producție și, în concluzie, încălțămintea lor este mai ieftină.

Dificultatea economică a ultimei perioade de timp constă în scăderea activității de consum. Conform spuselor Olgăi Potehina, scăderea cererii de consum s-a evidențiat în luna decembrie a anului 2014 și se păstrează până în prezent. Procesul de producție a trebuit să fie ajustat astfel, încât să nu fie oprită producția. Situația cu specialiștii de pe piața de muncă din Moldova presupune faptul că la oprirea producției, o parte dintre lucrători pur și simplu nu se va întoare – vor fi atrași rapid de către alte companii. Și nu ai unde să le cauți înlocuitori. „Luna trecută am dat un anunț de angajare, - zice Olga Potehina, - au fost doar două sunete în baza acestuia. În general, am angajat persoane doar în baza recomandărilor, iar în cazul a patru specialiști, recomandate de rude, i-am învățat pe loc”.Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика