Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

Duminică, 16 August 2015 16:36

10 startup-uri ecologice. Cine va pleca la Amsterdam?

Eco PaperÎn Chișinău s-a desfășurat finala națională a celui mai mare concurs din Europa de idei de business în domeniul tehnologiilor nepoluante, „ClimateLaunchpad 2015”. Anul acesta, concursul se organizează pentru a doua oară. și va avea drept participanți startup-uri din 28 de țări.


Concursul în sine este destinat căutării de talente și transformării ideilor lor într-o afacere de succes. Și este bine cunosut faptul că densa populație a Europei este de mulți ani preocupată de ecologia mediului înconjurător și de tehnologiile nepoluante.
În Moldova, cele 10 echipe selectate pentru participarea în cadrul finalei concursului au urmat un curs de pregătiri cu durata de 2 zile într-o tabară de vară și șase sesiuni intensive de coaching.


Ne dorim să le prezentăm cititorilor ideile sugerate de către participanții la finala concursului național.


Seed it Forward1.    Atelier 99 – Shared workspace. Ideea constă în crearea unui spațiu comun de lucru, cu instrumentele și dispozitivele necesare, care pot fi utilizate de către studenți și startup-uri, interesați de realizarea unor proiecte eco-friendly. Acest centru va servi nevoilor grupului țintă, adunând toate cele necesare într-un singur loc accesibil. Apropo, ideea pare a fi destul de logică și, cu siguranță, este bazată pe o experiență mică, deocamdată, dar reușită a coworking-ului „Generator”, unde, propriu-zis, echipele eco au lucrat și au desfășurat finala concursului.

2.    Our hemp. Hemp cultivation in Moldova. Proiectul are drept scop cultivarea cânepii în Republica Moldova, pentru remedierea solurilor, precum și obținerea de produse agricole, cum ar fi semințele și fibrele. Trebuie menționat faptul că, în ultimii 2-3 ani, această direcție se dezvoltă în mod activ în SUA și Canada. Totodată, autorii proiectului moldovenesc au realizat în paralel și un model de antreprenoriat social.

NationalEnergyMonitoringSystem3.    MEGA Game: The Game with Impact. Este o platformă web de gaming și o aplicație pentru smartphone-uri, care permit crearea unui eco-sistem durabil și eficient, din punct de vedere economic, care va influența întreaga lume. Această platformă reprezintă o oportunitate unică pentru o comunicare de informare și învățare în vederea soluționării colective a problemelor ecologice, în condițiile unor schimbări rapide la nivelul climatului global.

4.    National Energy Monitoring System. Ideea constă în crearea unei baze de date și a unui sistem online de monitorizare a consumului de energie electrică în instituțiile publice (școli, grădinițe, cladiri administrative ș.a.) din Moldova. Aceasta va ajuta la controlul și la evaluarea consumului de energie electrică. În acest proiect de monitorizare software a energiei electrice se propune a fi implicate 32 de consilii raionale și două municipii. Calculele preliminare arată că un sistem constant de monitorizare va contribui la reducerea consumului de nergie electrică de la 12% la 20%.

Atelier995.    Eco-Paper. Ideea constă în organizarea unei producții de izolare din celuloză, utilizând ca și materie primă deșeurile de hârtie de birou, colectate în regiunea de nord a Moldovei. Deocamdată, această hârtie este, pur și simplu, aruncată la gunoi.

6.    Reciclare.md. Un site de informații, cu o hartă interactivă care include toate punctele de colectare și utilizare a deșeurilor din Republica Moldova. Autorii startupului își doresc ca oamenii să aibă ocazia să afle mai multe lucruri despre posibilitatea de reciclare, din țara sa, pentru ca fiecare să poată găsi locul unde va putea aduce bateriile utilizate, utilaje tehnice, sticlă, hârtie, plastic și alte deșeuri.

7.    Eco Reco and BinTeam (Eco Superheroes). Eco Reco (un băiețel de 11 ani) și BinTeam sunt niște supereroi imaginari, care vor informa, într-un mod distractive, copiii și adulții despre principiile „RE-” (Reduce, Reuse, Recycle) și le vor explica importanța. Personajele au fost create cu o aluzie pentru brandurile mondiale, fapt care le face memorabile și ar putea avea un important efect social și financiar.

Mega Game8.    Seed it Forward. Scopul principal al proiectului este motivarea oamenilor în vederea sădirii și a creșterii plantelor și a copacilor. Problema principală constă în transformarea acestei idei într-o afacere sustenabilă. Pare a fi uimitor, însă, în lume, există zeci de servicii, legate de sădirea copacilor. Un bun plan de afaceri și o motivare rațională pot transforma, pentru mulți oameni, un hobby într-un job de vis.

9.    Solar Food Dehydrator. Autorul ideii își dorește să realizeze și să comercializeze deshidratoare extrem de eficiente și accesibile. Ele pot fi utilizate pentru uscarea oricăror fructe și legume de sezon, în cantități considerabile. În decursul iernii, oamenii vor primi vitamine, fără a apela la frigidere, congelatoare, pasterizare, conservare, sere și transport pe distanțe mari.

10.    Torbesc. Această idee constă în remodelarea hainelor și a pânzelor vechi în niște genți noi, stilate și ecologice, destinate uzului zilnic. „Planificăm să adunăm o echipă prietenoasă și organizată, care se va ocupa de colectarea hainelor vechi, va coase gențile, le va promova și va comercializa produsele. Clienții noștri vor putea alege dintr-o multitudine de variante pe care le vom oferi: să doneze haine; să procure gențile deja realizate; să plaseze comanda pentru genți, după un design propriu și din propriile materiale. Pentru companiile mari vom avea o ofertă specială – genți realizate din materie primă cu logo-ul lor sau cu mesaje de la ei”.

Juriul a desemnat trei câștigători, care vor participa la finala europeană, care va avea loc în capitala Olandei – Amsterdam. Echipele câștigătoare sunt: Mega Game, Eco Reco și Eco Paper. Zece dintre cele mai bune idei europene vor primi acces direct la programul „Climate-KIC’s Accelerator”, destinată transformării ideilor viabile din domeniul tehnologiilor nepoluante în afaceri durabile. Pe lângă acest beneficiu, câștigătorul principal al finalei europene va primi un premiu în valoare de 10 000 de euro; premiantul de pe locul doi va primi 5 000 euro, iar cel de pe locul trei – 2 500 de euro.

 


Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика