Duminică, 02 August 2015 15:48

Aerografie: afirmă-te frumos

IMG 1342Aerografie – une din tehnici ale artei vizuale care utilizează aerograful (pulverizator cu un capac mai subțire) în calitate de instrument de aplicare pe suprafață a coloranților lichizi sau pulverulenți prin intermediul aerului comprimat.

În prezent, aerografia este aplicată în crearea tablourilor; retușarea pozelor; taxidermie; pictarea textilului; decorarea interiorului; body-art; vopsirea unghiilor, suvenirurilor, jucăriilor și veselei. Deseori această tehnică se utilizează în aplicarea imaginilor pe automobile, motociclete, alte utilaje tehnice (inclusiv pe electrocasnice și telefoane mobile), în poligrafie, în design, etc.

air00238Datorită unui strat subțire de vopsea și posibilității pulverizării ei ușoare pe suprafețe, poți să obții efecte decorative extraordinare, cum ar fi trecerea treptată de la o culoare la alta, volum, proiecția fotografică a desenului obținut, etc.  

Posesorul picturilor în stilul aero poate să fie mândru de faptul că mereu poartă (sau conduce, dacă e vorba despre automobil sau motocicletă) originalul operei de artă, fapt de care sunt lipsiți posesorii tabloului scris de Renoir sau statuei lui Roden. Doar zona de aplicare a aerografiei este absolut individuală.

air079Unul din cei mai reprezentativi profesioniști din Moldova în sfera dată de activitate este fostul militar Alexandru “Mareșal”, care în 2003 s-a lăsat inspirat de sfatul unei persoane înțelepte: “Trebuie să te ocupi de ceea ce-ți place și aduce venit”. Alexandru se ocupa de pictură din copilărie, pe când tatăl lui a fost pictor profesionist, care împărtășea cu fiul secretele meșteșugului.

Alexandru, însă, a ales aerografia. A avut două motive. În primul rând, posibilități largi de creație. La fel, când își începea activitatea, acest gen de artă nu era răspândit în Moldova.

airFoto 20“Inițiativa mi-a venit în urma prieteniei cu bikeri, - își aduce aminte Alexandru. – Bike-urile și căștile moto subliniază individualitatea proprietarului acestora. După au apărut comenzi pentru automobile, echipamente pentru ele, electrocasnice, telefoane mobile. Mai primeam și comenzi de la designeri, care apreciau această noutate, în pictarea interioarelor”.

Cu timpul artistul din Moldova a obținut recunoaștere internațională. Lucrările maestrului (inclusiv și cele pentru interior) pot fi găsite în Germania, Marea Britanie, Spania, Rusia, Ucraina. În plus, în Sankt Petersburg circulă automobile, pe care artiștii locali “copiază” pictura lui Alexandru “Mareșal” – “zâmbetul pisicii de Cheshire”.

Acum – întrebări utile.

air017Pictarea căștii, - de la 100 euro, capotei automobilului – de la 200 euro.

“Mareșalul” utilizează cele mai scumpe vopsele și lacuri, însă îi atenționează pe clienți ca ei să apeleze doar la serviciile spălătoriilor auto “civilizate”. Sunt recomandate doar acele centre de deservire, care au grijă de stratul de vopsea, indiferent de faptul dacă acesta conține sau nu desen.

O imagine deteriorată poate fi restabilită, însă necesită cheltuieli suplimentare. În schimb, “ștergerea” picturei este imposibilă, automobilul trebuie vopsit din nou.

Nu sunt probleme nici cu poliția rutieră. Doar în fișa tehnică trebuie indicat: culoare - combinată.Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика