Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 94

Marți, 18 Iunie 2013 16:30

Ecologia cu livrarea la domiciliu

Antreprenor vestit din Moldova Mircea Baciu, răspunzînd în noiembrie anului trecut la întrebările jurnalului nostru, a numit una din orientări de afaceri cu perspectivă livrarea la domiciliu a produselor ”curate”, crescute în găspodăriile casnice.

6-1Și peste jumătate de an astfel de afacere a apărut în Chișinău. Magazin online de livrare a produselor fermiere la domiciliu gastronom.md a fost deschis de Ludmila Zagorodniuc.

Ludmila are diploma de programist. Dar a revizuit conceptele sale despre viață în timpul concediului de maternitate. A avut destul timp pentru a analiza problema în detalii.

”Există o idee confuză, - ne relatează Ludmila, - că toate produsele, crescute de ”bunici” în gospodăriile private sunt organice, deci curate din punct de vedere ecologic. Nu este așa.

Aceste produse sunt curate din exterior, de la vitrol, salpetru, nitrați ș.a. Dar: în Moldova aproape că nu există pământ și fântâni curate. Deaceea produse de carne și lactate organice nu există, iar 95% din ierburi nu sunt ecologice.

Pentru a crește astfel de produse e nevoie de a prelucra pământul pe parcursul a 4-5 ani. La fel trebuie de plantat culturi specale, care extrag din el erbicide și pesticide. Și după de prelucrat cu ser, tinctură de ghimbir etc. Astfel fermerii noștri sunt educați de consultanții europeni, în particular, după programul suedez. În rezultat, în țară există deja 5-6 de gospodării fermiere, cărora 4-5 firme de certificare acreditate internațional pot emite certificate organice, inclusiv până la exportarea produselor în statele Uniunii Europene marcate prin simbolul ”produs ecologic”.

Cu astfel de ferme noi colaborăm.”

În magazinul online al Ludmile Zagorodniuc, în afară de legume, fructe și fructe de pădure, desigur, sunt și alte compartimente. Cu toate acestea toate produsele – cu indicarea numelui fermierului, certificate fitosanitare și veterinare și marca faptului că ”Clientul este în drept să facă cunoștință cu documentarea, care indică securitatea produsului”.

Carnea (rațe, iepuri, pui). Produse lactate (lapte de capră (35 lei/litru) și de vacă (18 lei/litru), brânză, unt ș.a.). Ouă domestice – 30 de lei/10 buc. Miere (65 de lei/kg) și alte produse de apicultură. Pâine nedopsită. Salate organice. Și altele.

”Noi strângem comenzi pe parcursul săptămânii, - ne spune Ludmila. – Sâmbătă trecem pe la fermieri, primim comenzi și le livrăm la adrese indicate. Nu păstrăm nimic. Livrarea la o comandă ce depășește suma de 200 de lei este gratuită”.

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика