Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 95

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 94

Duminică, 25 Martie 2012 02:00

Formula succesului: asortiment + competenţă

Formula succesului: asortiment + competenţăDeseori cititorii noştri ne scriu cu rugămintea de a le da un sfat în legătură cu deschiderea unei afaceri. De exemplu, a unui magazin de mărfuri chimice, parfumerie şi cosmetice. Specialiştii din domeniu, cu experienţă de ani de zile în acest segment de piaţă, la care ne-am adresat, au spus că nu vor da sfaturi, dar pur şi simplu vor analiza istoria creării a doua reţele mari din Chişinău - "Cistîi dom" şi "Zoluşka".

Acestea au apărut aproape simultan, cu 12 ani în urmă. În prezent, "Cistîi dom" deţine 27 de magazine şi 2 chioşcuri, dintre care două la Bălţi. "Zoluşka" are 41 de magazine la Chişinău. "Cistîi dom" pune accentul pe magazinele mari, iar "Zoluşka" – pe cele mici.

Ambele reţele au început ca discounteri, adică cu vânzarea la preţuri reduse. În prezent, deseori se întâmplă că este mai convenabil să cumperi absorbante în supermarkete decât în magazinele specializate. Asta în pofida faptului că, spre exemplu, "Cistîi dom" a fost şi este cel mai mare importator al unui număr mare de poziţii: de la detergentul "Bingo" ("Hayat", Turcia) până la producţia concernului rus "Kalina". Aceasta se întâmplă din mai multe cauze. Pentru noi, însă, este important că politica comercială a reţelelor specializate se bazează astăzi pe alte principii. Primul este sortimentul. Nu fiecare supermarket îşi poate permite să expună pe rafturile sale numărul de poziţii ale magazinului specializat. De exemplu, pe site-ul reţelei "Zoluşka" este indicat că sortimentul este de 3000 de poziţii de la 45 de producători.

Al doilea şi cel mai important – competenţa vânzătorilor-consultanţi. Ei sunt chemaţi să ajute cumpărătorul să decidă ce produs îi va soluţiona problema în cel mai bun mod. De exemplu, cu ce se spală bluziţa pătată cu cafea solubilă? Cu cafea naturală? Cu ceai? Vin? Vopsea pentru păr? Vopsea pentru pereţi, din ulei, din acril? Acest şir poate fi continuat...
Adaosurile comerciale înalte determină reţelele specializate să le niveleze cu ajutorul diferitor acţiuni, ce se desfăşoară practic permanent.

Ce să-i faci, poporul nostru iubeşte când primeşte „gratis”! De aceea, o importanţă deosebită o are transparenţa desfăşurării tombolelor, claritatea regulelor, atractivitatea premiiilor etc. Desigur, sunt lansate carduri de discount, în unele cazuri, cu acumulare. Sunt şi alte programe, inclusiv sociale. Sunt salutabile şi alte „trucuri” menite să atragă cumpărătorii. De exemplu, vânzarea lămpilor, şireturilor şi ciorapilor etc. Caracterul reţelelor – „magazine de cartier”. Adică, nici nu „de la colţ”, dar şi fără pretenţii de importanţă raională sau orăşenească. Însă neapărat în locuri populate. Vânzarea se face, de regulă, de după tejghea. De aceea, întrebarea adresată de Cristina, trebuie de cumpărat sau de comandat pentru aceste magazine utilaj special presupune răspunsul – cum doriţi, doar să fie fiabil şi nu scump.

Materialul a fost pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика