Duminică, 27 Septembrie 2015 18:37

Ați auzit despre cazane instalate afară?

kt01Înainte să trecem la cazane de încălzire de forme ciudate, vom povesti despre însăși producătorul acestora, firma ACM-Muncești. Ea și-a început activitatea în anul 1993 ca o organizație de construcții. Acum își continuă activitate în același domeniu. Însă, în anul 2003 întreprinderea a început să producă construcții metalice pentru obiecte pe care le făcea. Așa, pe baza de producție din Chișinău ACM-Muncești, pe strada cu același nume, a apărut o mică uzină constructore de mașini.

“În prezent la noi activează o sută de persoane, - povestește Valeriu Nudmanov, conducătorul sectorului de proiectare a cazanelor de încălzire. – 30 lucrează la întreprindere, 60 activează la asamblarea construcțiilor metalice și a barierelor rutiere (firma participă la reconstrucția drumurilor din Moldova). Încă 5 sunt angajați la sediul de producție din Strășeni”.

kt09“Acolo se produc bariere rutiere din metal, - explică directorul întreprinderii și managerul calității Vladimir Șportov. – În viitor, sediul din Strășeni va fi transformat în baza de producție generală a companiei. Firma nu are unde să se extindă pe șoseaua Muncești – pe o parte sunt pavilioane de depozitare a producției, pe alta – căile ferate. Noi producem parapete metalice de 18 m în lungime pentru poduri. Le putem face și pe Muncești, dar, din lipsa de spațiu, apar probleme de trasportare a acestora de pe teritoriul întreprinderii. Astfel, am decis să mutăm producția lor în altă parte. Acum, noile utilaje se instalează la sediul din Strășeni”.  

Iar la sediul principal din Chișinău sunt realizate profilurile metalice din foile de zinc de culoare argintie, destinate asamblării construcțiilor de dimensiuni mici  Cazanele, la rândul lor, au completat sortimentul de produse al companiei.

“Cazanele noastre lucrează în baza lemnelor, - spune Valeriu Nudmanov. – Ele n-au nevoie de cazangerie, acestea pot fi instalate și afară”. “Dar, oare nu se va primi așa, ca ele în loc de încăpere vor emana căldura în stradă?”, - s-a interesant reporterul MyBusiness.md. “Acest fapt este exclus, - a răspuns Valeriu Nudmanov. – Totul datorită izolării termice. Acum voi încerca să vă explic”.

De fapt, un cazan termic, montat în exterior, este o construcție bine-gândită și răspândită, utilizată în SUA și, mai ales, în Canada, caracterizată prin păduri vaste – doar cazanul lucrează kt16în baza lemnului. “Să vă imaginați o fermă, amplasată în mijlocul pădurii din Canada, - a explicat Valeriu Nudmanov. – Acolo, gazul natural ajunge mai greu, doar trebuie să fie construită o conductă separată. Instalarea unui astfel de cazan rezolvă toate problemele de încălzire”.

Cazanul este asigurat de incendii și de explozii. Când un cazan simplu este instalat în casă, proprietarul are nevoie de cazangerie. “Cât de mult nu ai încerca să fii atent, - continuă Valeriu Nudmanov, - de la cazan intră în încăperile de locuit funingine, miros, calamină, fum. Iar un cazan instalat afară lipsește proprietarul de unele incomodități – nu mai trebuie să aduci lemne în casă și nu mai trebuie să curăți încăperea de cenușă.

Știind că în perioada rece a anului persoana are nevoie să se îmbrace pentru a ieși afară să plaseze lemne în cazan, noi am instalat un cuptor mare, de 0,28 metri cubi – pentru 100 kg de lemne. “Tavanul” său, sub forma ondulată, mărește suprafața de încălzire. E de ajuns să umpli cazanul de două ori pe zi. Când apa ajunge până la temperatura necesară, clapa închide accesul la aer și încălzirea se oprește. Iar după ce temperatura scade, clapa se deschide. Am instalat un sistem automat simplu – care este destinat oamenilor de la țară. Dar, în viitor, planificăm să producem cazane mai complexe”.

«Ce este un cazan complex?». “Planificăm să producem cazane pe peleți, - a răspuns constructorul. – Acestea își încarcă automat materialul pentru ardere, au un sistem automat mai kt13complicat și mecanisme suplimentare. Un astfel de cazan va costa, logic, mai scump”.

Un alt avantaj important: lemnul nu trebuie să fie tăiat, acesta poate fi utilizat în întregime. “Când produceam cazane în baza lemnului, ne orientam după mai multe principii, - adaugă Valeriu Nudmanov. – Lemne, în marea majoritatea cazurilor, sunt gratuite: ai tăiat câteva ramure în grădină, ai adunat câte-ceva în pădure și atât. Cărbunele, în schimb, trebuie să fie cumpărate. Ele emană în atmosferă substanțe chimice dăunătoare, pe când lemnul - doar dioxid de carbon, care este absorbit de copaci”. Astfel de cazane nu au nevoie de autorizație, precum sunt cele de gaz. Ultimele necesită cheltuieli inițiale enorme, astfel încât ele trebuie să fie autorizate, instalate corect față de sisteme de canalizare și de ventilare. Aici, în schimb, ai instalat cazanul și atât.

Cazanele Valmih – așa ele au fost numite în baza primelor silabe de la numele creatorilor, au izolare poliuretană. “Este cea mai calitativă izolare termică posibilă, fiind foarte durabilă, ține căldura, nu permite trecerea aerului rece și este de trei ori mai populară decât vata minerală – continuă Valeriu Nudmanov. – Toate cazanele, instalate în cazangerii, sunt de tip închis. Apa acumulată, la nevoie, se scurge în sistemul de canalizare sau în rezervorul de expansiune. Cazanele noastre, însă, sunt de tip deschis și au conexiune cu atmosfera. Acestea kt05funcționează după principiul unui castron – apa suplimentară se scurge fără a aduce incomodități suplimentare –doar cazanul este instalat afară”.

Pentru încăperi, Valeriu Nudmanov a realizat cazanul Valmih 15, cu o capacitate de 0,06 metri cubi. Acesta are nevoie de sistem de ventilare și nu este izolat termic. Numărul 15 indică suprafața utilă a casei, pe care acesta poate încălzi – 150 metri pătrați.

Trebuie să remarcăm faptul că un cazan mare, instalat în exterior, se numește Valmih 30. Aceasta înseamnă că el încălzește 300 m.p. De exemplu, 200 de metri pătrați de casă și 100 de metri pătrați de sere. Doar mulți își construiesc la sate sere lângă casă. Apropo, un astfel de cazan poate încălzi un lanț de sere, Această posibilitate i-a influențat pe conducătorii ACM-Muncești să deschidă producția de sere. “Le-am numit “Orhidee”, – a explicat Vladimir Șportov. – Acum am prezentat o singură construcție – o sera sub formă de tunel, cu o suprafață totală de 36 m.p. Are mărimea de 8 pe 4,5 metri. Este varanta cea mai uzată. Putem să facem sere și de alte mărimi. Abea am început să le reclamăm și nici nu ne-am așteptat la o explozie de interes din partea consumatorilor”. Interesul, însă, este înțeles. Serele importate din Grecia, cu aceeași suprafață, costă 1500 de euro. Iar cele moldovenești – 500.Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика