Duminică, 23 August 2015 15:32

Mica Italie din centrul Chișinăului: Amarcord

IMG 1394În fiecare oraș, care se respectă, există o proprie „mică Italie”. O regiune similară se formează și în centrul capitalei noastre, în perimetrul străzilor București, Armeană, Veronica Micle și Vasile Alecsandri.


Conform datelor pentru 1 ianuarie 2015, în acest raion se găsesc următoarele întreprinderi cu capital italian: restaurantul „Carmelo” (combinat cu magazinul de produse importate din Italia) – un adevărat „veteran” al regiunii; cafeneaua-restaurant „Amarcord”; magazinul de mobilă italiană „Villa Nova” („Spirito Italiano”); pizzeria „Pepe Pizza Risto Pub”; pizzeria „Mikelangelo”; magazinul de firmă, moldovenesc, specializat în producția de mozzarella, ricotta și alte brânzeturi tradiționale italiene, compania „Fattoria Italiana”.
Iar ca și „suburbie” a „micii Italii” poate fi considerată cafeneaua „La Dolce Italia Gelanteria”, amplasată pe strada Vlaicu Pîrcălab. Dat fiind faptul că multe restaurante cu bucătărie italiană din Chișinău procură înghețata din acest loc.


IMG 1396La fel ca și în cazul fiecărei enclave urbane, în „mica Italie” au loc schimbări regulate: se schimbă proprietarii și profilurile localurilor, se deschid localuri noi, altele se închid.


Timp de un an și jumătate, în care MyBusiness.md urmărea viața colțișorului frumoasei țări sudice, amplasat în Chișinău, aici s-a deschis și s-a închis pizzeria „Mikelangelo”. În clădirea ei se pregătește pentru deschidere pizzeria „Retrogusto”. „Fattoria Italiană” și-a transmis magazinul la „Carmelo” și, acum, în locul mozzarellei moldovenești aici este comercializata Mozzarella di Bufala italiană și alte produse autentice.


Noi am povestit deja despre „Pepe Pizza Risto Pub” și „Fattoria Italiana”. Iar astăzi am dori să facem referire la activitatea marelui Federico Fellini.


Caffe Ristorante „Amarcord” a fost deschisă de către antreprenorul italian Giuliano Valter Casella, în luna mai a anului trecut.


IMG 1405„Soțul meu este pasionat de filmele lui Federico Fellini, în mod special îi place „Amarcord”, - spune coproprietara localului, Doina Ceochina. – „Amarcord” reprezintă o variație a frazei italiene „mi ricordo”, ceea ce înseamnă „îmi amintesc”, pronunțată cu dialectul care se întâlnește în Rumini, orășelul stațiune, unde a crescut Fellini. La fel ca și eroul principal al acestei capodopere, Giuliano Valter își amintește de copilăria și adolescența sa, atunci când vizionează acest film. Pelicula a fost lansată în anul 1973 și, în pofida faptului că nu a selectat actori profesioniști pentru distribuția rolurilor, în anul 1975 a primit premiul „Oscar” pentru cel mai bun film străin”.


„Un alt argument important, în favoarea acestei denumiri, - continuă Doina, - este faptul că eu m-am născut în anul apariției filmului. De aceea, inițial, Giuliano Valter mi-a propus să ne uităm împreună la film, iar după aceea m-a întrebat dacă aș fi de acord să numim astfel afacerea noastră de familie”.


Statusul localului este de restaurant-cafenea. De aceea, în meniu lipsește pizza, proprietarii localului consideră că pizzeria este un format diferit. În schimb, aici sunt numeroase mâncăruri din carne, pește și fructe de mare, preparate după rețetele italiene; Risotto „Amarcord” și sandwich-uri (panini) pentru nativi din orice regiune a Italiei: Romano, Parma, Calabrese, Napoli, Italiano.


IMG 1402Desigur, pereții localului sunt decorați cu secvențe din renumitul film. În plus, aici poate fi găsită o parte din colecția vinicolă a domnului Casella (un timp îndelungat el era proprietarul unei crame din Italia).


„Oricare dintre aceste sticle costă mai mult de 100 de euro, - spune Doina Ceochina și explică. – Toate aceste vinuri nu sunt destinate comercializării, în acest sens, am și amplasat pe masă o inscripție specială”.


Muzica din restaurant este corespunzătoare: Celentano, Matia, Al Bano și Romina, Toto Cutugno ș.a.


Mi-aș dori ca cineva dintre compatrioții noștri, împrăștiați prin toată lumea, să deschidă undeva în Roma, Moscova, București sau New York un local, de exemplu, „O şatră urcă la cer". În care să răsune valsurile lui Doga, cântecele lui Suruceanu și, desigur, „Hai la hora din Moldova!” (Nelly Ciobanu).


Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика