Duminică, 11 Octombrie 2015 18:21

Produsul unic Tulburel, o dată pe an

foto 015tÎn Moldova se produce o băutură unică, care poate fi degustată numai în timpul sezonului de toamnă, când are loc prelucrarea vinului. Băutura poartă denumirea de “Tulburel”. Ea nu poate fi exportată. Astfel, plăcerea de la degustarea produsului respectiv poate fi primită doar aici.


Orice vin, înainte să devină, de fapt, vin, trece prin etapa tulburelului, care este una foarte scurtă. Pentru a primi plăcere de la acest produs, momentul trebuie păzit. E important de a nu-l încurca cu mustul.


Șeful secției de turnătorie a companiei Asconi, tehnologul Vitalie Pronoza, a explicat ce reprezintă, de fapt, tulburelul: “Este vinul viu, care se află la acea etapă, când toate microorganismele, drojdiile participă la procesul de fermentare. În acest moment, zahărul, care a fost în struguri, se transformă în alcool și dioxid de carbon. În același timp, datorită descompunerii drojdiilor, viitorul vin se îmbogățește de aminoacizi și vitamine. Tulburelul este o băutură sănătoasă, astfel încât acesta coIMG 3104tnține puțini conservanți – dioxid de sulf. Încă din timpurile vechi, el se folosea pentru a întineri organismul: în două luni de prelucrare a viței-de-vie femeile consumau 40 de litri de tulburel. Se spune că anume atunci fiecare celulă a organismului se reînnoiește și persoana devine mai tânără în corp și suflet, îmbogățindu-se cu energie”.


Mustul este sucul obținut la prima etapă de fermentare a strugurilor. Tulburelul, în schimb, conține deja de la 7 la 9% de alcool. De exemplu, tulburelul Chardonay, care a fost servit la întreprindere de Ziua Vinului inclusiv și de prim-ministru, înconjurat de oficiali și diplomați din diferite țări, conținea 9% de alcool. Acesta mai avea și 40 g/l de zahăr nediluat. Tulburelul este mereu opac, nu poate fi transparent. Întregul proces de fermnetare durează trei-patru săptămâni: la îneput se formează mustul, iar când substanța ajunge până la tărie de 7%, ea se transformă în tulburel; dacă băutura are mai mult de 7%, ea nu mai poate fi considerată tulburel. Acestă etapă durează două-trei zile.


“Zilnic, sunt fermentați aproximativ 10 g de zahăr. Totul depinde de temperatură: dacă ea este acceptabilă (pentru vinurile albe – 14-16 grade, astfel încât mai des se consumă tulburelul din soiurile albe de poamă), procesul de fermentare durează mai lent. Tulburelul din Chardonay-ul nostru putea fi consumat timp de trei zile. Acesta nu trebuie să fie prea dulce (conținutul zahărului nu trebuie să depășească 30-40 g/l). În plus, chiar și turnat în sticlă, el își continuă fermentarea, formând presiune”, - povestește tehnologul.

foto 098t
Tulburelul poate fi procurat doar de sărbătoarea vinului sau direct la vinărie. Deseori, producătorii aduceau de Ziua Vinului tulburelul, care se vindea în rând cu vinuri. Lucrătorii întreprinderilor afirmă că acest produs îi ajută să treacă peste criza ce persistă în ramura dată a pieței. 


“În două zile, cât a ținut sărbătoarea, noi am vândut o tonă de tulburel, - afirmă directorul general al companiei “Vinuri din Comrat” Anatolii Hmeleovschii. – Pentru întregul volum de producție al întreprinderii, aceste vânzări sunt infime. Totuși, producătorii de vinuri se mulțumesc de orice formă de comercializare. Consumatorii, la rândul lor, cu mare plăcere servesc vinuri tinere. Așa, noi le răspundem la cerere. Însă la fabrica de vinuri, care se află în apropierea orașului Chișinău, organizăm mai greu aceste oferte. Totul e legat de logistică. Desigur, ne este mai avantajos să vindem tulburelul de Ziua Vinului, în Piața Marii Adunări Naționale. Dar mai putem să pfoto 095trimim turiști și în timpul sezonului și să le vindem produsul dat”.


În anul 2013 tulburelul a pus baza unei noi sărbători, organizate la Moldoexpo. Sub un arc acoperit, pe o suprafață de 2 mii m.p., organizatorii plasează mese și scaune (sau bănci), care pe la prânz sunt deja ocupate. Oamenii procură tulburelul, gustări și stau la mese, consumând cu plăcere băutura între prieteni. Anul curent au fost mai puțini participanți. Însă cei care au venit, au avut numai de câștigat – mai mulți clienți le-au venit să consume produsul. Combinatul vinurilor Mileștii Mici vindea această băutură la 20 de lei/l, Migdal-P – la 25 de lei pentru o sticlă de 1,5 litri, iar producătorul vinului țărănesc – la 35 de lei pentru același volum. Vinăria Țaralunga a oferit tulburelul “Muscat-ottonel” la un preț de 26 de lei/l, iat “Hibridul moldovenesc” – la 22 de lei/l.


Conform datelor oferite dfoto 103te directorul general al C.I.E. Modlexpo Arcadie Andronic, timp de două zile (3 și 4 octombrie), la sărbătoare au participat 10-12 mii de persoane. Au fost vândute 15 tone de tulburel. “Acest produs este interesant prin faptul că este limitat în timp. Desigur, el poate fi vândut. La rândul nostru, am oferit necesarul pentru organizarea festivalului – am atras producători, întreprinderi alimentare, agenții de turism și muzicieni. Oamenii primesc plăecere de la această atmosferă. Anul viitor planificăm să mutăm sărbătoare cu o săptămână mai devreme, pentru a nu o amesteca cu Ziua Vinului”.


Vitalie Pronoza recomandă: “Tulburelul poate fi păstrat în frigider la temperatura de +4 grade timp de 1-2 luni. La frig, fermentarea se oprește. Dacă deschizi sticla de tulburel, el devine brusc opac și se transformă în același produs de calitate. Este o băutură în proces de fermentare. Astfel, pentru ca ea să nu dăuneze sănătății, se recomandă de a consuma nu mai mult de jumătate de litru timp de o zi, în timpul consumului bucătăriei tradiționale moldovenești”.


Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика