Duminică, 28 Decembrie 2014 19:53

În Moldova există mașini SKD

AP01În noiembrie 2014, în cadrul programului USAID, în raioanele republicii au fost plasate 10 mașini de gunoi și câteva unități de altă tehnică urbană. Este curios faptul că o parte dintre aceste mașini au fost importate în Moldova în varianta neasamblată – șasiul din Nijni Novgorod, utilaje din Kiev. Iar de asamblarea lor se ocupă compania autohtonă „Auto-Prezent”.

„Într-adevăr, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională a procurat 10 mașini de gunoi pentru raioanele republicii. Însă, deocamdată, am asamblat doar două dintre ele, - a explicat directorul comercial al „Auto-Prezent”, Andrei Bostan. – Erau mașini de gunoi, cu încărcarea din spate, destinate eurocontainerelor. Alte 8 vehicule, cu încărcarea laterală, destinate containerelor standard de gunoi, au fost asamblate de către altă companie”.

În general, în cadrul acestui proiect, „Auto-Prezent” a asamblat 10 mașini pentru utilitățile publice: 2 mașini de gunoi și 8 mașini de epurare în vid. Pe lângă acestea, comanda includea și asamblarea a 6 gredere ale fabricii „Bryanskii Arsenal”.

AP04„Într-adevăr, echipamentele montate pe partea superioară a șasiului camioanelor le asamblăm în cadrul întreprinderii noastre din Chișinău”, - a explicat Andrei Bostan.

„Noi suntem distribuitori autorizați ai unui șir de fabrici specializate de autovehicule și branduri comerciale – MAZ, GAZ, UAZ, „Bogdan”, a ramurei turcești FORD și a altor”, - își continuă discursul directorul comercial. Întreprinderea dispune de utilajele necesare, iar lucrătorii au fost instruiți în cadrul diverselor companii, al căror distribuitor este „Auto-Prezent”.

În principiu, la „Auto-Prezent           ” este adunat un schelet din specialiști care au activat în cadrul primei Fabrici de Reparații Auto din Chișinău. „De aceea suntem singura întreprindere din țară căreia furnizorii oficiali i-au acordat dreptul de a realiza astfel de lucrări de instalare și montaj, - spune Andrei Bostan. – Astfel, utilajele destinate mașinilor de gunoi și de epurare le-am montat pe șasiul camionului Diesel de talie medie, GAZ-3309, al fabricii din Nijni Novgorod”.

AP10Avantajul tehnicii produse în cadrul spațiului postsovietic constă în faptul că actualul contingent de instalatori și lăcătuși îi cunosc particularitățile. Astfel, ei nu trebuie să fie instruiți suplimentar. Acest aspect facilitează și reduce costurile pentru reparația acestor mașini, precum și pentru deservirea lor.

Grederele, furnizate de Briansk, au fost, de asemenea, asamblate parțial de către compania „Auto-Prezent”. „Ele au fost aduse în varianta semi-asamblată”, - a zis Andrei Bostan. Astfel de livrări de tehnică în varianta „Lego” sunt avantajoase și producătorului, și întreprinderii moldovenești. Pentru fabrica-producător este convenabil faptul că ea nu trebuie să piardă timp cu asamblarea mașinilor. Iar pentru compania moldovenească este avantajos faptul că, astfel, ea este asigurată cu muncă și primește partea sa de câștig din montajul tehnicii. Iar pentru cumpărător este convenabil faptul că mașinile și grederele asamblate din seturile auto din Chișinău sunt mai ieftine decât cele care sunt asamblate în totalitate în cadrul fabricii-producător.

AP07În general, echipamentul de producție și personalul calificat îi permite companiei „Auto-Prezent” să se ocupe de asamblarea SKD a mașinilor și a tehnicii, ai căror distribuitori oficiali sunt. „Distribuitori autorizați, - accentuează Andrei Bostan. – În caz contrar, de exemplu „Bryanskii Arsenal” nu ar avea dreptul să ne furnizeze grederele în varianta neasamblată. Desigur, producătorilor nu le este indiferent cine și cum va asambla mașinile lor. Și nouă ne pasă cum ele vor fi asamblate. Deoarece noi răspundem de garanția lor și de serviciile de montaj. În această ordine de idei, pentru șasiurile GAZ-3309, pe care, conform comenzii USAID, au fost montate mașinile de gunoi și de epurare în vid, granția este de 2 ani. Pentru utilajele comunale, furnizate de compania ucraineană „Budșleahmaș”, garanția este de 12 luni. Dar noi suntem deja dispuși să acordăm și pentru aceste utilaje o garanție de două ori mai mare”, - a remarcat Andrei Bostan.

AP14Conform datelor USAID, mașinile de gunoi procurate de la „Auto-Prezent” au fost trimise în Ștefan Vodă și în Cantemir. Mașinile de epurare – în Edineț, Drochia, Șoldănești, Căușeni, Basarabeasca și Strășeni.

„Dat fiind faptul că noi asamblăm mașini speciale, ca rezultat ele sunt mai ieftine, de aceea noi am și câștigat licitația de furnizare a mașinilor de gunoi și de epurare, - spune Andrei Bostan. – Alți participanți ai licitației au propus mașini finalizate, asamblate în cadrul întreprinderilor-producătoare, o variantă care este mult mai costisitoare. Pe lângă prețurile stabilite am reușit să ne încadrăm și în termenul de livrare prestabilit, care se reducea la o lună. Asamblarea și montarea utilajelor pe șasiurile pregătite a durat o săptămână, iar tehnica în sine a ajuns de la fabrică în aproximativ trei săptămâni”.

Specialiștii de la „Auto-Prezent” consideră că pentru serviciile de comunitate și nu doar le este mai convenabil să procure tehnică nouă și nu cea care a fost deja utilizată. Și nu este vorba de faptul că tehnica nouă dispune de garanție. În Occident, vehiculele utilitare cu o vârstă de trei-patru ani dispun de un grad destul de înalt de uzură a materialelor. Totodată, nu sunt cunoscute condițiile în care ele au fost exploatate și câți stăpâni au schimbat. În orice caz, întreținerea unui astfel de vehicul este mai costisitoare decât a unui nou.

AP12Referindu-se la tehnica care a fost deja exploatată, Andrei Bostan a spus că „Auto-Prezent” se ocupă de montarea utilajelor și pe șasiul comandat. Astfel a fost montată o mașină de curățare a canalelor pe șasiul unui ZIL vechi, la comanda „Apă-Canal” din Edineț. Pe astfel de șasiuri sunt asamblate și utilaje europene. Una dintre comenzile recente consta din montarea pe baza camionului MAZ a unui braț italian pentru încărcarea automată a mărfurilor, fără a fi implicate dispozitive suplimentare.

Cât despre mașinile de gunoi, comandate prin licitația USAID, ele fac parte din categoria unui volum redus de încărcare – doar 8 metri cubi. Pentru raioanele unde ele au fost întreptate acest volum este cât se poate de suficient. Pentru comparație, volumul buncărului mașinii de gunoi poate ajunge la 24 de metri cubi. Astfel de mașini sunt, de regulă, solicitate pentru municipii și pentru raioanele în cadrul cărora sunt amplasate poligoane de gunoi.

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика