Miercuri, 31 Ianuarie 2018 07:58

Un mare program cu planuri grandioase

IMG 8694Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională USAID a lansat oficial un nou Program pentru Reforme Structurale în Moldova (Moldova Structural Reform Program - MSRP). Durata de implementare a acestuia este de patru ani, iar bugetul constituie 11,2 milioane de dolari.
 
“De ce anume patru ani?”, - a întrebat directorul Programului Douglas Muir. După a răspuns: “Un proiect serios nu poate fi implementat într-o zi. Fiul meu cel mare (era vorba despre studierea planetei Marte) a spus o frază surprinzător de înțeleaptă: “Lucruri tari au nevoie de timp”. De fapt, așa și este. Am fost în Moldova acum șapte ani. Locuitorii acestei țări nu observă schimbările care se produc aici. Însă pentru cei, care revin după o perioadă lungă de timp, evoluția iese la suprafață. Au apărut drumuri de înaltă calitate, iar pe străzi vezi mai multe automobile… La fel, schimbările în mediul de afaceri, în legislație, în modul de gândire al întreprinzătorilor și funcționarilor publici, - toate acestea necesită mult efort și timp. Suntem aici pentru a vă ajuta să le reușiți pe toate”.
 
Programul va activa în bază a patru componente de bază: îmbunătățirea mediului de afaceri și crearea condițiilor avantajoase pentru dezvoltarea comerțului, prin sprijinul acordat instituțiilor guvernamentale și sectorului privat în implementarea mecanismelor de liberalizare a comerțului, adoptarea reformelor structurale și de stimulare a afacerilor, precum și îmbunătățirea comunicării strategice dintre actorii sectorului privat și public.

“Comerțul este motorul dezvoltării economiei”, - a spus Muir. - Trebuie să fie implementate componente noi pentru Asycuda, procurate utilaje pentru laboratoare agricole și altele. De exemplu, ar fi bine să fie lansată o aplicație simplificată pentru verificarea rândurilor la punctele de trecere a frontierei între Moldova și țările vecine – România și Ucraina.
Întreprinzătorii până în prezent telefonează vama să întrebe despre numărul de mașini la frontieră”.

Starea mediului de afaceri din țară este clar specificată în raitingurile Doing Business, Moody’s, Top 10 economii competitive ale lumii, etc. Consultanții programului vor analiza aceste indicatoare și vor oferi recomandări pentru rezolvarea celor mai acute probleme.  

“Ne dorim ca în patru ani să ajungem la reforme seriose în legislație”, - a conchis Douglas Muir.

O poziție separată revine Fondului pentru Consolidarea Coridoarelor Comerciale. Acesta reprezintă angajamentul USAID în valoare de 800 mii dolari SUA în formă de investiții, echipamente sau servicii pentru sprijinirea reformelor de facilitare a comerțului. În primul an, Programul va pune bazele Fondului, inclusiv prin realizarea analizei necesităților de echipament și alte investiții care să sporească eficiența și transparența coridoarelor comerciale. 
 IMG 8681
Au salutat lansarea proiectului directorul USAID Moldova Karen Hilliard, ambasadorul Statelor Unite în Moldova James D. Pettit  și ministrul Economiei Chiril Gaburici.

Karen Hilliard a menționat cele mai importante scopuri ale proiectului USAID, printre care se numără crearea economiei de export, reducerea cheltuielilor pentru afaceri și sporirea competitivității produselor moldovenești pe piața europeană.  


Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Statelor Unite James D. Pettit s-a arătat mândru de faptul, că SUA oferă suportul reformelor economice în Moldova, precum se întâmplă din 1992. 

“SUA ajută Moldova să își consolideze legăturile economice cu Europa și să îndeplinească standardele stricte pentru integrarea europeană, inclusiv combaterea corupției, asigurarea transparenței și responsabilității tuturor instituțiilor statului”, - a spus diplomatul.

”Acest eveniment este unul foarte important pentru noi, în contextul implementării reformelor promovate de Guvernul Republicii Moldova. Cred că doar prin eforturi comune putem aduce Europa la noi acasă, prin asigurarea unui nivel înalt de trai al populației, dezvoltarea economiei naționale, creșterea puterii de cumpărare și a competitivității mărfurilor autohtone. Ne bazăm pe sprijinul acordat de progam. Sperăm să eliminăm birocrația pentru a simplifica și moderniza procedurile de import și export”, - a menționat Chiril Gaburici.  IMG 8697

Programul pentru Reforme Structurale este deja al patrulea proiect USAID în țara noastră. Primul a fost lansat în anul 1992 – BIZPRO-Moldova. A urmat BIZTAR, după care și BRITE în valoare de 9 milioane dolari, ajuns la final anul trecut. “Am avut o colaborare fructuoasă cu proiectele anterioare și sperăm să oferim suport noului program”, - a spus directorul executiv AmCham Moldova Mila Malairău.


IMG 8699“Aș ruga ca noul program să acorde o atenție deosebită întreprinderilor mici”, - a specificat directorul executiv al Alianței Întreprinderilor Străine Mici în Moldova (o asociație patronală recent fondată, care unește 40 de companii) Lilia Busuioc. “IMM-urile sunt deosebit de sensibile la schimbări în legislație. Așa, deciziile nepotrivite le pot cauza probleme grave sau falimentul”.

Au vorbit despre necesitatea acordării sprijinului întreprinderilor mici și alți participanți la eveniment. Astfel, am încercat să aflăm mai multe despre planurile noului program referitor la acest subiect într-o discuție cu domnul Douglas Muir.

“Am lucrat în mai multe țări”, - a răspuns directorul Programului. “Și mereu observam aceeași problemă: guvernelor li este greu să înțeleagă, că întreprinderile mici joacă un rol important în economia națională și cer o atenție deosebită. De aceea noi vom avea întâlniri obligatorii cu reprezentanții întreprinderilor mici pentru a le considera problemele prin prisma recomandărilor noastre”.
 

Igor Fomin

Mybusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика